Minikronieken

De minikronieken van de Videoclub Borne

Gesponsord door:

Zondag 19 mei 2019: Tweede filmpremière Minikronieken

 

Zondag 10 maart 2019: Eerste filmpremière Minikronieken

Op zondagmiddag 10 maart werd de eerste filmpremière van het Minikronieken project ‘Regisseur in je nieuwe wereld’ gehouden. Dit project heeft als doel om verbinding te creëren tussen Nederlanders en statushouders (vluchtelingen) en daarmee meer begrip voor elkaars situatie. Vertoond werden 11 filmportretten met levensverhalen, deels van Nederlanders en deels van statushouders.

Het project ‘Regisseur in je nieuwe wereld’ is een samenwerking tussen vijf Twentse organisaties: de Videoclub Borne, de Bibliotheek Hengelo, het AZC Almelo, het burgerinitiatief Welkom in Hengelo en de Stichting Nieuwe Twentse Kunst.

In totaal zullen in dit project (in twee series) circa 24 filmportretten (in duo’s van Nederlanders en statushouders) gemaakt gaan worden. Maar liefst zes leden van de Videoclub Borne doen hierbij mee als filmers. Zie Minikronieken Films (selecteer (in de regel boven de films) “Regisseur in je nieuwe wereld”) voor alle films van deze eerste serie .

Vrijdag 21 juni 2019

Vandaag de cheque ontvangen met de bijdrage vanuit het Rabofonds voor ons Minikronieken project. Bedankt Rabofonds Centraal Twente!

In de pers

Hengelos Weekblad 5 februari 2019

Hengelos Weekblad, 5 maart 2019

Hengelos Weekblad 17 maart 2019

Volg de Minikronieken makers van de Videoclub Borne

11 januari 2019: Minikroniek Shewit uit Eritrea (gemaakt door Lau)

De eerste stukjes voor mijn minikroniek over Shewit uit Eritrea zijn gemonteerd, zie het filmpje. De komende weken gaan we nog opnamen maken in groep 8 van de basisschool Bonifatius in Enschede. Shewit loopt hier stage voor zijn opleiding Zorg en Welzijn bij het ROC van Twente. Hij koos hiervoor om de Nederlandse taal beter te leren. Een mooi voorbeeld van hoe je ook kunt integreren. Wil je meer weten over Minikronieken, zie dan de website www.Minikronieken.nl. We zoeken ook nog vertellers (Nederlanders en statushouders) voor de tweede ronde). Is het iets voor je, meld je dan aan! Op zondag 10 maart is de premiere van alle complete 12 Minikronieken in het Kulturhus in Borne. Safe the date!

Dinsdag 18 december 2018: Les 6

 

Met 4 leden van de Videoclub Borne nemen we deel aan de Minikronieken. We maken ieder een korte portretfilm van een statushouder woonachtig in Twente. Als filmers volgen we ook 10 workshops. Hierboven enkele foto’s van de zesde les, waar we de beginselen van het videomontage programma Premiere Elements leren.

Zaterdag 15 december 2018: dasspeld of shotgun?

Vandaag hebben we (Lau en Jan) een klein testje gedaan: wat is beter geschikt voor het het opnemen van ons Minikronieken interview, een (Sennheiser) dasspeld microfoon of een (Rode) shotgun (richt) microfoon op een hengel. Zie hier het resultaat en de conclusies!

Dinsdag 27 november 2018: les 3

In deze les veel aandacht voor de techniek van het interviewen. Vooral leren we hoe je van ‘kleine’ vragen (wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe) komt bij de ‘grote’ vragen (hoe voelde je je toen en wat zie je als jouw missie). Niet altijd eenvoudig, maar weer wel erg leerzaam!

Dinsdag 13/20 november 2018: les 1 & 2

Afgelopen dinsdag 13 november zijn de Minikronieken workshops (voor de filmers) gestart met het project ‘Regisseur in je nieuwe wereld’. Afgelopen dinsdag was ook les 2. Vanuit de Videoclub Borne doen Lau, Jan, Bertie en Jan mee. Tien weken lang volgen we een leerzame en praktische filmcursus. En samen met onze vertellers (nieuwkomers en Nederlanders) gaan we daarmee dan de 14 filmportretten maken. De première is op zondag 10 maart in het Kulturhus Borne. Zet deze datum alvast in je agenda. In februari 2019 start ons tweede Minikronieken project. Er is nog plaats voor leden van de Videoclub Borne (aanmelden voor eind november!).

 

 

 

September 2018: start project “Regisseur in je nieuwe wereld.”

Samen met 4 andere partners zijn de Videoclub Borne met een uniek en leerzaam Minikronieken project gestart: Regisseur in je nieuwe wereld! Vierentwintig filmers en vierentwintig vertellers (deels vluchtelingen en deels Nederlanders) maken samen 24 korte filmportretten. En tonen daarmee hoe mensen de regie terug krijgen over hun leven. Ze laten een nieuwe wereld open gaan voor elkaar en voor het publiek. Het centrale thema is dus het hervinden van de regie over je leven na een ingrijpende gebeurtenis. Denk hierbij aan de integratie van nieuwkomers, maar ook weer de draad oppakken na een burn-out, het verlies van een naaste e.d. Wat als je een nieuw leven moet opbouwen na een ingrijpende gebeurtenis? Voor welke uitdagingen sta je dan en hoe krijg je de regie terug? Hoe herkennen we dat in elkaar en hoe kunnen we elkaar daarin versterken? Dit is een greep uit de vragen die beantwoord zullen worden in de 24 filmportretten, gemaakt door deelnemers aan het Minikronieken project ‘Regisseur in je nieuwe wereld’.

Met dank aan onze sponsoren: