Clubavonden

(redactie Lau & René)

Wo 11 maart 2020: Frans Mulder met “Een vakantiefilm, hoe pak je dat aan”  

Erg hoog in de VCB enquête eindigt ieder jaar weer het thema vakantiefilms. Dat was dit jaar niet anders en we hebben Frans Mulder bereid gevonden dit thema in te vullen. Een vakantiefilm, hoe pak je dat aan? Frans weet daar wel raad mee, zie vooral zijn YouTube kanaal met vele voorbeeld filmpjes. Na een eerste filosofische introductie (zoals de economische waarde van ee vakantie en de 7 principes van Leonardo da Vinci), moeten er keuzes gemaakt worden: wat voor soort vakantie gaan we doen en wat voor soort film gaan we daarover maken? Dit kan varieren van een eenvoudige “registratie” tot een speelfim met een verzonnen (fictief) verhaal (zoals onderstaande “Droomvakantie”).

 De presentaties:  

Vervolgens vertelt Frans over hoe hij zijn vakantie (en films) voorbereidt: hoe kom je aan de juiste informatie, hoe bepaal je je route, hoe krijg je dit allemaal off-line (zodat je niet meer afhankelijk bent van een werkende internet verbinding) en wat zijn de bruikbare apps. Hoe bereidt je dan je vakantie-documentaire inhoudelijk goed voor, maar ook wat voor opname materialen neem je mee (inclusief een laatste checklist).

Tot slot: hoe maak je dan op vakantie zelf de juiste opnamen en wat komt daar allemaal bij kijken. Zorg uiteraard dat je je camera goed kent en maak, naast de voor de hand liggende, ook een aantal bijzondere opnamen (inclusief lokale muziekopnamen voor je montage). En let op: filmen in “4K (UHD) 25p” leidt vaak tot minder vloeiende bewegende beelden dan “50p/50i full HD” (p=progressive, i=interlaced)! Hoe pakt Frans dan, weer thuisgekomen, zelf gestructureerd de montage aan, waar let je op bij het bedenken en maken van een Voice-Over (VO) en hoe presenteer je tenslotte het eindproduct (je film) aan je kijkers.

E.e.a. wordt rijk geïllustreerd met fragmenten van de verschillende filmtypes gemaakt door Frans zelf: van registratie (zonder VO), reportage, documentaire tot speelfilm. Het was een mooie avond over het maken van vakantiefilms, van eenvoudig tot complex en dus voor elk wat wils. Bedankt Frans! 

Wo 26 februari 2020: Ronald Voort “Met hetzelfde opnamemateriaal maakt iedereen een montage”

Een bijzondere avond over montage met de professionele editor Ronald Voort (VoortMedia). Ronald had ons (door hem zelf opgenomen) ruw materiaal toegestuurd en maar liefst 6 clubleden (Paul, Peter K, Peter H, Wiebe, Gerard B. en Louis) hadden hier een montage van gemaakt. Dat was een hele uitdaging gaven zij aan, maar het resultaat was wel weer erg verassend. Met hetzelfde ruwe materiaal kun je heel verschillende montages maken, bleek wel weer. We hebben ze stuk voor stuk bekeken en Ronald gaf, met de juiste balans, zowel de positieve aspecten als de verbeterpunten aan.

Wat positieve opmerkingen: lekker kort en snel gemonteerd, mooie “jump cut” (tijdsprong), het is een goed lopend verhaal, de overgang (via een dichte naar opengaande deur) naar een geheel andere lokatie is creatief en verassend, de cross-disolve van het meisje in de gang geeft heel duidelijk het effect van een geest, de titel “De avonturen van Roos” is heel goed gekozen, want geeft je creatieve mogelijkheden, de sfeermuziek is hier erg goed gekozen, de overgang via de CU van de ogen (beeldrijm) komt goed over en de koptelefoon is hier verrassend creatief gebruikt. 

Verbeterpunten waren er ook: je kunt vaak wel korter (rond de handeling) snijden, probeer vooral ook de kijker tot nadenken te stimuleren, wat wil je eigenlijk vertellen, de (opname) camerabewegingen i.h.a. weglaten in je montage (zijn niet bedoeld om te gebruiken) en beloftes (zoals met een titel als “De waarheid of een droom”) moet je vervolgens ook wel inlossen.

Tot slot geeft Ronald aan dat de “harde las” is i.h.a. toch wel de beste overgang is omdat hiermee de kijker de shots met elkaar in verband gaat brengen. Zie ook het bovenstaande (al circa 50 jaar oude) filmpje van Alfred Hitchcock. waarin dit treffend wordt uitgelegd. Een erg leerzame en boeiende avond, bedankt weer Ronald!

Wo 12 februari 2020: Laat-Maar-Zien avond 4/5

Op deze vierde Laat-Maar-Zien avond (waar de eigen gemaakte films getoond kunnen worden) weer een tiental films. Hierbij sprong vooral de film van ons clublid Cees eruit. De toeschouwers gaven de volgende positieve aspecten aan:

 • Een passende titel (“Observaties”), eenvoudig en overtuigend.
 • Zeer fantasierijk en een knap stukje werk.
 • Verrassend en boeit voortdurend.
 • Goed tempo van de beelden en een passende muziek.
 • Technisch goede opnamen (o.a. gebruik van licht).

Enkele verbeterpunten waren er tenslotte ook wel: iets meer verhaallijn en de aftiteling (die teveel verraadde) liever maar weglaten. Met dank aan René voor de projectie en Lau voor de presentatie, was dit weer een boeiende avond!

Wo 5 februari 2020: gastspreker Marcel Tettero van de Vogelwerkgroep Geesteren

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor biodiversiteit omdat de weidevogels steeds meer onder druk komen te staan met name door de intensieve landbouw. De actie Red de Grutto is ruim 1,5 jaar geleden begonnen. Zo’n 75.000 euro was nodig voor het aanschaffen van een drone met warmtecamera, de aanleg van plasdras gebieden en het deels compenseren van de boeren voor het niet kunnen maaien, het inzaaien van kruidenrijke stroken en het opleiden van dronepiloten. Wat maakt de grutto dan zo speciaal?

 • Deze koning van de weide vliegt in 2 dagen 4000 km van Guinee Bissau via Portugal naar Nederland.
 • 80% van de Grutto wereldpopulatie komt in de zomer naar Nederland.
 • De grutto eet elke dag ruim 1000 langpootmuggen in Nederland, maar is vegetariër in Portugal en Guinee-Bissau waar de grutto rijst eet.
 • De leeftijd van de leeftijd kan oplopen tot 10 à 15 jaar, maar soms wel tot 29 jaar.

In 1960 waren er nog 120.000 grutto’s in Nederland, echter in 2015 nog maar 40.000.  In 2015 riepen de Vogelbescherming en de Vroege Vogels degrutto uit tot de nationale vogel van Nederland. Wil je meehelpen om de grutto te behouden, kijk dan op  Vogelwerkgroep Geesteren en Red de Grutto.

Wo 29 januari 2020: Andreas met “Een kijkje achter de schermen”

Vanavond geeft de professional (en lid van de Videoclub Borne) Andreas Bertram (LEOMOTION) ons allereerst een kijkje achter de schermen van de opnamen en montage van een aantal van zijn (in opdracht gemaakte) interessante projecten van 2019. Allereerst vertelt Andreas over één van zijn projecten (over de duurzame visserij) waarvoor hij met beperkte equipment (en met twee collega’s) opnamen maakte op een vissersschip. Ondanks de beperkingen is hijzelf (en ook de klant) prima tevreden over het eindresultaat, dat we vervolgens ook te zien krijgen. Daarnaast maakt Andreas jaarljks de introductiefilm voor de “Swiss Logistics Awards”, zie het onderstaande voorbeeld. Een knap staaltje werk, dat is wel duidelijk!

Tot slot vertelt Andreas e.e.a. over nieuwe camera’s, tools, software, goedkope stockfootage etc. etc. Zo maakt hij veelvuldig gebruik van Getty Images, en Storyblocks stock footage (bestaande stukjes filmmateriaal die je kunt aanschaffen en gebruiken voor je eigen films). Voor muziek bij zijn films werkt hij veel met Artlist, maar zie ook de VCB website. Films maken kan tegenwoordig ook met je iPhone, zie bijvoorbeeld de complete speelfilm Unsane. En voor het maken van animatie films noemt Andreas ten slotte nog het programma “Affiny designer” (zie bijvb. deze Quick start, er is een free trial). We zijn na deze avond weer helemaal bij, bedankt Andreas!

