Clubavonden

(redactie Marko, André & René)

Wo 9 oktober 2019: Muziek zoeken bij je film (presentaties: deel 1  deel 2)

Een zeer interessante avond van Frans over geluid (en dan vooral muziek) voor bij je film, zie de presentaties.

 

 

Wo 25 september 2019: Laat Maar Zien avond 1/5

Op 25 september hadden we de eerste “Laat maar zien avond”. We begonnen met een film uit de oude doos – Wijnproeven (hierboven). Daarna waren er leuke films over de Modelspoorbaan Schwarzwald (Louis), Bodypainting (Peter), hoe schroot tot kunst kan worden (Cees) en enkele sfeerimpressies van Bornse activiteiten (René). Tenslotte ook een indrukwekkende film van Bertie over het “Fort Breendonk” over de misdaden in de WO II daar gepleegd. Het was een mooie avond met veel diverse en boeiende films. 

Wo 11 september 2019: Filmanalyse – Verhaalstructuur/Strekking (hoe zit een goede vakantie/natuur-documentaire in elkaar?)  (presentatie)

We hadden op deze tweede VCB clubavond van het seizoen 2019/2020 als onderwerp ‘’Filmanalyse op maat’’. Deze NOVA filmanalyses bestaan uit twee modules: module 1 over filmische vormgeving (camera, geluid, montage) en module 2 over vertelkwesties (verhaalstructuur, standpunt van de maker, vertelstijl). Deze avond gebruikten we een filmfragment uit module 2: ‘’Op zoek naar mijn broer’’.  We bekeken enkele fragmenten en in groepen beantwoorden we hierover diverse vragen. Echter voordat we begonnen met de film werden in het kort wat algemene begrippen uitgelegd:

 • Voor filmjurering maken we onderscheid in strekking (titel), verhaalstructuur en filmische vormgeving (beeld, geluid, montage).
 • Een vertelperspectief kan “binnenbeelds” (je ziet de spreker) of “buitenbeelds” (je ziet de spreker niet) en “persoonlijk” of “onpersoonlijk”” zijn.
 • In de filmstructuur kun je naast het algemene thema, ook de “lagen” onderscheiden. Dit zijn de verschillende subthema’s die (door elkaar gemonteerd) in de film te zien zijn.

Als oefening moesten we (in groepen) de mogelijke lagen van het thema ‘’Kunstzinnig Borne’’ bedenken. Hieruit kwamen bijvoorbeeld als lagen: (1) de galerieën, (2) de verenigingen en (3) het beleid van de gemeente Borne. Vervolgens keken we naar een fragment van ‘’Op zoek naar mijn broer’’ en ook daarvan moesten we o.a. de lagen benoemen. Het bleek dat het begrip “lagen” bij een aantal leden nog niet duidelijk genoeg was en dat had dus wat extra uitleg nodig. Daarna bekeken we hetzelfde fragment nogmaals, maar nu in 3 kortere stukken en stuk voor stuk gingen we deze analyseren. Gaande weg lukte het ons steeds beter en werden we er beter in.

Dit was het verslag en met de vriendelijke groeten van Marko.

Wo 24 april 2019: Feestavond en afsluiting seizoen voor leden en partners

Op deze VCB Feestavond was het weer gezellig druk. Er werd een Pub Kwis gehouden en enkele films vertoond van o.a. de minikronieken. De Knoeiers hadden de kwis gewonnen en vele leden werden bedankt voor hun medewerking voor het afgelopen jaar, de avond en het seizoen werden afgesloten met een hapje en een drankje. Zondag 19 mei hebben we nog de tweede Minikronieken première (zie hier voor het programma) en daarna is het enkele maanden zomerreces. Op woensdag 28 augustus (open avond) starten we dan weer met het volgende seizoen.

 

 

 

Wo 17 april 2019: VCB Slotavond met verkiezing publieksprijs

Vandaag de interne slotavond van de Videoclub Borne waarop we “Publieksprijs” van het seizoen 2018-2019 kiezen. De Films van deze VCB Slotavond waren: 

 • Living Statues Borne 2019 (René)
 • Koningsdag op Marken (Peter)
 • Rondreis Spanje (Joke) 
 • De Enterse Zomp (Henk)
 • Canadian War Cemetery (Cees)
 • In Een Rijtuigie Koetsnkeerls Twenterit Borne 2018 (Lau)
 • Wildlands Emmen 2019  (René)

De Film van Henk over de Enterse Zomp heeft de publieksprijs gewonnen met een gemiddelde van 8.50 punten, tweede en derde wqaren de films van Lau (In Een Rijtuigie) en Joke (Rondreis Spanje). Het was al met al weer een gezellige avond met leuke en boeiende films.

