Jeugd en Jongeren

Groep 8 Musicals juni 2021

’t Schöppert, Hengelo (Harry, René, Hans en Fred)

Groep 8 Musicals juni 2020

’t Eimink, Hengelo (Fred, Harry en René):

Woensdag 22 januari 2020: vertoning De Spreekbeurt (Kulturhus Borne)

In het kader van het programma “75 jaar vrijheid” dat het Kulturhus Borne en de Gemeente Borne (Educatie comm.) dit voorjaar organiseren hebben we nogmaals het docu-drama “De Spreekbeurt” vertoond. Dit maal met twee voorstellingen voor in totaal ongeveer 300 (groepen 6, 7 en 8) leerlingen van de basisscholen Jan Ligthart, Beekpark, Flora en ’t Iemnschelf uit de Gemeente Borne. De Spreekbeurt is gemaakt door drie leden van de Videoclub Borne en is ook al een aantal keren eerder succesvol vertoond, zie onze website  (première 2010). 

 

Net als bij de eerdere vertoningen in 2010, 2012 en 2018, waren (naast Lau, Hans en Gerard van de Videoclub Borne) Gé (historicus) en Annette (initiatief Stolpersteine) weer aanwezig om vragen van de kinderen te beantwoorden. Hier werd na beide voorstellingen dan ook gretig gebruik van gemaakt: er waren veel vragen, zowel over het maken van de film, over de holocaust als over de stolpersteine. Het is en blijft een prachtige en indrukwekkende film, dat blijkt wel weer!

Dinsdag 9 juli 2019: Afscheidsviering groep 8, Bonifatius, Enschede

Op dinsdag 9 juli filmde en (daarna) monteerde onze clubleden Fred en Harry de eindmusical “Bonifatius got talent” van groep 8 van de Basisschool Bonifatius in Enschede. Zie hieronder voor een impressie.

Vrijdag 8 februari 2019: Workshop Animatie Basisschool De Telgenkamp, Hengelo

 

 

 

Vandaag gaven onze drie Maatschappelijke stagiairs Stijn, Mitchel en Jarno (samen met Lau en Gerard) een workshop Animatie aan groep 7a van de basisschool De Telgenkamp in Hengelo. Na een inleiding van de drie stagiairs gingen de 21 leerlingen enthousiast aan de slag. Alle zeven groepjes hadden al een klein verhaaltje bedacht en nadat een achtergrond was gemaakt kwamen de tientallen Animate It foto’s tot leven. De effectgeluidjes en de MagiX nabewerking van Stijn en Lau maakte het geheel af. Met nog een eindpresentatie wordt tenslotte deze maatschappelijke stage afgesloten. Hieronder het resultaat van de workshop.

Vrijdag 16 november 2018: Maatschappelijke stagebeurs 

Vandaag stonden wij (Lau en Jan) op de ‘Maatschappelijke stagebeurs’ bij het Twickelcollege in Borne. De tweede klas leerlingen van het Twickelcollege moeten tussen 16 november en 31 mei volgend jaar minimaal 10 uur aan een stage besteden voor een vereniging en/of stichting in de Gemeente Borne. Met onze demofilmpjes zoals de Lipdubs hadden we veel belangstelling en circa 15 leerlingen hebben aangegeven een stage bij ons te willen doen. Het gaat dan om zelf een lipdub op een basisschool maken, vlogfilmpjes voor de club maken of helpen bij onze eigen cursussen. We zoeken nu nog meer begeleiders, dus als je affiniteit met jongeren en film hebt, kom ons dan helpen. Alvast een mooi succes!

Zaterdag 30 Juni 2018: Lipdub VSO ’t Korhoen, Hengelo (Stichting Speciaal Onderwijs, Twente en Oost Gelderland).

Wij (Lau en Hans) namen een Lipdub op voor de schoolverlaters van ’t Korhoen. Het resultaat maakte indruk, zie de bedank mail van de docente hieronder.