SLA 2019 Introfilm from LEO on Vimeo

Wo 15 januari 2020: Laat-Maar-Zien avond 3/5

Op deze derde Laat-Maar-Zien avond (waar de eigen gemaakte films getoond kunnen worden) weer diverse eigen gemaakte films: over Walibi Spooky Days (Halloween), Bodypainting, de Belgische kust, drones en diverse vakanties. De aanwezige clubleden noemden (na iedere vertoning) allereerst de positieve aspecten en daarna de mogelijke verbeterpunten. Vooral de film van Cees (een soort van Bert Haanstra film over de Belgische kust) maakte veel indruk!

Wo 18 december 2019: Gastspreker Piet Terpstra met de speelfilm “Anders bekeken” 

Vandaag op bezoek de gastspreker Piet Terpstra (samen met Manus Drosten en Frits Klein) van de Videogroep Olst-Wijhe met het maakproces en de vertoning van het filmproject “Anders bekeken”. Deze speefilm is gemaakt samen met het “Theater Onbeperkt” (een theatergroep voor mensen met en zonder beperking). 

Een jaar geleden raakte de Videogroep Olst-Wijhe betrokken bij het voorbereiden van het filmproject “Anders bekeken”. De vraag om de opnamen voor de film en de montage te verzorgen kwam van Theater Onbeperkt uit Deventer. Ter gelegenheid van het 10 jarig jubileum van deze theatergroep voor mensen met en zonder een beperking, zou een speelfilm met hen gemaakt worden. In het scenario dat werd aangeleverd stond het omdraaien van wat ‘normaal zijn’ is centraal. Een verrassende keuze!

We zien in de film een dorp dat wordt bewoond en draaiende wordt gehouden door mensen met een beperking. Als een huis leegkomt, dringt het langzaamaan door bij de dorpelingen dat het huis bewoond gaat worden door een ander soort mensen. Er ontstaat een actie om die mensen die anders zijn uit het dorp te weren.

Regisseur van de film was theatermaakster Luisella Lai en voor de opnamen en montage zorgde de Videogroep Olst-Wijhe. Honderden spelers, figuranten, en andere vrijwilligers waren betrokken bij de totstandkoming van deze film. BN-er Johnny de Mol van TV-programma ‘Down met Johnny’ droeg bij door voor een belangrijke scène een filmploeg en een stuntteam aan te leveren. Maandenlang zijn we bijna dagelijks met het project bezig geweest. De film is uiteindelijk op 14 juni 2019 in première gegaan in de Deventer Schouwburg, twee volle zalen, met een prachtige Oscar-achtige entree van de spelers. 

Op het maakproces hadden de leden van de Videogroep zich wel een beetje verkeken, aldus Piet, de tijdsdruk was toch wel erg groot! Maar het was ook duidelijk wel een bijzondere en leerzame ervaring. De professionele “Making-off” opnamen van Johnny de Mol waren bijzonder om te zien. Met dank aan Piet voor deze interessante avond!

Wo 4 december 2019: Laat-Maar-Zien avond 2/5

Vandaag de tweede Laat-Maar-Zien avond waar de eigen gemaakte films getoond kunnen worden. Nadat Lau nogmaals de richtlijnen (o.a. allereerst positief, daarna verbeteringen) heeft uitgelegd, starten we met een korte speelfilm uit een van de eerdere seizoenen: Effe Belle (2016). Daarna volgt een heel scala aan diverse films. Een Reportage over de Gouden tempel in Amritsar, India (Jan), De Twentse Kroezeboom (André, met diverse drone opnamen), De Veluwe (Jan), een meercamera registratie van het Koor Bladgoud – Resistance (Fred, met de prachtige geluid-opname en bewerking van Bertie), De Multivuller (een technische productiefilm van René), de muziekclip “Levenslied” (van Henk), een impressie van het historische evenement “Feest aan Zee” (Scheveningen, door Peter), de Minikroniek over Jort Bonne (van Tyron) en tenslotte De (wereldwinkel) tafel van zuster Josephine (Harry). Bij de meeste films wordt vanuit de zaal “wat geroepen” (eerst positief, daarna de verbeteringen!), maar een enkele film wordt uitgebreid besproken (zie het voorbeeld hieronder). Het was weer een hele leuke en leerzame avond!

 

Wo 20 november 2019: “TUUT (HKU afstudeerfilm over Alzheimer)”

(Gastspreker Geerte van der Horst)      (presentatie}

Woensdag 20 november was er bij de Videoclub Borne een open clubavond met als gastspreker (uit Amsterdam) de professionele filmmaakster Geerte van der Horst over het maakproces en de vertoning van haar korte fictiefilm “TUUT” (over dementie, familiebanden en Twentse tradities).

