Archief 2010 Docu-drama De Spreekbeurt

Van september 2007 t/m mei 2010 namen van onze drie clubleden (Lau Hopmans, Hans Meulenbroek en Bert Broekman / Max Peters) deel aan het AVO project PRADO (PRoject AVO DOcumentaire), een meer-jaren project om onder begeleiding een heuse documentaire te realiseren. We doorliepen (met allerlei workshops en als een van de 11 groepen) alle fasen van het productieproces: Brainstormen, Premisse, Synopsis, Step-outline, Treatment, Scenario, Draaiboek, Filmen en Monteren. De begeleiding was door Miranda van Dijk van het productiebedrijf Dijk Media en Henk Koster (AVO). In mei 2009 was er het PRADO festival en hadden we de eerste 5 minuten gemonteerd. Daarna zijn we zelfstandig als groep verder gegaan en in mei 2010 was de film klaar. We hadden vervolgens drie vertoningen in de grote zaal van het Bornse Kulturhus met circa 600 schoolkinderen, twee vertoningen tijden de dodenherdenking op 4 mei en de publieksprijs tijdens het AVO festival. Ook is er, als onderdeel van een lespakket over de “Joodse geschiedenis in Borne”, door Moniek Warmer van KCO (betaald door de Gemeente Borne) een Lesbrief_DeSpreekbeurt (voor basisschool groepen 7 en 8) gemaakt. Een mooi en erg leerzaam, maar wat uit de hand gelopen project. Hierboven de film, een impressie van de première en de niet gebruikte scènes, hieronder de indrukwekkende speech van de Bornse wethouder Herman Mulder, een beschrijving van de AVO vertoning en de krantenartikelen.

Deze productie werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het EATON Gemeenschapsfonds voor ondersteuning van vrijwilligerswerk, de Gemeente Borne, Woonbeheer Borne en het Rabofonds Centraal-Twente.

1. Speech (wethouder Gemeente Borne) Herman Mulder Première ‘De Spreekbeurt’ (Doden-herdenking 4 mei 2010)

Een filmvertoning in ons eigen Kulturhus ….. En niet zo maar één. Zelma Bertie Zilversmit werd op 4 juli 1929 hier in Borne geboren. Een gewoon Borns meisje, dat hier speelde en naar school ging. Dat knikkerde, hinkelde en zich nerveus maakte als ze haar rapport kreeg of bijna jarig was. Op 11 juni 1943 overleed ze in Sobibor, 3 weken voor haar 14e verjaardag. De spanning die ze had moeten voelen: ‘wat krijg ik voor mijn verjaardag?’, was op dat moment al lang een ondraaglijke en onmenselijk spanning: “kom ik ooit weer thuis in Borne? Wordt alles ooit weer zoals het was? Waar zijn mijn vrienden en familie? Waarom behandelen ze ons alsof we dieren zijn?” Nu, 67 jaar na haar overlijden, is haar naam nog steeds springlevend. Dankzij de Stolpersteine, die hier in Borne blijvend herinneren aan de Joodse mensen die niet meer thuiskwamen en waarop ook haar naam prijkt. Maar ook dankzij deze film. Ze heeft zelf nooit stilgestaan bij deze bekendheid. Maar wij staan vandaag wel stil bij haar en bij alle anderen die de holocaust niet overleefden. Hun verhaal heeft een boodschap in zich voor ons allemaal, jong en oud. Een boodschap van respect hebben voor anderen. Ook al hebben zij een ander geloof. Ook al zijn ze misschien een beetje anders dan jij zelf. Ik denk dat de makers van de Videoclub Borne met deze film hun steentje daaraan hebben bijgedragen. Allemaal een indrukwekkende voorstelling toegewenst!

2. AVO festival 2011

De mede door het Eaton Community Fund, de Gemeente Borne, de Rabobank en Woonbeheer Borne gesponsorde docu-drama “De Spreekbeurt” is zondag 17 april tijdens het Audiovisuele Vereniging Oost (Gelderland en Overijssel) filmfestival  in de prijzen gevallen. Van de 12 films die meededen aan het festival is “De Spreekbeurt” op een eervolle derde plaats geëindigd. Door de bezoekers van het filmfestival werd ook de prestigieuze “publieksprijs” toegekend aan “De Spreekbeurt”. Ook heeft de gemeente Borne heeft onlangs besloten elke 2 jaar de film “De Spreekbeurt” aan alle groep 7 en 8 leerlingen van de Bornse basisscholen te vertonen. Daarmee is de film een stukje “historisch erfgoed” van Borne geworden.

Vertoningen

  • 28 maart 2024: NIVON Hengelo
  • 22 januari 2020 (programma 75 jaar vrijheid): 2 voorstellingen Kulturhus Borne (circa 300 kinderen)
  • 25 april 2018: 1 voorstelling Kulturhus Borne (circa 150 kinderen)
  • 25 april 2012: 2 voorstellingen Kulturhus Borne (circa 300 kinderen)
  • 25 april 2010: première en 3 voorstellingen Kulturhus Borne (circa 450 kinderen)

Zie ook pagina Jeugd en Jongeren

3. Foto’s première (25 april 2010) en opnamen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Krantenartikelen: