Apple (iMovie) videomontage

Altijd al aan de slag willen gaan met je eigen videomateriaal? Met iMovie maak je in een handomdraai de mooiste films, waarna je deze in een paar simpele stappen kunt delen met vrienden en familie. Tijdens de iMovie montage cursus leer je niet alleen hoe je schitterende films met flitsende overgangen maakt, maar leer je ook hoe je deze kunt delen door ze bijvoorbeeld op YouTube te publiceren.

iMovie is een Apple programma en draait alleen op Apple computers. In deze montage cursus wordt alleen de iMovie MacOS versie voor iMac, Macbook of Macbook Air behandeld. Neem je eigen Macbook mee zodat je het geleerde direct tijdens de cursus kunt uitproberen. Tijdens de cursus leer je in 5 avonden stapsgewijs hoe je je eigen film kunt maken:

  • Aan de slag met iMovie,
  • Media toevoegen,
  • Films aanmaken,
  • Video-effecten toevoegen,
  • Videofragmenten en projecten delen.

De eerstvolgende cursus wordt gegeven in het najaar van 2023 en door ons clublid Peter Bourgonje. Na de cursus kun je ook nog aansluiten bij de iMovie Gebruikersgroep.

VCB lidmaatschap en kosten cursus

Voor het volgen van deze cursus dien je lid te zijn van de Videoclub Borne (zie hieronder).  Naast het lidmaatschap bedraagt de prijs dan slechts 30 euro voor de gehele cursus (dus 5 avonden in De Fontein). 

Het VCB lidmaatschap kost €75 per jaar (met minimaal 1 maand opzegtermijn). Met het VCB lidmaatschap kun je behalve deze cursus, ook de clubavonden met de diverse interessante gastsprekers van de videoclub bezoeken (zie Clubavonden).

Voor meer informatie en/of opgave, mail naar lau@hopmans.demon.nl (of bel tel. nr. 06-23408748). De cursus start alleen bij minimaal 5 deelnemers.

——————————————————————————————————————

De Videoclub Borne (VCB) is een vereniging van amateur filmers uit midden Twente. Onze club bestaat sinds mei 2001 en heeft momenteel zo’n 50 leden uit Borne, Hengelo, Almelo en Hof van Twente. Onze activiteiten bestaan uit clubavonden (met vooral veel interessante gastsprekers en films), diverse cursussen en praktijkavonden (waar je vooral zelf en samen met anderen aan de slag gaat). Zie onze website Videoclub Borne voor meer details.

Hieronder de verslagen van de laatst gehouden iMovie cursus.

=======================================================  

Les 5/5 Voice-over, je video delen en een eigen vakantievideo maken (verslag Gerard)

Vandaag alweer de laatste bijeenkomst van onze iMovie cursus. Nadat Lisette iedereen weer welkom heette, gaf ze als eerste nog eens de activiteiten van afgelopen week weer. Een prettig idee dat we alles nog eens weer herhalen na een week te hebben kunnen oefenen. Het invoegen van achtergronden, overgangen en een video exporteren is nu een fluitje van een cent. Iedereen kan inmiddels aan de slag met een eigen film waarbij er verschillende  deelvaardigheden aan bod komen om met het programma te kunnen werken. Vervolgens kan iedereen Lisette vragen stellen waar nodig om het eigen filmpje te kunnen optimaliseren. Ze heeft aandacht voor iedereen. Het downloaden van muziek wordt ook nog eens uitgelegd zodat we onze eigen muziek kunnen toevoegen aan de film. Lisette  heeft regelmatig instructiefilmpjes gemaakt van de activiteiten die ze heeft uitgelegd en aangeboden. Deze stuurt ze ons nog eens toe zodat we e.e.a. thuis nog eens kunnen nakijken en oefenen. We hebben allemaal erg genoten van de cursus en het nodige bijgeleerd. Een aanrader voor elke starter die met iMovie wil gaan werken. We danken Lisette voor haar uitleg, betrokkenheid en individuele aandacht voor elk van ons. Het was een fijne tijd in Borne. Groet Gerard

Les 3/5 Audio & snelheidseffecten (verslag Bernhard)

Lisette kan pas met de cursus beginnen nadat de grote opkomst voor de film over Stork zich teruggetrokken heeft in de grote zaal naast ons. We missen Ben maar hopen dat hij de volgende keer weer van de partij zal zijn. Lisette heeft ‘s middags nog een instructie-video gestuurd met de lesstof van de vorige keer over een drietal thema’s: geluid, kleuren en overgangen. Dat was maar goed ook want de herfstvakantie was er debet aan dat we inmiddels 4 weken verder waren. Ze gaat aan de hand van genoemde video nog even stapsgewijs met ons door de lesstof van de vorige keer, maar daarna gaan we snel verder met les 3.

De hoofdmoot van onze les 3 voor de pauze ging vooral over de snelheid van een videofragment. Lisette leerde ons om een fragment te vertragen, te versnellen, stil te zetten en liet zien hoe je een fragment qua beweging kunt omkeren. Zij liet het effect van deze mogelijkheden zien en vertelde wat mogelijke toepassingen zijn voor genoemde effecten. Dit laatste was voor ons heel interessant en een eye-opener. De relatie van beeld en geluid kreeg nog eens extra aandacht, zo ook het verschil tussen geluid dat al of niet gekoppeld is met het video. Het gebruik van de R-toets kwam in dit verband opnieuw nadrukkelijk aan de orde, een goed leermoment.