TUUT is een persoonlijk verhaal in het jasje van een korte fictiefilm waarmee Geerte van der Horst (als scenariste en creatief producente) recent afstudeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Het verhaal gaat over de familie Spekhorst die jaarlijks met Pasen bij elkaar komen in Twente voor het traditionele eiertûtn, Wanneer Opa Johan Sr. komt te overlijden en Oma Trudi blijkt te kampen met dementie, merken hun kinderen dat het jaarlijkse eiertûtn niet meer hetzelfde is. Johan Junior moet opeens de gehele organisatie overnemen. De relaties binnen de familie blijken veranderd. Oma probeert een weg te vinden in haar ziekte, en de rest van de familie komt voor lastige keuzes en uitdagingen te staan.

De doelstelling van Geerte met de film TUUT was om het gesprek over Alzheimer op gang te brengen (met name ook via de diverse Alzheimer cafés in Nederland). Met TUUT laat Geerte een andere kant van de ziekte zien door het zware thema op een luchtige manier te vertellen. Voor het realiseren van de film hebben de makers een crowd-fundings actie gehouden (zie https://cinecrowd.com/nl/tuut). Geerte vertelde achtereenvolgens over de pre-productie, de productie (het filmen) en de post-productie.

De pre-productie betreft het schrijven van het script (het scenario) en dit nam het grootste deel van de tijd in beslag (meer dan 1 jaar). Voordat er ook maar één shot is gedraaid, is het gehele verhaal dan ook uitgeschreven in een scenario en een storyboard, d.w.z. ieder shot dat opgenomen moet worden ligt dan vast, inclusief een plan voor de belichting en de geluidopnamen.

Voor het opnemen van de film (de productie) kwam nog heel veel kijken: Locatie, Planning, Casting, Crew, Licht, Geluid, Eten, etc., etc. Dit allemaal organiseren was (en is) vooral Geerte haar taak (als professioneel producente). De film is vervolgens op een Twentse boerderij in Reutum in slechts 8 dagen opgenomen. Benieuwd naar de filmlocatie? Neem eens een kijkje op www.ervedeperman.nl. Alles is (shot voor shot) met één camera gefilmd en dat betekent dus steeds het spel herhalen voor de verschillende camera standpunten en kaders.

De film is (als onderdeel van de postproductie) daarna met Adobe Premiere Pro gemonteerd  en de filmmontage, de kleurcorrecties, het sound design en het maken van de muziek (speciaal voor TUUT) heeft ongeveer 3 maanden geduurd. De film is nu klaar om ingezonden te worden bij verschillende (film) festivals! Het was een zeer leuke en leerzame avond en we wensen Geerte heel veel succes toe in de toekomst. Met haar enthousiasme gaat dat zeker ook wel lukken!

Wo 6 november 2019: “Stork, meer dan machines” (Documentaire Ingrid Kleinsman & Rob Dieleman, zie ook meer achtergrond info).

De documentaire “Stork, meer dan machines” is het verhaal over een ondernemer die zijn droom realiseert, over zijn bedrijf dat uiteenvalt en over een hoopgevende toekomst.

Charles Theodoor Stork heeft een droom: een bijdrage leveren aan een betere wereld. Dat is zijn doel. En Machinefabriek Gebr. Stork&Co in Hengelo is het middel om dit doel te realiseren. Het is 1868 als de fabriek wordt geopend en Stork daarmee een stevig fundament legt onder de Twentse maakindustrie. In de 150 jaar die daarop volgen zullen zowel C.T. Stork, als zijn nazaten blijven werken aan een betere wereld. Stork is een sociaal ondernemer met veel voorzieningen voor de arbeiders: de Storkianen. Rond het 100 jarig bestaan van Stork komen er scheuren in de droom en in de bijzondere relatie tussen Stork en de Storkianen. Het is het moment van de “kantelende kandelaars”. Alles verandert. En de droom van Stork? Die blijft. Ook in 2018 wordt er in de Twentse maakindustrie gebouwd aan een betere wereld.

De documentaire is gemaakt in het kader van de viering van 150 jaar Stork en vorig jaar zondag 2 september in première gegaan. Vanavond vertelden de professionele filmmaker Ingrid Kleinsman, co-maker Rob Dieleman en (Stork kenner en schrijver van het boek over 150 jaar Stork) Gerard Löbker op een inspirerende wijze over het maakproces (script, opnamen en montage) van “Stork, meer dan machines”. De volle zaal genoot van de introductie en uiteraard vooral ook van de documentaire zelf (zie ook hieronder). 

