Apple FCP-X Gebruikersgroep

Altijd al aan de slag willen gaan met je eigen videomateriaal? Met FCP-X maak je in een handomdraai de mooiste films, waarna je deze in een paar simpele stappen kunt delen met vrienden en familie.

Eens in de maand op een dinsdagavond, kun je aansluiten bij de (on-line met ZOOM gehouden) FCP-X Gebruikersgroep (de data worden onderling afgestemd). Hier worden uitdagingen bij FCP-X montages besproken en worden “best practices” en nieuwe ontwikkelingen met elkaar gedeeld.  Elke deelnemer mag actief deelnemen aan kleine opdrachten die door de deelnemers zelf worden bedacht. Coördinator is Hans Meulenbroek (meer info op https://www.moevi.nl/

VCB lidmaatschap en kosten cursus

Voor het volgen van deze cursus dien je lid te zijn van de Videoclub Borne (zie hieronder).  Naast het lidmaatschap bedraagt de prijs dan slechts 30 euro voor de gehele cursus. 

Het VCB lidmaatschap kost €75 per jaar (met minimaal 1 maand opzegtermijn). Met het VCB lidmaatschap kun je behalve deze cursus, ook de clubavonden met de diverse interessante gastsprekers van de videoclub bezoeken (zie Clubavonden). Voor meer informatie en/of opgave, mail naar lau@hopmans.demon.nl (of bel tel. nr. 06-23408748).

——————————————————————————————————————

De Videoclub Borne (VCB) is een vereniging van amateur filmers uit midden Twente. Onze club bestaat sinds mei 2001 en heeft momenteel zo’n 50 leden uit Borne, Hengelo, Almelo en Hof van Twente. Onze activiteiten bestaan uit clubavonden (met vooral veel interessante gastsprekers en films), diverse cursussen en praktijkavonden (waar je vooral zelf en samen met anderen aan de slag gaat). Zie onze website Videoclub Borne voor meer details.

Hieronder de verslagen van de meest recent gehouden avonden.

======================================================= 

Woensdag 28 april 2021  (FCPx Gebruikersgroep 6/6) 

Na een periode van dat er 1 keer uitval was, hadden we vanavond weer een FCP-X avond en had iedereen er weer zin in. Hans begon met een idee om een forum op te zetten voor de FCP-X groep en daar waren we het met zijn allen mee eens, maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde en we gaan dus even uitzoeken of dat tot de mogelijkheden behoord.

De opdracht van Peter was gemaakt door 2 personen en 1 in fcp en 1 in motion, maar zoals gewoonlijk zag het er weer voortreffelijk uit. De onderwerpen daar waren er vanavond te over van o.a. drones / plug-ins / kleurcorrectie / forum / hoe gaan we verder / wat vind de cursisten belangrijk / de opnames van de tutorials zelf maken met de groep enz.

Harrie had nog weer een aantal mooie animaties in Blender gemaakt (dat is een programma gratis op internet om animaties mee te maken, maar vele malen omvangrijker als Motion). De mix van verschillende interesses maak deze Fcp groep zo veelzijdig, interessant en gezellig. Het mooiste zou zijn dat zich nog een aantal nieuwe leden zou aansluiten bij ons, ook weet je niks van Fcp wij kunnen je het bijbrengen. Aan het eind van de avond werd nog even geëvalueerd en iedereen vond dat we hoe de lessen waren verlopen er mee eens was dat we dit na de vakantie voort kunnen zetten.

Dit was al weer de laatste avond van voor de vakantie, het ligt nu even stil maar na de vakantie gaan we weer vrolijk verder. Wij Fcp’ers wensen iedereen een fijne vakantie en gezond weer komen na de vakantie. Groetjes Peter 

 

 

Woensdag 17 maart 2021  (FCPx Gebruikersgroep 5/6)

De avond begon met de gebruikelijke vraag wie heeft er wat gemaakt en wie wil wat laten zien. John had een film gemaakt en mooi ook, maar hij had het op youtube gezet en had nadien het gevoel dat het geluid niet helemaal synchroon was met de film, en daar word dan over gediscuteerd om het probleem te tekkelen. Harrie had enkele intro’s gemaakt ook met het logo van de club en dan met motion, en dat zag er zeer gelikt uit, dan blijkt maar weer dat met Motion en FCP samen geweldige dingen kunt maken en dat die progamma’s heel goed samen werken. Gerhald had een drone film gemaakt en van af één standpunt en dat zag er prima uit, ik denk dat het een hele mooie toevoeging kan zijn aan jouw film.

