Digitaliseren tapes

Afbeeldingsresultaat voor vhs camcorderAfbeeldingsresultaat voor hi8 cameraGerelateerde afbeeldingAfbeeldingsresultaat voor mini DV

Algemene informatie

Voor clubleden

Speciaal voor clubleden heeft de Videoclub Borne de apparatuur om oudere (analoge  en digitale) videobanden om te zetten naar het juiste formaat voor op je computer. Deze kun je dan verder bewerken met de meeste gangbare video montage programma’s (zoals MagiX). Voor de onderstaande tape formaten beschikt de Videoclub Borne over de juiste afspeel en conversie apparatuur en software.

1. VHS, S-VHS en VHS-C (Compact)

Afbeeldingsresultaat voor VHSVHS-CVHS (Video Home System) is een analoge videocassette. Het is een magneetband die in 1976 werd geïntroduceerd door JVC om in navolging van Sony de consumentenmarkt te veroveren. S-VHS staat voor Super-VHS en kwam in 1987 op de markt. Super-VHS is een verbeterde versie van VHS, die meer beeldlijnen kan opslaan dan standaard VHS (namelijk 400 in plaats van 240). Voor vroege camcorders werd een compacte variant van VHS met kleinere cassettes gebruikt: VHS-C. Voor het omzetten via composiet (de gele, rode en witte tulp stekkers), zie ook:

N.B. Voor het digitaliseren van analoge banden (Video2000, Betamax, VHS (incl. C-VHS en SVHS) zijn er verschillende mogelijkheden:

  • De goedkopere USB dongles hebben mindere video kwaliteit en hebben matige ondersteuning voor nieuwere (64 bits) besturingssystemen.

  • Een redelijk alternatief voor de goedkopere USB dongels is de Elgato video capture dongel: https://www.elgato.com/nl/video-capture De videokwaliteit is redelijk maar met de bijbehorende software wordt de video gecaptured in een gecomprimeerde MP4. Het is niet mogelijk hiermee een ongecomprimeerde video capture te maken in bijvoorbeeld AVI of MOV formaat.

  • Dit kan wel met een Canopus ADVC100 of ADVC110, zie bijvoorbeeld https://www.appleclubeindhoven.nl/ace_canopus_alles.html. Deze kun je d.m.v. FireWire aansluiten op een Windows of MacOS computer.

VIDEO 8, HI 8 EN DIGITAL 8

Sony Video-8 tapes omgezet met (links) Composiet (analoog naar digitaal) ION Video2PC converter en (rechts) m.b.v. een Digital-8 (digitaal) camera.

Video 8 is een analoog videosysteem voor amateurs, gestandaardiseerd door een groot aantal elektronicafabrikanten, waaronder Philips, Sony en Matsushita. Dankzij het kleine formaat van de videobanden en de relatief lage prijs werd dit systeem een groot succes.

 

 

 

Door Sony werden er ook varianten op het Video 8-systeem uitgebracht, zoals Hi 8 en Digital 8. Hi 8 is de opvolger van Video 8 en biedt sterk verbeterde frequentie- en kleurweergave. Het systeem kwam in 1989 op de markt als antwoord op de S-VHS-C tapes van JVC. Hi 8 gebruikt dezelfde tapes als Video 8 maar neemt op met een hogere snelheid. Digital 8 ziet er hetzelfde uit als zijn voorgangers, een groot verschil is echter dat de informatie nu als digitale data wordt opgeslagen op de magneetband, net als bij DV en MiniDV. 

MINI DV

Afbeeldingsresultaat voor mini DVDV staat voor Digital Video en is geïntroduceerd om zowel de professionele als de amateurmarkt te bedienen. De DV-tape bestaat in 2 formaten: MiniDV en DV. Zowel DV als MiniDV slaan de video-opname op met 25 Megabit (Mb) per seconde, wat overeenkomt met 3,125 Megabyte (MB) per seconde. Vergeleken met hedendaagse opslag vergt dit dus best veel opslagruimte. Met name MiniDV was bedoeld voor gebruik door amateurfilmers. De opslagcapaciteit van de MiniDV-cassettes ligt rond de 12,66 Gigabyte voor een 60 minutencassette.  Zie ook nog:

Smalfilms

Binnen de Videoclub Borne doen we dit niet. Er zijn wel verschillende bedrijven die dit doen (met verschillende kwaliteiten en prijzen):

Op de volgende websites kun je tenslotte nog tips vinden om videobanden zelf te (laten) digitaliseren:

Audio cassettes