STORK, meer dan machines from Ingrid Kleinsman on Vimeo.

Wo 9 oktober 2019: Muziek zoeken bij je film (presentaties: deel 1  deel 2)

Een zeer interessante avond van Frans over geluid (en dan vooral muziek) voor bij je film, zie de presentaties.

 

 

Wo 25 september 2019: Laat Maar Zien avond 1/5

Op 25 september hadden we de eerste “Laat maar zien avond”. We begonnen met een film uit de oude doos – Wijnproeven (hierboven). Daarna waren er leuke films over de Modelspoorbaan Schwarzwald (Louis), Bodypainting (Peter), hoe schroot tot kunst kan worden (Cees) en enkele sfeerimpressies van Bornse activiteiten (René). Tenslotte ook een indrukwekkende film van Bertie over het “Fort Breendonk” over de misdaden in de WO II daar gepleegd. Het was een mooie avond met veel diverse en boeiende films. 

Wo 11 september 2019: Filmanalyse – Verhaalstructuur/Strekking (hoe zit een goede vakantie/natuur-documentaire in elkaar?)  (presentatie)

We hadden op deze tweede VCB clubavond van het seizoen 2019/2020 als onderwerp ‘’Filmanalyse op maat’’. Deze NOVA filmanalyses bestaan uit twee modules: module 1 over filmische vormgeving (camera, geluid, montage) en module 2 over vertelkwesties (verhaalstructuur, standpunt van de maker, vertelstijl). Deze avond gebruikten we een filmfragment uit module 2: ‘’Op zoek naar mijn broer’’.  We bekeken enkele fragmenten en in groepen beantwoorden we hierover diverse vragen. Echter voordat we begonnen met de film werden in het kort wat algemene begrippen uitgelegd:

 • Voor filmjurering maken we onderscheid in strekking (titel), verhaalstructuur en filmische vormgeving (beeld, geluid, montage).
 • Een vertelperspectief kan “binnenbeelds” (je ziet de spreker) of “buitenbeelds” (je ziet de spreker niet) en “persoonlijk” of “onpersoonlijk”” zijn.
 • In de filmstructuur kun je naast het algemene thema, ook de “lagen” onderscheiden. Dit zijn de verschillende subthema’s die (door elkaar gemonteerd) in de film te zien zijn.

Als oefening moesten we (in groepen) de mogelijke lagen van het thema ‘’Kunstzinnig Borne’’ bedenken. Hieruit kwamen bijvoorbeeld als lagen: (1) de galerieën, (2) de verenigingen en (3) het beleid van de gemeente Borne. Vervolgens keken we naar een fragment van ‘’Op zoek naar mijn broer’’ en ook daarvan moesten we o.a. de lagen benoemen. Het bleek dat het begrip “lagen” bij een aantal leden nog niet duidelijk genoeg was en dat had dus wat extra uitleg nodig. Daarna bekeken we hetzelfde fragment nogmaals, maar nu in 3 kortere stukken en stuk voor stuk gingen we deze analyseren. Gaande weg lukte het ons steeds beter en werden we er beter in.

Dit was het verslag en met de vriendelijke groeten van Marko.

Wo 24 april 2019: Feestavond en afsluiting seizoen voor leden en partners

Op deze VCB Feestavond was het weer gezellig druk. Er werd een Pub Kwis gehouden en enkele films vertoond van o.a. de minikronieken. De Knoeiers hadden de kwis gewonnen en vele leden werden bedankt voor hun medewerking voor het afgelopen jaar, de avond en het seizoen werden afgesloten met een hapje en een drankje. Zondag 19 mei hebben we nog de tweede Minikronieken première (zie hier voor het programma) en daarna is het enkele maanden zomerreces. Op woensdag 28 augustus (open avond) starten we dan weer met het volgende seizoen.