Na dit allemaal ben je zo weer een uur verder, en werden de gemaakte opdrachten bekeken en wel de opdracht Freeze frame, ik had wel het idee dat iedereen dit een mooie opdracht vond, en was ook bijna door iedereen gemaakt (die van Gerhald staat hier onder). Zo als gewoonlijk had ik al weer een volgende opdracht klaar staan en wel een tutorial met een shape masker er in, maar die zien we over vier weken want er valt één avond tussen weg, het was weer een onderhoudende avond en we kijken weer uit naar de volgende, groetjes Peter.

Woensdag 3 maart 2021  (FCPx Gebruikersgroep 4/6)

De avond begon met Marco welkom te heten want Marco was er een jaartje tussen uit geweest, en heel leuk dat hij er weer was. Het eerste onderwerp wat ter sprake kwam ging over het rubriceren van foto’s. Dat kun je op vele manieren doen en dus mooi te horen dat de ene het zo doet en de ander net weer anders.

Daarna werden de tutorials van Peter door genomen en dat ging over een clip in een bladzijde van een boek plaatsen door middel van draw mask. Dit was door bijna iedereen gemaakt en op zeer goede wijze, zie hierboven het filmpje van Gerhard. Harrie had de tutorial zelfs in motion gemaakt en je kon niet zien of hij in MOTION was gemaakt of in FCP, heel mooi!

John had ook nog een filmpje gemaakt en dat was een opdracht van de filmwerkplaats: een reclame filmpje van een halve tot een minuut en het zag er zeer professioneel uit en kon zo op de televisie.

Als laatste kwam het onderwerp workflow aan de beurt. Hans had er al een sheet van rond gestuurd en daar konden we mooi op voortborduren. Als je op de computer bezig bent dan is het wel heel gemakkelijk om je spullen terug te kunnen vinden en als dat niet zo is dan erger je je blauw. Ook met het weer vinden van je spullen op de computer kun je op verschillende manieren doen, maar het is ook wel eens goed dat je ziet hoe een ander het doet.

Dan is de avond weer om en gaan we over 14 dagen weer verder, het was een leerzame en leuke cursusavond. Groetjes Peter

Woensdag 17 februari 2021  (FCPx Gebruikersgroep 3/6)

Na een aantal weken waren we weer met zijn allen bij elkaar. Volgens mij vond iedereen dat wel weer fijn en vooral in deze corona tijd waar je al heel veel niet kunt doen. We zijn begonnen met een rondje met wat iedereen wel zo bezig houd (en wat er gemaakt was met de opgegeven opdrachten).

Het onderdeel keyframes komt meestal elke avond wel even aan bod, zo ook vanavond werd er weer aandacht aan besteed. Harrie had voor vanavond wat van Apple Motion voorbereid, en dat was best indrukwekkend wat je er allemaal mee kunt (had er ook een schitterende clip van gemaakt). Ik denk dat we hier nog wel meer mee gaan doen in de toekomst want het sluit naadloos aan op FCP.

Hans had een aantal clips rondgestuurd om er een meercamera registratie van te maken en dat was bij een aantal best goed gelukt en getuigde van dat men het goed begreep.

Peter had zo als gebruikelijk weer een tutorial gemaakt en een voorbeeld voor de volgende FCP avond, en dat gaat over maskers die je in een onderwerp kunt plaatsen zo dat het een meerwaarde aan je film toevoegt.

Het volgende onderwerp was dat je in YouTube de ondertiteling in je eigen taal kunt instellen, maar ook dat je via YouTube je eigen teksten kunt zetten onder je eigen film.

En als je dan op het eind naar de klok kijkt dan is het al weer over tienen en zit het er al weer op! Dat betekent dat het weer een fijne en leerzame avond was. En dit allemaal in slechts twee uur, groetjes Peter

Woensdag 20 januari 2021  (FCPx Gebruikersgroep 2/6) 

Om acht uur was het zo ver en de schermen gingen weer aan en begonnen weer met de twee wekelijkse cursus FCP. De cursisten hadden de vorige keer allemaal een (huiswerk) opdracht van Peter mee gekregen.  Deze was door iedereen gemaakt, en met groot succes. De opdracht was als volgt: gebruik een aantal (ongeveer 4) voorwerpen om die te animeren tot een filmpje van 10 tot 15 seconden. En dat is goed gelukt. Het mooiste en leukste is dat tijdens het gezien hebben van het filmpje er wordt gediscussieerd van hoe heb jij dat gedaan en hoe kom je er aan. En dan ben je al weer een uur verder.