Wo 3 april 2019: Jan Kolner met de documentaire Nooit verteld 

Op woensdag 3 april a.s. werd bij de Videoclub Borne de documentaire “Nooit verteld” (over de oorlogsjaren in Hertme) vertoont. De initiatiefnemer en maker Jan Kolner was aanwezig en legde e.e.a. uit over het maak-proces van de film. De filmdocu-mentaire “Nooit verteld” gaat over de oorlogsjaren 1940-1945 in Hertme. Er is in die vijf jaar veel gebeurd en de groep mensen die er nu nog over kan vertellen wordt steeds kleiner. Het zou jammer zijn om de nooit vertelde verhalen verloren te laten gaan. In Hertme zijn dan wel geen slachtoffers gevallen en de oorlog heeft er alleen materieel leed veroorzaakt, maar de Duitse bezetter was er wel degelijk prominent aanwezig. Dit werd zeer duidelijk door de documentaire van Jan.

Wo 20 maart 2019: Andreas met workshop DaVinci Resolve Color Grading

Afgelopen woensdag gaf Andreas een workshop over DaVinci Resolve Color Grading. Het ging vooral over editten met kleuraanpassingen in DaVinci Resolve. Het programma is gratis en biedt alles voor videobewerking. Dat wil zeggen dat u bewegend en stilstaand beeld uit een mediapool naar meerdere tijdlijnen kunt verslepen om zo een complete film in elkaar te zetten. Zo is Resolve een Top programma voor kleurcorrectie’s m.b.v. stapelen van correcties via zogenaamde Nodes. Dit alles vereist wel een stevige pc en de nodige studie om het programma onder de knie te krijgen. Andreas Bedankt voor deze leerzame avond !

Wo 6 maart 2019: Laat Maar Zien avond 5/5

Op 6 Maart 2019 hadden we de viifde “laat maar zien avond”. We begonnen met een film uit de oude doos. Daarna waren er leuke maar ook indrukwekkende films te zien over b.v. de Canadian War Cemetery Holten. Het was wederom een leuke avond met zeer leuke en boeiende films. Deze films hebben we laten zien:

 • André – Avondrood en Here comes the sun
 • Cees – Canadian War Cemetery Holten
 • René – Carnaval in Albergen 2019 en Borne’28 90 jaar
 • Hans met een Winkel Tutorial
 • Een animatie film van de Maatschappelijke stagiaires gemaakt op de Telgenkamp (zie de film hierboven)
 • en tenslotte een vakantiefilm over Sutjeska ( van een andere Videoclub)

Wo 6 februari 2019: Laat Maar Zien avond 4/5

Op 6 Februari 2019 hadden we de vierde “Laat maar zien avond”. We begonnen met een film uit de oude doos. Daarna waren er leuke maar ook indrukwekkende films te zien over b.v. Ethiopie en de Baltische Staten. Het was wederom een leuke avond met zeer leuke en boeiende films. Deze Films hebben we laten zien:

 1. Rien – Dat gaat naar Den Bosch toe
 2. Peter – Zuid Ethiopie 2010
 3. André – Twickel in de Herfst
 4. Cees – Motorcross Lochem
 5. René – Herman 80 jaar
 6. Gerard – Vakantie Baltische Staten
 7. Hans – Dio 2 rev 3.
 8. Cees – Burundi drummers (Afrika festival Hertme).

Wo 23 januari 2019: Laat Maar Zien avond 3/5

Op 23 Januari hadden we de derde “laat maar zien avond”. We begonnen met een film uit de oude doos. Daarna waren er leuke maar ook indrukwekkende films te zien over b.v. India en Moskou. Het was wederom een leuke avond met zeer leuke en boeiende films. Deze Films hebben we laten zien:

 1. Een film uit de “Oude Doos”: Poepgrijpers (Lau, Schelte)
 2. Peter – Transe Express (Deventer op Stelten)
 3. Hans  – Moskou december 2018
 4. Cees  – ( Carnaval in ) OOTMARSUM 
 5. René – School schaatsen (18 12 2018)
 6. Henk – VOC Schip
 7. Peter – in ZUID-INDIA de GROTE VANGST
 8. René – 100 Kerstgroepen in Hengelo
 9. Cees  – ONCE UPON A TIME IN THE STREET
 10. Henk – Uitkruien Groep 8 iemnschelf
 11. Rien  – Skûtsjesilen

Wo 9 januari 2019: Gastspreker Wouter Rikkerink: De laatste 360 camera & Virtual Reality (VR) ontwikkelingen.