 

 

 

Wo 17 april 2019: VCB Slotavond met verkiezing publieksprijs

Vandaag de interne slotavond van de Videoclub Borne waarop we “Publieksprijs” van het seizoen 2018-2019 kiezen. De Films van deze VCB Slotavond waren: 

 • Living Statues Borne 2019 (René)
 • Koningsdag op Marken (Peter)
 • Rondreis Spanje (Joke) 
 • De Enterse Zomp (Henk)
 • Canadian War Cemetery (Cees)
 • In Een Rijtuigie Koetsnkeerls Twenterit Borne 2018 (Lau)
 • Wildlands Emmen 2019  (René)

De Film van Henk over de Enterse Zomp heeft de publieksprijs gewonnen met een gemiddelde van 8.50 punten, tweede en derde wqaren de films van Lau (In Een Rijtuigie) en Joke (Rondreis Spanje). Het was al met al weer een gezellige avond met leuke en boeiende films.

Wo 3 april 2019: Jan Kolner met de documentaire Nooit verteld 

Op woensdag 3 april a.s. werd bij de Videoclub Borne de documentaire “Nooit verteld” (over de oorlogsjaren in Hertme) vertoont. De initiatiefnemer en maker Jan Kolner was aanwezig en legde e.e.a. uit over het maak-proces van de film. De filmdocu-mentaire “Nooit verteld” gaat over de oorlogsjaren 1940-1945 in Hertme. Er is in die vijf jaar veel gebeurd en de groep mensen die er nu nog over kan vertellen wordt steeds kleiner. Het zou jammer zijn om de nooit vertelde verhalen verloren te laten gaan. In Hertme zijn dan wel geen slachtoffers gevallen en de oorlog heeft er alleen materieel leed veroorzaakt, maar de Duitse bezetter was er wel degelijk prominent aanwezig. Dit werd zeer duidelijk door de documentaire van Jan.

Wo 20 maart 2019: Andreas met workshop DaVinci Resolve Color Grading

Afgelopen woensdag gaf Andreas een workshop over DaVinci Resolve Color Grading. Het ging vooral over editten met kleuraanpassingen in DaVinci Resolve. Het programma is gratis en biedt alles voor videobewerking. Dat wil zeggen dat u bewegend en stilstaand beeld uit een mediapool naar meerdere tijdlijnen kunt verslepen om zo een complete film in elkaar te zetten. Zo is Resolve een Top programma voor kleurcorrectie’s m.b.v. stapelen van correcties via zogenaamde Nodes. Dit alles vereist wel een stevige pc en de nodige studie om het programma onder de knie te krijgen. Andreas Bedankt voor deze leerzame avond !

Wo 6 maart 2019: Laat Maar Zien avond 5/5

Op 6 Maart 2019 hadden we de viifde “laat maar zien avond”. We begonnen met een film uit de oude doos. Daarna waren er leuke maar ook indrukwekkende films te zien over b.v. de Canadian War Cemetery Holten. Het was wederom een leuke avond met zeer leuke en boeiende films. Deze films hebben we laten zien:

 • André – Avondrood en Here comes the sun
 • Cees – Canadian War Cemetery Holten
 • René – Carnaval in Albergen 2019 en Borne’28 90 jaar
 • Hans met een Winkel Tutorial
 • Een animatie film van de Maatschappelijke stagiaires gemaakt op de Telgenkamp (zie de film hierboven)
 • en tenslotte een vakantiefilm over Sutjeska ( van een andere Videoclub)

Wo 6 februari 2019: Laat Maar Zien avond 4/5

Op 6 Februari 2019 hadden we de vierde “Laat maar zien avond”. We begonnen met een film uit de oude doos. Daarna waren er leuke maar ook indrukwekkende films te zien over b.v. Ethiopie en de Baltische Staten. Het was wederom een leuke avond met zeer leuke en boeiende films. Deze Films hebben we laten zien:

 1. Rien – Dat gaat naar Den Bosch toe
 2. Peter – Zuid Ethiopie 2010
 3. André – Twickel in de Herfst
 4. Cees – Motorcross Lochem
 5. René – Herman 80 jaar
 6. Gerard – Vakantie Baltische Staten
 7. Hans – Dio 2 rev 3.
 8. Cees – Burundi drummers (Afrika festival Hertme).