Het volgende onderwerp kwam eigenlijk door John want hij had een filmpje gemaakt met een meer-camera registratie (zie hierboven). Dat kan in FCP erg eenvoudig en dus heeft hij dat ter plekke uitgeplozen hoe dat dan te bewerkstelligen. Van het één kwam het ander, namelijk Hans had een tutorial opgezocht op YouTube die we thuis kunnen bekijken in de vakantie. Hans heeft veel ervaring met meercamera registraties, dus hij stuurt een aantal clips naar de cursisten om het eens zelf uit te proberen (en dan natuurlijk de volgende meeting te laten zien). Tot slot heeft Peter (zoals gebruikelijk) ook nog een (huiswerk) opdracht voor de volgende les. Na deze uitgelegd te hebben was het alweer tijd. We zien elkaar dus weer bij de volgende ZOOM sessie op 10 februari a.s. Groetjes Peter.

Woensdag 6 januari 2021  (FCPx Gebruikersgroep 1/6)

De avond begon met elkaar de beste wensen te wensen, en laten we dan ook maar hopen dat we een keer van die corona af zijn en we gewoon met elkaar kunnen communiceren en elkaar recht in de ogen kunnen kijken. Nieuw was er vanavond Gerhard, dus we hebben even een voorstel ronde gedaan. 

De eerste 20 minuten hebben we het over drones gehad en wat voor papieren je er voor nodig hebt. Het volgende onderwerp was de gemaakte tutorial van Peter (over het gebruik van keyframes).Het mooie is dan vaak dat je na zo’n tutorial de discussie krijgt over het hoe en wat er wel en niet kan en dat Hans dan met zijn ervaring kan aanvullen of het ook nog zo en zo kan. We hebben het nog even gehad over De Filmwerkplaats (het uitvoeren van filmprojecten samen met andere VCB leden). John was er al echt mee bezig en kwam nog met de tip als hij ging filmen hij in 4K ging filmen en wel in 1920 x 1080 ging monteren. Dan heb je, als je tijdens het monteren wilt inzoomen (“croppen”) nog genoeg pixels over om toch een goede kwaliteit te houden. Verder was en weer een leerzame avond en maar weer tot de volgende keer. Groetjes Peter.

Woensdag 9 december 2020  (Apple FCPx,  Kerstclip maken) 

We begonnen met de gebruikelijke vragenronde en dat was snel gebeurd. Daarna zijn we begonnen met het bekijken van de opdrachten en die gingen over spookbeelden. Je moest een filmpje maken waar je een van de twee personen vervaagde en er dan uitzag als een spook (en iedereen had het zelfde materiaal). Dat was bij de meesten prima gelukt. De vraag kwam nog wel als je zelf zo´n filmpje wilt maken wat voor materiaal je dan moet hebben? Daar hebben we even goed over gediscussieerd.

Bertie kwam met het nieuws dat hij bezig was met een nieuw onderdeel binnen de club, dat De Filmwerkplaats heet. Dit betreft het samen met andere clubleden uitvoeren van filmprojecten en start september volgend jaar. We zijn benieuwd hoe dat gaat lopen, volgens Bertie was er veel belangstellingen en dat klink dus veelbelovend.

Toen waren we toe aan de kerstfilmpjes die we voor de totale film voor de club zouden maken. De kwaliteit was weer hoog en Harry had er zelfs één gemaakt met motion. In de tweede helft van de avond heeft Peter nog de nieuwe opdracht laten zien (4 voorwerpen door middel van keyframes door het beeld laten bewegen). Daar kunnen we in de kerstbreak mooi mee aan het werk. Het was weer een geslaagde avond en iedereen van de FCP groep wenst iedereen van de club fijne feestdagen en een gezond weerzien. Groetjes Peter.