Zie ook de Prezi presentatie van Wouter

Aanwijzing voor de video: Klik (tijdens het afspelen) met je muis op een willekeurig punt, houdt dat vast en verschuif dan de afbeelding naar links naar rechts of van onder naar boven. Je kunt dan 360 graden rondom kijken naar deze presentatie!.

Vandaag was de professionele gastspreker Wouter Rikkerink van het bedrijf Styleshift een avond bij de VCB om te vertellen over de laatste ontwikkelingen m.b.t. Virtual Reality en 360ᵒ camera opnamen. Met deze laatste techniek maakt hij al enkele jaren de zogenaamde “Tiny Planets”. Een Tiny Planet is een 360ᵒ foto die je terugbrengt naar een soort bolletje. De toekomst ligt echter meer in de interactieve 360 graden videos en Virtual Reality (VR). VR-brillen zijn er al een tijdje, maar worden recent steeds beter en betaalbaar. Wouter ziet zichzelf vooral ook als een ambassadeur voor deze Virtual Reality technieken. Tips van Wouter op You Tube: Benclaremont en Createrup (Hugh Hou). Het monteren kan met Insta360One (app voor je mobiel), Theta of Insta360Studio (programma voor op je PC) of met Premiere Pro Rush. Meer info, zie zijn website Styleshift. Vooral de Aftermovie Freshtival 2018.van Wouter is leuk om te bekijken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wo 12 december 2018: Meercamera registraties (gastspreker Gert Meppelink) Aanpak, apparatuur, montage en diverse voorbeelden.

Woensdag 12 december was er een open avond met de professionele gastspreker Gert Meppelink over meer-camera registraties. Gert Meppelink, afgestudeerd video editor bij het College of multimedia te Amsterdam, ging in over alle aspecten van het maken van meercamera registraties van theatervoorstellingen en (vooral) zang- en muziek optredens van popbands. Hij ging zijn aanpak toelichten met diverse foto en video beelden en gaf diverse voorbeelden over de diverse aspecten van de montage hiervan, zijn video’s zijn te zien op zijn YouTube kanaal. Het was een erg leerzame avond en Gert maakte veel indruk met zijn grondige aanpak.

Wo 28 november 2018: Een bedrijfsvideo maken en delen, hoe pak je dat aan?  (gastspreker Maarten Mulder van M-Media producties, Hengelo)

Op de VCB clubavond van woensdag 28 nov ging het over het maken van een bedrijfsvideo, hoe pak je dat aan? Maarten Mulder van M-Media kwam daar bij de Videoclub Borne uitgebreid op in. M-Media houdt zich bezig met het maken van promotiefilms voor allerlei soorten bedrijven en evenementen. Dit kan in de vorm van animaties, opnamen binnen het bedrijf of d.m.v. evenement (event) registraties. Een bedrijfsvideo bepaalt voor een steeds belangrijker deel het imago van een organisatie. De boodschap van het bedrijf overbrengen, dat is het voornaamste doel van een bedrijfsfilm. Het resultaat kan op de website gezet worden of kan via de diverse social media het bedrijf een positieve naam geven. Met diverse voorbeelden heeft Maarten het video productieproces uitgebreid toegelicht. Meer info staat op https://m-media.nl/impressie/.

Wo 14 november 2018: Laat Maar Zien avond 2/5

Deze week was het alweer tijd voor de tweede “Laat Maar Zien avond”. We hadden een film uit de “Oude Doos” (De Zeerovers, waarbij het herhaaldelijk ‘over-de-as’ gaan nog eens duidelijk werd) en veel wat langere maar wel indrukwekkende films van Paul Koppen de Neve over “IRAN”, Peter Hendriks met “Koningsdag op Marken”, Hans Meulenbroek met een vakantie film “Lanzarote 2018”, Cees Tognini met Metamorfose (met Sinterklaas en Zwarte Piet), Fred Boender met het Koor Bladgoud met “To The Sea” (zie hierboven) en als laatste Henk Visscher met een vakantie film “Vakantie Rugen”. Het was weer een leuke en boeiende avond.