Wo 23 januari 2019: Laat Maar Zien avond 3/5

Op 23 Januari hadden we de derde “laat maar zien avond”. We begonnen met een film uit de oude doos. Daarna waren er leuke maar ook indrukwekkende films te zien over b.v. India en Moskou. Het was wederom een leuke avond met zeer leuke en boeiende films. Deze Films hebben we laten zien:

 1. Een film uit de “Oude Doos”: Poepgrijpers (Lau, Schelte)
 2. Peter – Transe Express (Deventer op Stelten)
 3. Hans  – Moskou december 2018
 4. Cees  – ( Carnaval in ) OOTMARSUM 
 5. René – School schaatsen (18 12 2018)
 6. Henk – VOC Schip
 7. Peter – in ZUID-INDIA de GROTE VANGST
 8. René – 100 Kerstgroepen in Hengelo
 9. Cees  – ONCE UPON A TIME IN THE STREET
 10. Henk – Uitkruien Groep 8 iemnschelf
 11. Rien  – Skûtsjesilen

Wo 9 januari 2019: Gastspreker Wouter Rikkerink: De laatste 360 camera & Virtual Reality (VR) ontwikkelingen.

Zie ook de Prezi presentatie van Wouter

Aanwijzing voor de video: Klik (tijdens het afspelen) met je muis op een willekeurig punt, houdt dat vast en verschuif dan de afbeelding naar links naar rechts of van onder naar boven. Je kunt dan 360 graden rondom kijken naar deze presentatie!.

Vandaag was de professionele gastspreker Wouter Rikkerink van het bedrijf Styleshift een avond bij de VCB om te vertellen over de laatste ontwikkelingen m.b.t. Virtual Reality en 360ᵒ camera opnamen. Met deze laatste techniek maakt hij al enkele jaren de zogenaamde “Tiny Planets”. Een Tiny Planet is een 360ᵒ foto die je terugbrengt naar een soort bolletje. De toekomst ligt echter meer in de interactieve 360 graden videos en Virtual Reality (VR). VR-brillen zijn er al een tijdje, maar worden recent steeds beter en betaalbaar. Wouter ziet zichzelf vooral ook als een ambassadeur voor deze Virtual Reality technieken. Tips van Wouter op You Tube: Benclaremont en Createrup (Hugh Hou). Het monteren kan met Insta360One (app voor je mobiel), Theta of Insta360Studio (programma voor op je PC) of met Premiere Pro Rush. Meer info, zie zijn website Styleshift. Vooral de Aftermovie Freshtival 2018.van Wouter is leuk om te bekijken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wo 12 december 2018: Meercamera registraties (gastspreker Gert Meppelink) Aanpak, apparatuur, montage en diverse voorbeelden.

Woensdag 12 december was er een open avond met de professionele gastspreker Gert Meppelink over meer-camera registraties. Gert Meppelink, afgestudeerd video editor bij het College of multimedia te Amsterdam, ging in over alle aspecten van het maken van meercamera registraties van theatervoorstellingen en (vooral) zang- en muziek optredens van popbands. Hij ging zijn aanpak toelichten met diverse foto en video beelden en gaf diverse voorbeelden over de diverse aspecten van de montage hiervan, zijn video’s zijn te zien op zijn YouTube kanaal. Het was een erg leerzame avond en Gert maakte veel indruk met zijn grondige aanpak.

Wo 28 november 2018: Een bedrijfsvideo maken en delen, hoe pak je dat aan?  (gastspreker Maarten Mulder van M-Media producties, Hengelo)

Op de VCB clubavond van woensdag 28 nov ging het over het maken van een bedrijfsvideo, hoe pak je dat aan? Maarten Mulder van M-Media kwam daar bij de Videoclub Borne uitgebreid op in. M-Media houdt zich bezig met het maken van promotiefilms voor allerlei soorten bedrijven en evenementen. Dit kan in de vorm van animaties, opnamen binnen het bedrijf of d.m.v. evenement (event) registraties. Een bedrijfsvideo bepaalt voor een steeds belangrijker deel het imago van een organisatie. De boodschap van het bedrijf overbrengen, dat is het voornaamste doel van een bedrijfsfilm. Het resultaat kan op de website gezet worden of kan via de diverse social media het bedrijf een positieve naam geven. Met diverse voorbeelden heeft Maarten het video productieproces uitgebreid toegelicht. Meer info staat op https://m-media.nl/impressie/.

Wo 14 november 2018: Laat Maar Zien avond 2/5

Deze week was het alweer tijd voor de tweede “Laat Maar Zien avond”. We hadden een film uit de “Oude Doos” (De Zeerovers, waarbij het herhaaldelijk ‘over-de-as’ gaan nog eens duidelijk werd) en veel wat langere maar wel indrukwekkende films van Paul Koppen de Neve over “IRAN”, Peter Hendriks met “Koningsdag op Marken”, Hans Meulenbroek met een vakantie film “Lanzarote 2018”, Cees Tognini met Metamorfose (met Sinterklaas en Zwarte Piet), Fred Boender met het Koor Bladgoud met “To The Sea” (zie hierboven) en als laatste Henk Visscher met een vakantie film “Vakantie Rugen”. Het was weer een leuke en boeiende avond.