=============================================================== 

Cursus FCP-X montage – najaar 2020 

=============================================================== 

Woensdag 25 november 2020  (cursus Apple FCPx,  les 5/5)

Om tien voor acht op woensdagavond gaat de computer aan en binnen een minuut ben je op de videoclub. Dat red je met de auto niet, wat een tijd! We waren vanavond met vijf personen, Bertie was verhinderd (want gaf als gastspreker een les over geluid voor een parallel ZOOM groep van de Videoclub Borne). Harry startte met het uitleggen van hoe het progamma Blender werkt (een animeer progamma wat je gratis kunt downloaden van internet). Blender is een zeer mooi progamma, waar wel heel veel tijd in gaat zitten, maar dat het wel waard is om er een keertje naar te kijken. Er komt vast nog een gevolg op.

Daarna werd de opdracht die Hans opgegeven had vertoond en behandeld. Iedereen had wat gemaakt en er zijn eigen draai aan gegeven, wat tot heel uiteenlopende en verrassende filmpjes leidde.

Het volgende onderwerp waar we het al eerder over hadden gehad was het onderwerp proxy en renderen. Nadat Hans en Peter het uitgelegd hadden is het volgens ons nu wel begrepen, want dit is wel een item wat je veel gaat gebruiken in FCP. Na dit kwam het onderwerp downloaden van internet aan de beurt. John had hiervoor nog wel een goede tip, namelijk dat je dat het beste kan doen met het progamma CLIPGRAB (want aan de meeste andere download progamma’s daar zit zoveel reclame om heen).

Nadat iedereen zich versierd had in Zoom door middels van filters was de avond alweer ten einde en kunnen we weer terug kijken op een fijne en vruchtbare avond. Groetjes Peter

 

Woensdag 11 november 2020  (cursus Apple FCPx,  les 4/5)

We beginnen vanavond met 5 personen (John had afgezegd). Allereerst wordt de opdracht Precisie editor besproken en het blijkt dat die op verschillende manieren is gemaakt. Het komt er eigenlijk op neer dat iedereen het wel snapt, maar of het in de toekomst veel gebruikt gaat worden is nog maar de vraag. Maar we weten nu in ieder geval waar de knopjes zitten.

Als tweede onderwerp hebben we het gehad over hoe je shortcuts kunt vinden. In sommige gevallen is dat toch wel erg gemakkelijk. Als derde heeft Hans het onderwerp Voice-over behandeld: hoe je met verschillende apparaten op kunt nemen en onder welke omstandigheden, ook zeer interessant.

Ook word bij ons over het Apple Motion animatie progamma gesproken en wie kan dat dan beter als Harrie. Harrie had een eigen overgang gemaakt in de vorm van een drone. ik weet zelf iets van Motion, maar ik vind het knap want het is echt een complex progamma en als je zo iets maakt ben je er uren mee bezig. Door middel van een zelf gemaakte drone opname heeft Harrie laten zien hoe het werkt.

Het volgende (en laatste) onderwerp is hoe je het beste filmpjes (of muziek) van YouTube kunt downloaden. Eén van de mogelijkheden is om dat via de Firefox netwerk browser te doen, want die heeft daar een app (plug-in) voor bijzitten. Ook diverse andere mogelijkheden zijn overigens nog behandeld.

We hebben deze avond veel onderwerpen zien voorbij komen en het was weer erg leerzaam en er komt altijd te snel een eind aan. Over 14 dagen zijn we er weer en we kijken er naar uit! Groetjes Peter.

Woensdag 29 oktober 2020  (cursus Apple FCPx,  les 3/5)

Na vier weken (herfstvakantie) hebben we de draad weer opgepakt met de FCP cursus. En zo als het in de corona tijd gaat natuurlijk weer les via zoom, ik moet eerlijk zeggen als de avond begint dan is het iets minder, maar als je dan even bezig bent dan is het toch wel weer leuk en heb je er zin in en is zoom toch wel een prima middel om zo te communiceren. We waren vanavond weer voltallig aanwezig en Hans begon met het gebruikelijke rondje of iemand nog vragen had en dan ben je zo een uur verder, wat natuurlijk ook zeer interessant is want zo tekkel je de dingen die je tijdens het monteren tegen komt. De onderwerpen waren onder andere het opslaan van je materiaal, shortcuts voor als je bijvoorbeeld de cursor terug zet in het begin van het shot waar je mee bezig bent, het renderen van je project zodat je enorm veel ruimte bespaard op jou harde schijf. Het laatste half uur heeft Peter besteed aan de uit leg van de precisie editor hoe die werkt en wat je er mee kunt, en zo als gewoonlijk krijgt iedereen een opdracht toe gestuurd over de precisie editor om die de volgende keer te laten zien. Toch wel weer een geslaagde avond, maar we missen wel de koffie van Annie, groetjes Peter.

Woensdag 30 september 2020  (cursus Apple FCPx,  les 2/5)

We beginnen vandaag helaas met twee mensen minder: Harrie had wat anders deze avond en Jan is er na een week mee gestopt. De avond werd begonnen met de rondvraag wie er wat gemaakt had van de opdrachten. En met zo’n rondvraag kom je al zoveel onderwerpen tegen dat je dan alweer een uur verder bent. Het ging onder anderen over de Library – bestandsbeheer. Het bleek dat het voor menigeen best een probleem is om de spulletjes op de goede plek te zetten en dan ook nog weer terug te vinden (het is best irritant als je het niet weer kunt vinden). Hans legde het dan ook op deskundige wijze uit hoe het wèl moet, maar we zullen het er vast nog wel een keer over gaan hebben.

Wat het huiswerk betreft bleek dat Hannie als enige wat gemaakt had en dat zag er best goed uit. Het gaat er natuurlijk om dat je door middel van zulke oefeningen leert waar de knopjes zitten. In het tweede uur was Peter aan de beurt. Hij had enkele tutorial filmpjes gemaakt. Het eerste filmpje ging over hoe de Library werkt en hoe je die het beste kunt gebruiken. Het tweede filmpje was een filmpje over hoe je een 3D tekst maakt met animatie zonder dat je keyframe´s gebruikt (word ook als huiswerk mee gegeven).

Op het eind werd nog even gepraat over wat wij er allemaal zo van vinden om op afstand met ZOOM te werken. Conclusie: het is uiteraard allemaal leuker als je gewoon bij elkaar zit, maar we zijn er met zijn allen best positief over zoals het nu gaat. We maken er dus ook maar het beste van! Voor zover ik het bekijken kan, vindt iedereen het eigenlijk toch best gezellig en leuk! Daar gaat het uiteindelijk om, dus ik zou zeggen tot over 4 weken. Groetjes Peter.

Woensdag 16 september 2020  (cursus Apple FCPx,  (nogmaals) les 1/5)

Deze avond stond in het teken van ZOOM omdat we er nog niet eerder mee hadden gewerkt. En het bleek ook niet zo’n probleem te zijn, na enkele aanpassingen in je instellingen ging het prima. Je kunt er vrij gemakkelijk je scherm (zoals je FCP-X montage) mee delen en ook dat werkt prima. Alle deelnemers kunnen dan prima de handelingen van de docent volgen en tegelijk op een tweede scherm nadoen. 

Vanavond waren we voor het eerst compleet (Harrie en Bertie waren nu ook present). We hadden vorige week ons doel niet helemaal bereikt en dus zijn we deze avond nogmaals begonnen met les één. Die bestaat uit hoofdzakelijk het verkennen van de “interface” (de schermen en de menu’s) en de daarbij horende knoppen. Voor de twee nieuwelingen is dat best wel even anders als je met MAGIX gewerkt hebt, maar voor de anderen is die stof natuurlijk bekend van vorig jaar. Toch is het goed als je het nog een keer met elkaar doorneemt, want natuurlijk blijft niet alles direct na één keer hangen!

Vorige les hadden onze ‘leerlingen’ een opdracht mee gekregen en deze hebben ze (zo goed en zo kwaad als het kan) ook gemaakt. Die bespreken we dan eerst met zijn allen en dat werkt zeer verhelderend. En natuurlijk geeft dat ook weer aanleiding tot mooie discussies. Resume: er gaat niets boven persoonlijk contact, maar dat ZOOM’en op afstand is toch wel weer een mooie oplossing als het niet anders kan. Groetjes Peter

Woensdag 2 september 2020  (cursus Apple FCPx, les 1/5)

Gelukkig het was zo ver: we zijn weer begonnen, wel via (FaceTime) video registratie maar toch.  En ik moet eerlijk zeggen dat het best te doen is (er gaat natuurlijk niets boven persoonlijk contact) en de techniek is wel zo ver dat het er prima uitziet op het scherm. We zijn dan ook zoals gewoonlijk om 20:00 uur begonnen. We startten om ons aan elkaar voor te stellen, want Jan was nieuw. De volgende keer zal Bertie zich ook bij ons aansluiten.