Hoi Lau,  Super… en nog nooit gedaan voor de school…. Dat waren de meest gehoorde commentaren die we hebben meegekregen.  Iedereen… zowel ouders als leerkrachten waren zeer onder de indruk van de Lipdub.  Dat we dat met deze groep voor elkaar hadden gekregen! Sommige leerkrachten waren geëmotioneerd.  Want het was meer dan leuk en zeker een mooie aanwinst voor de school. Wij hadden zeer zeker iets waardevols achtergelaten voor de school en een zeer bijzonder afscheid voor de schoolverlaters. En alle schoolverlaters hebben een DVD meegekregen. Dus… een dikke pluim en de mooiste complimenten aan jullie voor het Filmen van deze Lipdub. Onze dank is erg groot….!!  Groetjes Yvonne

Woensdag 25 april 2018: Vertoning Docu-drama De Spreekbeurt.

Eerder in 2010 en 2012 hebben wij onder grote belangstelling ons Docu-drama De Spreekbeurt vertoond voor de groepen 6, 7 en 8 van alle basisscholen in de Gemeente Borne, zie o.a. het artikel hieronder. Vandaag hebben we dit voor de derde maal (in de grote zaal van ons Kulturhus) herhaald voor weer circa 150 kinderen van 5 basisscholen uit de gemeente Borne. De film is (in 2007-2010) gemaakt door drie leden van de Videoclub Borne (Lau, Hans en Max). Net als voorgaande keren zijn zowel Gé Nijkamp (historicus) als Annette Evertzen (initiatief Stolpersteine) aanwezig om na afloop vragen te beantwoorden. Die vragen zijn er veel, blijkt wel na de vertoning. Ook de (dubbele) hoofdrolspeelster Renske was aanwezig. Tijdens de vertoning was overigens de zaal muisstil en net als voorgaande keren maakte veel indruk. De film is overigens ook onderdeel van de lesbrief “Joodse geschiedenis in Borne – Erfgoedproject voor groep 7-8 van het basisonderwijs”.

Twentse Courant Tubantia 2012

BORNE – “Zijn al die mensen in de douches echt vermoord?” Zomaar een van de vele vragen die basisschoolleerlingen woensdag morgen stelden na afloop van ‘De Spreek-beurt’, een educatieve film gemaakt door de Videoclub Borne (VCB). De film gaat over Renske die vanwege haar geloof wordt gepest in de klas. Ze besluit een spreekbeurt te houden en duikt samen met Bornenaar Gé Nijkamp in de geschiedenis van Borne. Nijkamp vertelt haar over de 81 joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Borne zijn opgepakt en de Holocaust niet hebben overleefd.

“Het is echt gebeurd”, klinkt de gelaten reactie van Nils Ordelmans (10) na afloop. “Ik wist dat er mensen waren vermoord, maar zoveel. En dat alleen maar vanwege een ander geloof.” Zijn klasgenootje Elise van Temmen (10) valt hem bij “De Duitsers hadden dit niet mogen doen omdat de joden ook niets deden. Hindoes denken misschien ook wel dat de Duitsers een gek geloof hebben, maar zij vermoorden hen toch ook niet?”

Donderdag 2 november 2017: Vlogles De Wheele

Vandaag, donderdag 2 november geeft Lisette (Applegroep van de Videoclub Borne) een korte “Vlogles” op de Bornse basisschool De Wheele. Na wat voorbeelden, eerste instructies en uitleg over de camera gaan de 6 groepjes enthousiast  aan de slag. Het thema is iets met of op De Wheele en de kinderen duiken daarna dan ook overal op deze (toch wel grote) school op. Hieronder wat eerste impressies (ruwe opnamen). Lisette gaat de opnamen nog monteren tot echte vlog filmpjes. We zijn benieuwd!

Maandag 17 juli 2017: Lipdub De Wheele

Afgelopen maandag 17 juli werd, na de musical op de Bornse basisschool De Wheele, deze unieke lipdub gepresenteerd. Het was een mooi afscheidscadeau van groep 8 (met hun “Time of their life”) voor alle leerkrachten van de Wheele. De opname van de lipdub (eerder op 7 juni) was een perfecte samenwerking van alle kinderen, een aantal ouders en de Videoclub Borne (Lau en René). De afwerking is door Lau. Een prachtig resultaat en met meer dan 7000 views op facebook!

Vrijdag 16 oktober 2015: Lipdub Oldhof Borne

De meest bekeken video van 2015 (bij RTV Borne) was zonder twijfel deze LipDub, met dank aan basisschool ’t Oldhof en de VideoClub Borne. 

2014-2015: Cupsong (When I”m gone)
Uitgevoerd door 5 groepen 8 van basisschool De Telgenkamp in Hengelo Ov.