Wo 22 dec 2021: A Christmas carol (Scrooge) & Storytelling

Introductie

A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost Story of Christmas, is een novelle van Charles Dickens en verscheen in 1843. De 6000 boeken waren een groot succes en in 3 dagen uitverkocht.

A Christmas Carol is een Victoriaanse allegorie  over de oude en verbitterde vrek, Ebenezer Scrooge, een financier en geldwisselaar die zich zijn leven lang heeft gericht op het verkrijgen van meer geld en verder niets. Hij veracht andere zaken dan geld, inclusief vriendschap, liefde en de gedachte van het kerstfeest.

In de nacht voor Kerstmis krijgt Scrooge een aantal geestverschijningen waardoor hij tot inkeer komt: hij wordt weer de royale zachtaardige man die hij vroeger was en viert samen met neef Fred en zijn gezin het kerstfeest.

Sinds 1901 zijn er vele verfilmingen van A Christmas Carol en hieronder twee van de eersten.

De 7 stappen van Pixar

Stap 1: Er was eens… (de introductie/establishing, de 5 W’s)

Ga terug in de tijd, naar een moment dat achter je ligt. Beschrijft dat op dezelfde manier zoals ook een sprookje begint “Er was eens …”. Jij, ergens op een plek, in een bepaalde tijd, …..

Stap 2: Iedere dag, keer op keer … (alles is in balans)

Beschrijf de sleur van het leven. Wat doe je iedere dag, wat komt steeds weer terug, wat wordt er steeds maar herhaald? Bij Scrooge jaarlijks met Kerstmis!

Stap 3: Op een dag … (de oproep tot avontuur, de aanzet tot verandering)

Op een dag gebeurt er iets waardoor die sleur doorbroken wordt. Er komt een boodschapper, een inzicht, een gedachte, een besluit, etc. etc. Iets gebeurt er waardoor het avontuur begint. Er ontstaat een doel, een uitdaging (deze is meestal positief, maar het kan ook negatief zijn).

Stap 4: Als gevolg daarvan … (de eerste stap op weg naar je nieuwe avontuur)

Wat is het gevolg van deze oproep tot avontuur? Eerst aarzel je, want we zijn allemaal niet geneigd om direct het avontuur aan te gaan. Je denkt “Zal ik dat wel doen?” Zal ik niet gewoon in mijn comfortzone blijven en liever alles laten zoals het is? 

Stap 5: En als gevolg daarvan … (de tweede (en hier ook de derde)  tussenstap)

Stap 6: Totdat uiteindelijk: de climax… (waar kom je uiteindelijk terecht) 

Dit is de situatie waardoor (waarschijnlijk) alles goed gaat komen.

Stap 7: Ze leefden nog lang en gelukkig… (de toekomst en de les)

Maar … iets zal nooit meer worden zoals het ooit was. Je hebt een volgende stap gezet in je leven! Je weet één ding zeker: “….”  (de boodschap).

Verder kijken

Zie het VCB EXPERTISE CENTRUM   –>  de link naar Storytelling en Portretfilms