Na het voorstellen heeft Hans uitgelegd hoe de inhoud van cursus er uit gaat zien. Dat houdt in eerst de vijf lessen behandelen en de volgende avonden kun je aangeven wat je eventueel nog graag behandeld wilt hebben. Het tweede uur van de avond (als we er aan toe komen) legt Peter zijn tutorial en huiswerk uit om dat thuis te maken en dat wordt de week daarop getoond en besproken.

Het scherm delen lukte niet zo erg goed met Facetime, dus hebben we de avond gediscuteerd over een aantal onderwerpen die we met zijn allen graag behandeld willen hebben (en dat ging best goed). De volgende les gaan we met ZOOM verder, zodat we ook onze schermen kunnen delen. Ik heb het gevoel dat we dit jaar weer een fijne en gemotiveerde  groep hebben en ik zie er na uit.  Groetjes Peter

Woensdag 27 november 2019 (cursus Apple FCPx, les 4/5)

Na 4 weken afwezigheid van Hans waren we deze week weer toe aan de lessen, Hier zijn we ook inderdaad even mee bezig geweest, maar al gauw kwamen we op het onderwerp virussen. Dat heeft ook nog wel een tijdje geduurd, maar het bleek iedereen zijn interesse te hebben en het was dan ook een gewild onderwerp. Voordat je het weet is het acht uur en is er koffie. Na de koffie heeft Harrie wat laten zien van het progamma Videoanimatie met Apple Motion 5. Hiermee kun je verschrikkelijke mooie animaties maken, zie het bovenstaande filmpje. Het filmpje is nog niet helemaal klaar maar ik wil het jullie toch alvast laten zien, het is heel veel werk maar als het klaar is, dan heb je ook wat.
Verder had Remco nog een probleempje met de montage die hij gemaakt had. Dat werd ook behandeld en weer opgelost. Zo leren we iedere keer weer wat en was het weer een leerzame avond waar we met zijn allen weer veel geleerd hebben. Het is altijd leuk als je dezelfde interesses hebt en het daar samen over kunt hebben, groetjes Peter

Woensdag 16 oktober 2019 (cursus Apple FCPx, les 3/5)

Afgelopen woensdag was les 3 van de FCPx montage cursus met als onderwerpen: Geluid: volume, effecten, fade-in/fade-out.

 

Woensdag 2 oktober 2019 (cursus Apple FCPx, les 2/5)

Afgelopen woensdag was les 2 van de FCPx montage cursus en iedereen was weer aanwezig. Zoals gebruikelijk hebben we eerst het huiswerk van les 1 nagelopen, nog enkele vragen doorgesproken en zijn we daarna aan les 2 begonnen.

Les 2 bestaat uit de onderwerpen: project aanmaken, opslag media, media importen/snijden/verplaatsen, overgangen toevoegen en het vertragen/versnellen van shots. Dit is op zich vrij veel voor één les, maar het is Hans weer prima gelukt om dat allemaal overzichtelijk te behandelen en over te brengen.

Zoals eerder afgesproken, als het lukt om de stof van de les het eerste uur te behandelen, dan doen we het tweede uur een opdracht van Peter. Dat was dit keer “regen en onweer toevoegen aan de film”. Iedereen gaat hiermee enthousiast aan het werk, maar helaas was er geen tijd genoeg om dit helemaal te volbrengen. De cursisten krijgen het daarom mee als huiswerk en de volgende les zien we dus pas de resultaten hiervan.

Woensdag 18 september 2019 (cursus Apple FCPx, les 1/5)

De vakanties zitten er weer op, allemaal weer uitgerust gaan we weer aan onze hobby: FCP-X. Deze week zijn we weer begonnen. Er zijn twee nieuwe cursisten bij gekomen (Remco en John) en Jos is er mee gestopt. Na de voorstel ronde heeft Hans uitgelegd wat de aanpak is op de cursusavonden: dat is meestal het eerste uur uitleg van de les en de stof en het tweede uur oefeningen om zelf te doen (die Peter dan bedacht heeft of een oefening uit Icreate).

