Wo 24 nov 2021: Gastspreker Serge de Beer met Het maken van instructievideo’s

Vandaag als gastspreker bij de Videoclub Borne: Serge de Beer met als thema “Het maken van instructievideo’s (tutorials)”. Dankzij de opkomst van digitale video is het voor iedereen mogelijk geworden zelf een instructievideo te maken. Waar vroeger nog dure en complexe apparatuur nodig was, heb je nu met een smartphone een complete videostudio tot je beschikking. Link naar Serge’s handboek (gratis te downloaden).

Instructie HACO guillotineschaar from LearningTour on Vimeo.

Net zoals het beschikbaar hebben van Microsoft Word, je nog geen bestseller auteur maakt, zo maakt ook een laagdrempelige videoproductie nog geen goede instructievideo. Alleen een camera plaatsen op het verrichten van een bepaalde handeling is slechts voor een kleine doelgroep leerzaam en toepasbaar. Bij het maken van een goede instructievideo komt veel kijken. Meestal gaat de tijd niet zitten in het maken van de opnames, maar juist in de voorbereiding en de montage.

Een goede instructievideo

Tijdens de lezing vertelt Serge de Beer meer over hoe een goede instructievideo tot stand komt. Belangrijke elementen hierbij zijn: het bepalen van het leerdoel, het gesprek met de expert, het bepalen van de doelgroep en de keuze van de vorm. Het menselijk brein kent veel mogelijkheden, maar zeker ook beperkingen. Er is veel onderzoek gedaan naar hoe een instructievideo moet worden opgebouwd, en om het leereffect zo optimaal mogelijk te maken. Ook deze onderwijskundige elementen zullen worden belicht. Tot slot kijken we naar de verschillende mogelijkheden om de video zo gemakkelijk mogelijk beschikbaar te krijgen voor de doelgroep.

Achtergrond Serge de Beer

Serge is Technical Training Expert en heeft meer dan 30 jaar ervaring in techniek, audiovisuele media, technical training en onderwijs. Zo ondersteunt hij bijvoorbeeld scholen bij het leren & presteren in techniek. Zie ook de websites www.learningtour.nlwww.robottrainer.nl | www.techniekvideos.nl.