 Wo 31 oktober 2018: Melanie Essink & Lester Kamstra: Filmpje voor mama

Afgelopen woensdag vertoonde Melanie Essink uit Markelo en filmer Lester Kamstra bij de Videoclub Borne de Film ‘Filmpje voor mama’, een film die door Cinekid is genomineerd voor Beste Nederlandse Korte Film. “De film gaat vooral gaat vooral over jezelf leren kennen en de moed verzamelen om aan je ouders te vertellen hoe je je voelt”, aldus Melanie. De jonge filmmaakster maakte de film als afsluiting van haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht. Ze heeft de film helemaal zelf geregisseerd en geschreven op basis van haar eigen ervaringen.

Melanie was elf toen ze hoorde dat haar oma ongeneselijk ziek werd. Ze filmde haar oma tijdens de ziekteperiode en klom de pen in om haar gevoel te bespreken. “Een oplossing kan zijn om je creatief te uiten als je niet weet wat je met het gevoel van verlies aan moet. In Filmpje voor mama maakt Eve (hoofdpersonage) haar gevoel bespreekbaar aan de hand van een filmpje voor haar overleden moeder”.

Over Filmpje voor mama: Eve van elf is haar moeder zeven jaar geleden verloren. Omdat ze moeite heeft met het vinden van emotioneel contact met haar vader, worstelt ze nog steeds met het rouwproces. Om dichter bij haar verleden te komen maakt ze een film voor de moeder die ze nooit heeft leren kennen.

Het script bevat 26 pagina’s en de film duurt 22 minuten. Er is gemonteerd met Adobe Premiere Pro en met enkele hulpprogramma’s zoals Da Vinci (kleurbewerking). De gebruikte camera is de full frame Sony alpha A7. Mocht je de teaser nog niet gezien hebben, bekijk deze dan op Trailer Filmpje voor Mama of vertoningen november 2018.

Wo 17 oktober 2018: Jan met als thema Familiefilms  (presentatie van Jan)

Jan begon met een uitleg over waar hij op let bij het maken van zijn familiefilms. Met vooral steeds terugkerende evenementen (de Efteling, klimparadijs etc.) de ontwikkeling laten zien van vooral zijn 4 kleinkinderen. Hij heeft geen ‘draaiboek’, maar bedenkt wel van tevoren een thema en een begin/midden/eind verhaaltje (en met de montage al in gedachten).Hij gebruikt ook trucjes om de film boeiender te maken: de kinderen volwassenen laten filmen, kleine interviewtjes, green-screen effecten en animaties, titels om wat meer structuur aan te brengen.Het moet vooral ook wel ongedwongen en spontaan blijven. Met diverse voorbeelden van zijn eigen films wordt ten slotte e.e.a. geïllustreerd, een interessante avond met weer veel inspiratie voor mijn eigen films!

 

Wo 19 september 2018: Gastspreker Rob Huizing met “De virtuele studio”

Op de clubavond van woensdag 19 september hadden we de (professionele) gastspreker Rob Huizing van iSPOT media uit Enschede op bezoek. Een Virtuele Film, wat hebben we hiervoor nodig: Een goede camera, een goede egale belichting en een Chroma Key kleur doek.

Zorg voor een egale doek ( zonder vouwen/kreukels). Deze kleur is meestal groen. De kleur groen staat het verst van de menselijke huidskleur af. Zet het object ( persoon) ver genoeg van de wand. Zorg voor een zelfde kleurtemperatuur als in je nieuwe achtergrond.Voor licht kun je b.v. Ledlampen gebruiken, deze geven weinig warmte af (5400K = daglicht). Gebruik eventueel nog een Autocue  (zoals bijvoorbeeld de iPad Prompter).

Rob liet nog enkele voorbeelden zien van Cross Media House die hij met Studio Max in elkaar gemonteerd heeft. Er bestaat ook een oefenprogramma voor virtueel filmen: OBS VirtualCam (Open Broadcaster Software). Een mooi voorbeeld van een virtuele film is de film The making of StalingradZie tenslotte nog de website van Rob: iSpotMedia