Deze week was les 1 en die ging over bestandsbeheer / interface / project aanmaken / opslaan media / importeren media. Bestandsbeheer blijf toch altijd weer een dingetje want als je het goed wilt doen vergt dat toch nog wel een beetje kunde, en daar ging veel tijd in zitten. We zijn het tweede uur dan ook niet aan de oefeningen toegekomen. De groep die we nu hebben is een leuke leergierige groep en als lesgevende heb je er dan net zo veel plezier in, en ik ben er van overtuigt dat het een mooi cursusjaar word. Op naar les 2 op 2 oktober!

Woensdag 4 maart 2020: FCP-X Gebruikersgroep 3/5

Na een paar weken uitval in verband met vakantie en de jaarvergadering was er deze week weer FCP cursus. Hans begint meestal met de ronde of iemand nog wat gemaakt heeft of nog specifieke vragen heeft , en begon met Harrie die een intro had gemaakt met Apple Motion (zie het filmpje). Vervolgens legde Harrie nog een aantal dingen van het progamma uit, en dat het een goede aanvulling is op FCP om te animeren. Daarna was Hannie aan de beurt en zij is bezig met het monteren van de filmpjes van vroeger van haar kinderen. Ze had er weer één klaar en het zag er schitterend uit, ze heeft er nu na de cursus erg veel handigheid in gekregen. De volgende: Marco was een dag met zijn kameraad mee geweest (hij is vrachtwagenchauffeur). Marco had dat gefilmd en heeft er meteen een knap filmpje van gemaakt en gemonteerd. Zo zie je maar weer dat iedereen die aan deze cursus meedoet met sprongen vooruit gaat. Peter had geen film gemaakt maar had wel het nieuws dat hij een film heeft ingestuurd bij het filmfestival in Oldenzaal en is erg benieuwd hoe dat afloopt. Hans had weer een van zijn hobby’s opgepakt namelijk films op bandjes over te zetten en dan op een harde schijf te zetten. Het mooie van deze groep is dat je vraagstukken oplost en dat zelfs de docenten er van leren. En dat iedereen er plezier in heeft, groetjes Peter.

Woensdag 8 januari 2020: FCP-X Gebruikersgroep 1/5 (start)

Het kerstreces van de VCB zit er ook weer op en we kunnen weer mooi over onze hobby praten. Na elkaar de beste wensen te hebben gewenst beginnen wij de avond. Hans stelt voor om een rondvraag te doen waar iedereen zijn vragen kan stellen om de problemen te bespreken waar hij/zij tegen aan is gelopen met het monteren (of men kan vertellen wat men zoal gemaakt heeft en kan het dan laten zien).
Harrie heeft met Apple Motion (een animatie-progamma) een kubus gemaakt, laten draaien en in de zijkanten van deze kubus afzonderlijke video-clips geplaatst. John heeft in FCP een clip gemaakt met een landschap met daarin een rijdende vrachtwagen, maar de wielen draaiden niet mee en dat wil hij wel graag. Harrie geeft aan dat hij dat met motion wel kan maken en zo zie je maar weer dat het mooi is om elkaar er mee verder te helpen. Marco heeft enkele goede vragen waaronder het bedienen van de precisie editer en nog enkele onderwerpen meer. Het mooie is dat je van deze cursusavonden met zijn allen wat leert (inclusief de cursusbegeleiders).

In het tweede uur gaan we altijd een opdracht doen met behulp van een tutorial die Peter heeft voorbereid. Dit keer is het “Maak een selectieve focus in een shot en verplaats de focus over het beeld” (zie het voorbeeldfilmpje). Daar waren 20 minuten voor gereserveerd, maar helaas te kort en dus werd het een opdracht voor het huiswerk. Het was weer een mooie leerzame avond en en dat is uiteraard ook het doel. Groetjes Peter.

Woensdag 11 december 2019: Maken MagiX / FCP-X Animatie kerstclip

Lau (met dank aan Henk) en Hans hadden heel veel kerststerren, kerstballen, kerstmannen, sneeuwpoppen, etc., etc. (afbeeldingen en gifjes) rondgestuurd en hiermee zijn we creatief aan het animeren geslagen. Dit betekent aanpassen van de grootte, met zogenaamde “key-frames” er een beweging en/of rotatie in brengen en er een leuk kerstmuziekje onderzetten. Zie hieronder het resultaat (van zowel de Windows MagiX als de Apple FCP-X groepen): de kerstclip 2019 van de Videoclub Borne! Zie ook nog hier voor de VCB kerstclips van de voorgaande jaren.