Cyclus Dynamisch filmen (2022-2023)

Met de volgende 4 clubavonden:

 Week  Datum  Door  Omschrijving
 37  14 sep 2022  Lau Hopmans  1/4: Inleiding
 41  12 okt 2022  John Haxe  2/4: Action cams
 47  23 nov 2022  Jan Kupper  3/4: Smartphones
 8  22 feb 2023  André Bourgonje  4/4: Gimbals

De meeste van ons hebben geleerd dat de camera standaard op statief gezet moet worden om maar een mooi rustig beeld te krijgen. Niet uit de hand filmen dus (tenzij je daar een specifieke filmische reden voor hebt)! Maar juist de nieuwe generatie filmers doen alles behalve dat. Zij gaan juist wèl bewegen met de camera en de opnames worden ineens veel ‘dynamischer’. De moderne technieken zorgen er immers wel voor dat het beeld mooi en gelijkmatig verloopt. In plaats van ‘pannen’ krijgen we een ‘rider’, i.p.v. een ’tilt’ krijgen we een ‘lift’ en in plaats van inzoomen gaan we lopen. Hierdoor verandert continue het met de camera opgenomen perspectief en raken we als kijker ineens veel meer betrokken: het is alsof we (als kijker) zelf midden in de scène zitten! De nieuwe generatie filmers doen dit ‘dynamisch’ filmen met een action cam, een smartphone, een gimbal of met een drone. 

 

Wo 22 februari 2023: Cyclus Dynamisch filmen 4/4 – André Bourgonje met een Gimbal (actieve stabilisator voor je camera) 

  –> NAAR DE FILMS

Door ons clublid André Bourgonje. De meeste van ons hebben geleerd dat de camera standaard op statief gezet moet worden om maar een mooi rustig beeld te krijgen. Niet uit de hand filmen dus (tenzij je daar een specifieke filmische reden voor hebt)! Maar juist de nieuwe generatie filmers doen alles behalve dat. Zij gaan juist wèl bewegen met de camera en de opnames worden ineens veel ‘dynamischer’. De moderne technieken zorgen er immers wel voor dat het beeld mooi en gelijkmatig verloopt. In plaats van ‘pannen’ krijgen we een ‘rider’, i.p.v. een ’tilt’ krijgen we een ‘lift’ en in plaats van inzoomen gaan we lopen. Hierdoor verandert continue het met de camera opgenomen perspectief en raken we als kijker ineens veel meer betrokken: het is alsof we (als kijker) zelf midden in de scène zitten!

De nieuwe generatie filmers doen dit ‘dynamisch‘ filmen met een smartphone, met een drone, maar dus ook met een gimbal. Ons clublid André heeft zelf een gimbal en deelde zijn ervaringen met ons. Dit was een mooie gelegenheid om te zien of het iets voor je is! 

 

Wo 23 nov 2022: Cyclus Dynamisch filmen 3/4 – Vakantiefilms maken met je smartphone (presentatie)

Vandaag de derde avond van de cyclus “Dynamisch filmen”: Smartphones. Een heel interessante avond met veel voorbeelden, demo’s en instructiefilms.

Ons clublid Jan besloot circa één jaar geleden om voor zijn vakantiefilms zijn videocamera te vervangen door een iPhone. Uiteraard veel gemakkelijker mee te nemen, je hebt hem eigenlijk vanzelf al altijd bij je! Maar hoe maak je daar dan net zo perfecte opnamen mee? Jan heeft het allemaal uitgezocht en gaat op deze avond in op de juiste instellingen, de juiste accessoires en de bediening: de belichting, het scherpstellen, de juiste kleurbalans en de stabilisatie. Voor het laatste gebruikt Jan een gimbal. Als je fotografeert zorgt deze stabilizer ervoor dat je camerabeeld altijd mooi recht is en dat bij het filmen je een rustig stabiel beeld hebt. Ook bij het (tijdens het dynamisch filmen) lopen met de smartphone!  Hieronder een aantal bruikbare instructiefilms.

Een aantal aspecten van de presentatie zijn hieronder ook nogmaals korter samengevat.

 

Wo 12 okt 2022 – Cyclus Dynamisch filmen 2/4: Action cams 

Vandaag de tweede avond van de cyclus “Dynamisch filmen”: Action cams door John. Een interessante avond met veel voorbeeld- en instructiefilms (zie hieronder), een GoPro geluidtest en met als afsluiting de IJsland camper vakantiefilm van John zelf.  

(Presentatie deel 1)    (Presentatie deel 2)

 

Wo 14 sep 2022 – Cyclus Dynamisch filmen 1/4: Inleiding   (Presentatie)

Vandaag  de eerste avond van de cyclus “Dynamisch filmen”: Inleiding door Lau. Het Dynamisch filmen staat niet op zichzelf, maar is een onderdeel van de “Cameravoering”. Cameravoering heeft veel aspecten, maar kun je opdelen in 1. Waar staat de camera (qua hoogte (vogel, normaal, kikker), en t.o.v. de actielijn, 2. Wat ziet de camera (welk kader: Totaal, Medium of CU) en de compositie) en 3. Wat doet de camera (de camera beweging en dus het thema van deze cyclus).

Zie, voor dit laatste, de onderstaande twee voorbeelden. De camera beweging moet wel een functie hebben: we “establishen” (introduceren de scène), we volgen de eigen loopbeweging, de hoofdpersoon of een blikrichting (wat ziet hij/zij en laten dat dan vervolgens zien).

Zie ook (hieronder) enkele voorbeelden van het NOVA Video College – Johan van den Adel (2017): Links: In dit demofilmpje laten we zien dat het mogelijk is zonder kostbare apparatuur bewegende shots te maken uit de hand. M.b.v.  twee flitsbeugels en wat training zijn prima resultaten te bereiken. Rechts: Een korte film waarin eerst getoond wordt hoe we traditioneel opnemen met Pan, Tilt en Zoom, en daarna hoe we dynamisch opnemen met Riders, Lift- en Loopshots.

Met het volgende verhaaltje gingen we daarna zelf aan de slag: Iemand zit aan een tafel met een Bounty voor zich liggend op tafel. Hij/Zij pakt dit op, wikkelt de verpakking eraf en neemt een hap. Het gezicht verraadt of de smaak wel/niet bevalt. De opdracht was op dit dan met één camerabeweging te filmen! Dat valt nog niet mee, maar (als het lukt) geeft het wel een mooi (en voor de kijker boeiend) ‘verbindend‘ shot!

Tenslotte hieronder twee door de VCB leden Paul en Lex gemaakte huiswerkopdrachten.