 Wo 31 oktober 2018: Melanie Essink & Lester Kamstra: Filmpje voor mama

Afgelopen woensdag vertoonde Melanie Essink uit Markelo en filmer Lester Kamstra bij de Videoclub Borne de Film ‘Filmpje voor mama’, een film die door Cinekid is genomineerd voor Beste Nederlandse Korte Film. “De film gaat vooral gaat vooral over jezelf leren kennen en de moed verzamelen om aan je ouders te vertellen hoe je je voelt”, aldus Melanie. De jonge filmmaakster maakte de film als afsluiting van haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht. Ze heeft de film helemaal zelf geregisseerd en geschreven op basis van haar eigen ervaringen.

Melanie was elf toen ze hoorde dat haar oma ongeneselijk ziek werd. Ze filmde haar oma tijdens de ziekteperiode en klom de pen in om haar gevoel te bespreken. “Een oplossing kan zijn om je creatief te uiten als je niet weet wat je met het gevoel van verlies aan moet. In Filmpje voor mama maakt Eve (hoofdpersonage) haar gevoel bespreekbaar aan de hand van een filmpje voor haar overleden moeder”.

Over Filmpje voor mama: Eve van elf is haar moeder zeven jaar geleden verloren. Omdat ze moeite heeft met het vinden van emotioneel contact met haar vader, worstelt ze nog steeds met het rouwproces. Om dichter bij haar verleden te komen maakt ze een film voor de moeder die ze nooit heeft leren kennen.

Het script bevat 26 pagina’s en de film duurt 22 minuten. Er is gemonteerd met Adobe Premiere Pro en met enkele hulpprogramma’s zoals Da Vinci (kleurbewerking). De gebruikte camera is de full frame Sony alpha A7. Mocht je de teaser nog niet gezien hebben, bekijk deze dan op Trailer Filmpje voor Mama of vertoningen november 2018.

Wo 17 oktober 2018: Jan met als thema Familiefilms  (presentatie van Jan)

Jan begon met een uitleg over waar hij op let bij het maken van zijn familiefilms. Met vooral steeds terugkerende evenementen (de Efteling, klimparadijs etc.) de ontwikkeling laten zien van vooral zijn 4 kleinkinderen. Hij heeft geen ‘draaiboek’, maar bedenkt wel van tevoren een thema en een begin/midden/eind verhaaltje (en met de montage al in gedachten).Hij gebruikt ook trucjes om de film boeiender te maken: de kinderen volwassenen laten filmen, kleine interviewtjes, green-screen effecten en animaties, titels om wat meer structuur aan te brengen.Het moet vooral ook wel ongedwongen en spontaan blijven. Met diverse voorbeelden van zijn eigen films wordt ten slotte e.e.a. geïllustreerd, een interessante avond met weer veel inspiratie voor mijn eigen films!

Wo 19 september 2018: Gastspreker Rob Huizing met “De virtuele studio”

Op de clubavond van woensdag 19 september hadden we de (professionele) gastspreker Rob Huizing van iSPOT media uit Enschede op bezoek. Een Virtuele Film, wat hebben we hiervoor nodig: Een goede camera, een goede egale belichting en een Chroma Key kleur doek.

Zorg voor een egale doek ( zonder vouwen/kreukels). Deze kleur is meestal groen. De kleur groen staat het verst van de menselijke huidskleur af. Zet het object ( persoon) ver genoeg van de wand. Zorg voor een zelfde kleurtemperatuur als in je nieuwe achtergrond.Voor licht kun je b.v. Ledlampen gebruiken, deze geven weinig warmte af (5400K = daglicht). Gebruik eventueel nog een Autocue  (zoals bijvoorbeeld de iPad Prompter).

Rob liet nog enkele voorbeelden zien van Cross Media House die hij met Studio Max in elkaar gemonteerd heeft. Er bestaat ook een oefenprogramma voor virtueel filmen: OBS VirtualCam (Open Broadcaster Software). Een mooi voorbeeld van een virtuele film is de film The making of StalingradZie tenslotte nog de website van Rob: iSpotMedia