Als nieuwe leerstof introduceerde Lisette ook het gebruik de mogelijke audio effecten binnen iMovie. Dit ontaarde soms in hilarische geluiden en zorgde voor een vrolijke noot tijdens de les.Toen het ons allemaal een beetje begon te duizelen bracht Lisette uitkomst met haar opmerking dat zij ook van deze les een instructie video gaat maken. Deze instructie video’s worden door ons ervaren als een grote ondersteuning van de behandelde lesstof. Na de pauze kregen we gelegenheid om het geleerde van de afgelopen lessen te oefenen onder de wel zeer behulpzame leiding van Lisette. Wij zijn onder de indruk en haar hulp en geduld voor ons! Oefenen met haar gaat een stuk beter dan zonder haar.

Tot slot kregen we een hint mee van een ervaren VCB’er dat met “filemail.com” eenvoudig grote (video)bestanden kunnen worden verstuurd (zie ook VCB Nuttige video links) en ondergetekende werd gevraagd om het linkje voor de iMovie-handleiding uit de helpfunctie van iMovie nog een keer op te sturen. Afsluitend, het was weer een gezellige les en Lisette legde ook weer alles voor iedereen erg duidelijk uit, groeten Bernhard.

Les 2/5 Muziek, kleuren, overgangen (verslag José)

Lisette constateert een kleine groep door 2 afwezigen, maar dat mag de pret niet drukken. Ze staat even stil bij de vorige les (herhaling is altijd goed!), maar we gaan dan snel verder met les 2. Lisette laat eerst haar nieuwe instructiefilm zien en vraagt of er nog aanmerkingen en/of toevoegingen zijn.

Lisette geeft een ieder extra aandacht indien nodig. Ze herhaalt nog even: “Herstel alles” zit rechts boven in de balk, de T is van titels, hoe we de kleuren automatisch goed (met de juiste witbalans) kunnen instellen, etc. etc. Dan een uitleg van de knoppen bovenaan in het werkvenster: (1) Palet: de 3 balkjes voor lichter, donker + herstel, (2) Snijden: Passend, snij bij tot vullend, (3) het “Ken Burns” effect (achteraf inzoomen en bewegen, zie ook hier). N.B. dit kan alleen bij films, niet met foto’s, (4) Stabilisatie instellen: R indrukken + slepen, let op met 2 vingers tegelijk scrollen (Ha, dat wil ik nog weleens vergeten). En dan nog 2 extra toetsen: (1) CMD-P die kende wij al en (2) CMD-Z d.w.z. terug.

Tot slot het huiswerk voor de volgende les (over 4 weken): een video (shot) importeren en kies “Video/film maken”, het geluid aanpassen, het beeld inzoomen en (tot slot) de kleuren aanpassen. Het was weer een gezellige les en Lisette maakt het ook vandaag weer voor iedereen erg duidelijk, groeten José.

Les 1/5 Overzicht, interface, project (verslag Gerard)

Het was in de kleine zaal weer gezellig en leerzaam bij Lisette waar de tweede Apple iMovie cursus plaats vond voor de deelnemende cursisten. Na de koffie en een woord van welkom liet Lisette allereerst een eigen video intro zien waarin nog eens herhaald werd hoe je met behulp van iMovie een project opstart, hoe je content importeert en op de iMovie tijdlijn plaatst en eventueel splitst en met welke toetsen je dit alles vorm geeft. De deelnemers krijgen deze instructie video ook nog eens toegestuurd. Een prima service.

Het doel van vanavond was om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen die bij het maken van een film gevraagd worden in iMovie. Aanmaken van een nieuwe film en hoe maak je een titel op de foto of een titel voor de foto. Toen iedereen dit gelukt was kwam lettertype, grootte en de kleur van de titel aanpassen aan de beurt. Ook het naam geven van projecten werd geoefend. De geïmporteerde foto of film kan ook worden bijgesneden, passend gemaakt of in te stellen als in- of uitzoomend. Ook deze benodigde vaardigheden kunnen de deelnemers weer op video als instructiebeelden verwachten tijdens de volgende bijeenkomst. Lisette heeft aandacht voor alle deelnemers en zo ook kijken we weer uit naar de volgende bijeenkomst over twee weken waarin we ongetwijfeld weer het nodige opsteken. Groet Gerard.

Introductie (verslag Hans)

Tijdens de eerste bijeenkomst van iMovie heeft Lisette Nijhuis aan de groep gevraagd om van elke bijeenkomst een kort verslag naar de voorzitter Lau te sturen. Er wordt besloten dat elke deelnemer een keer van een bijeenkomst een verslagje maakt.

Lisette stelt zichzelf voor en geeft aan voor de 2-de keer deze iMovie cursus te geven. Na de diverse opstartproblemen van de deelnemers (laptop vergeten, laptop voor de eerste keer echt gebruiken) wordt er na een half uur echt begonnen.Lisette laat eerst een paar van haar eigen filmpjes/video’s zien. We zijn al onder de indruk en zien mogelijkheden.Lisette raad “Smartswitch” aan om bestanden (foto’s, video’s etc) over te zetten van smartphone naar de laptop.

Er zijn door de deelnemers al video’s gemaakt van foto’s die een ieder op de laptop heeft staan: slepen, knippen, verwijderen, afspelen en Voice-over gebruiken. Lisette is er maar druk mee om alle vragen van de 6 deelnemers te behandelen.Er wordt zelfs door haar huiswerk opgegeven!

=======================================================