Clubavonden

(redactie Lau)           Agenda VCB Clubavonden

Wo 3 april 2024: Vertoning van de Friese film Hûnefretten   (bron foto: Stichting Tijd(s)lijn Almelo)

Op woensdag 3 april kwam ons clublid Lieuwe Greidanus met zijn korte speelfilm Hûnefretten naar de Videoclub Borne. De titel is afkomstig uit een traditie uit het verleden van Friesland, waarbij kinderen die, om wat voor reden dan ook, hun avondmaal niet wilden opeten, ‘gestraft’ werden door de maaltijd te overgieten met yoghurt of gortepap. Zo’n overgoten bord eten werd Hûnefretten genoemd.

Op deze open clubavond vertelde de initiatiefnemer Lieuwe over hoe het idee ontstaan is en hoe de film tot stand is gekomen. Ook gaf één van de video-editors, Ruud Calis, uitleg over de wat speciale montage van de film.

Ook vertelde Bia Sarton van de Stichting Tijd(s)lijn uit Almelo (producent van de film) waarom deze film zo goed past binnen de missie van deze stichting. Door middel van het maken van de film Hûnefretten en een game app voor basisschool leerlingen, wil de Stichting Tijd(s)lijn op een speelse wijze kinderen op de hoogte brengen van deze Friese gewoonte uit de vorige eeuw. Met als opstapje het gebruik van eten en drinken (vroeger en nu) en zowel de film als vooral ook de app kan de Stichting Tijd(s)lijn daarnaast het ‘Circulaire denken’ bij kinderen onder de aandacht brengen.

Tot slot werd uiteraard de film zelf vertoond.

Onze voorzitter Lau had voor alle gastsprekers een flesje biologische wijn als bedankje! Een weer heel boeiende avond!

 

 

Wo 6 maart 2024: Laat-Maar-Zien avond 4/4

–> NAAR DE FILMS

 

Wo 24januari 2024: John Haxe met Vakantiefilms, een mogelijke aanpak (workflow)     (presentatie)

Ons clublid John Haxe maakt al vele jaren vakantiefilms, zie ook zijn YouTube site Travel with the Dutchies“. Op deze clubavond legt hij zijn manier van werken uit: opnemen, ordenen, monteren en afwerken van de – vakantie – videofilm. Zie vooral de onderstaande inspirerende voorbeelden.

 

 

Wo 10 januari 2024: Laat-Maar-Zien avond 3/4

–> NAAR DE FILMS

 

Woensdag 13 december 2023: Maken van de VCB Kerstwens 2023

We gaan met MagiX, iMovie, DVR (of ieder ander eigen montage programma) de VCB kerstclip 2023 maken. Idee is dat iedere deelnemer een animatiefilmpje maakt van maximaal 10 seconden. Ik verzamel al deze filmpjes dan, zet ze achter elkaar en zet er 1 overkoepelend kerstliedje onder.

We hebben dat in 2017 t/m 2020 al eerder gedaan. Diverse (MagiX) voorbeelden kun je vinden op de VCB Kerstwensen pagina. Hieronder het resultaat. Iedereen mooie dagen en een fantastische start voor 2024 gewenst!!!

 

Woensdag 29 november 2023: workshop Concept Maken     (presentatie)

Open clubavond Videoclub Borne

Hallo VCB, wij zijn Yannic & Loekie, 4e-jaars Moving Image studenten aan de AKI. Een film begint met een concept, maar hoe ontwikkel je eigenlijk een goed concept? Dat is precies wat we in onze workshop willen laten zien. We geloven dat creativiteit in iedereen zit, en we zullen ons best doen om dat vuur aan te wakkeren. We gaan in de workshop samen aan een concept werken rondom het thema ‘Vervreemding van het alledaagse’.

 

De workshop is als volgt opgebouwd:

  • Introductie: We stellen onszelf voor en delen ons werk.
  • Inspirerende werken: We laten zien welke werken ons inspireren.
  • Thema-uitleg: We leggen het thema uit voor de videoprojectopdracht.
  • Brainstormsessie: We gaan samen ideeën bedenken.
  • Ideeën presenteren: Deelnemers presenteren hun ideeën en we geven gezamenlijk feedback.

In de dagen na de workshop kunnen de ideeën worden uitgewerkt, en wij zouden graag onze feedback op de resultaten geven.

 

 

Wo 15 november 2023: Laat-Maar-Zien avond 2/4

 

 

Naturzoo (8.00 min.) – André Bourgonje (Beoordeling : (b) leden roepen wat)

(2) Volklingen (05.50 min.) – Joke Van Hierden,. Beoordeling : (b) leden roepen wat

 

Wo 1 nov 2023: Walter Tuenter – vertoning documentaire 85 jaar Twentekanaal  (bron foto: Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem)

“Er is ooit een boek geschreven over de aanleg van het Twentekanaal met als titel: ‘Met bloedende handen gegraven’. Op de open clubavond op woensdag 1 november komt gastspreker Walter Tuenter (Videofilmclub Hengelo) zijn documentaire 85 jaar Twentekanaal vertonen.

Het was (in 2021) 85 jaar geleden dat het laatste stuk van het Twentekanaal werd gegraven. Duizenden werkloze Tukkers hebben meegeholpen bij de aanleg van de waterweg. De Hengelose filmmaker Walter Tuenter maakte er, samen met diverse leden van de Hengelose Videofilmclub, een anderhalf uur durende documentaire over. In de documentaire vertelt historicus Marinus van Rooij over de geschiedenis van het kanaal, die voor een groot deel met de hand gegraven moest worden, maar ook over de al eerder aangelegde Twentse waterwegen, zoals het Overijssels Kanaal en het Kanaal Almelo-Nordhorn. Het eerste deel van het kanaal, tussen Eefde en Goor, werd nog met machines gegraven. Toen de crisis uitbrak en Twente kampte met veel werklozen, werden deze mensen ingezet bij de aanleg van het deel van Goor tot Enschede. Marinus van Rooij’s vader was een van de mensen die meehielp bij het graven.

“Het was crisis en mijn vader was destijds werkloos. Hij werd verplicht om arbeid te verrichten bij de aanleg van het kanaal. Mijn vader was tenger gebouwd en werkte in de textiel. Hij was geen flinke boerenjongen. De arbeidsomstandigheden waren slecht. Hij heeft het dan ook maar twee maanden volgehouden. Toen moest hij van de huisarts stoppen met het werk.”

De film is opgedeeld in zeven hoofdstukken: de geschiedenis, de voorbereiding, de aanleg, de waterhuishouding, het kanaal in de oorlog en de bevrijding, het heden en de toekomst van het kanaal en de film eindigt met een geweldige boottocht over het huidige kanaal met alle bezienswaardigheden onderweg. Op de open clubavond is Walter kort ingegaan op het maakproces van de documentaire en daarna is de documentaire zelf vertoond.

 

Wo 18 okt 2023: Elise van Dijk – Mijn werk als film opname leider (1st AD)    (presentatie)        (Redbad callsheet)      Achter de schermen bij De Stamhouder          Achter de schermen bij “Storm, Letters van Vuur”

Op deze eerste open clubavond kwam gastspreker Elise van Dijk vertellen over haar meer als 10 jaar ervaring bij circa 100 Nederlandse filmproducties.

Elise heeft in het westen van het land in verschillende functies aan circa 100 filmproducties meegewerkt, maar toch vooral als eerste Assistent Director (1st AD). Zij heeft uitgelegd wat haar werk als “1st AD” eigenlijk inhoud, hoe dat samenwerkt met de andere taken in een filmopname team en welke eigenschappen je vooral wel en niet hiervoor moet hebben. Ook wat haar werk tijdens de “pre-productie” (voordat de filmopnames feitelijk beginnen) dan inhoud: de organisatie van crew en cast en hoe de planning met o.a. call-sheets, shotlists (script visualisering) wordt aangepakt. Tot slot hoe dan de filmopnamen zelf (de “productie”) lopen. Denk aan een briefing, een duidelijke communicatie naar de crew, hoe hou je de motivatie goed (ook als het even tegenzit) en hoe ga je om met stress op de set (er is altijd tijd te kort en we willen het altijd nog beter doen!). Het verhaal werd ondersteund met haar vele praktijkvoorbeelden van scripts, callsheets, planningen, software en boeken en werd afgewisseld met diverse filmvoorbeelden. 

 

Wo 4 oktober 2023: John Haxe met Vakantiefilms, een mogelijke aanpak (workflow)     (presentatie)

Ons clublid John Haxe maakt al vele jaren vakantiefilms, zie ook zijn YouTube site Travel with the Dutchies“. Op deze clubavond legt hij zijn manier van werken uit: opnemen, ordenen, monteren en afwerken van de – vakantie – videofilm. Zie vooral de onderstaande inspirerende voorbeelden.

 

 

Wo 4 oktober 2023: Laat-Maar-Zien avond 1/4

–> NAAR DE FILMS

 

6 & 14 september 2023: Open avonden

In september waren onze twee open avonden waar je geheel vrijblijvend kon komen kijken en horen welke activiteiten we dit seizoen allemaal gepland hebben. Zie hieronder de gehouden presentaties.

Algemeen

Film maken

Film monteren

Zie ook het volledige Clubprogramma september 2023 t/m april 2024 en (voor meer details) het menu hierboven onder de keuzes “Film maken” en “Monteren”

Wo 26 april 2023: VCB Slotavond 

Vandaag onze slotavond met als verdiende prijswinnaar Fred met de meercamera registratie van “TJSO – Symfonie Curaçao – PART I – Allegro Moderato (R. Boskaljon)” (opgenomen met hulp van Martin Versteeg, Bertie Borggreve en John Haxe, gemonteerd door Fred). Het gemiddelde gegeven cijfer voor het getoonde openingsnummer was 8.26! Een bijzonder project, voor het eerst werden in Nederland videobeelden gemaakt van deze symfonische werken van Curaçaose componisten. Zie hier voor de volledige play-list.

De tweede prijs was voor Paul (Simon) voor zijn film “Gerry & Port” (gemiddelde cijfer was 7.86), de derde prijs was voor Bertie voor zijn film “Soasel Veur Mekaar” (gemiddelde cijfer was 7.80). Daarna hadden we de gebruikelijke uitreiking van een flesje wijn voor alle actieve clubleden (foto boven). Dit zijn er ondertussen 23 van de 47!

We starten weer op woensdag 6 en 13 september met onze Open Avonden, tot dan!

 

Do 20 april 2023: vertoning twee oorlogsdrama’s

Vanavond wordt bij de Videoclub Borne een open clubavond gehouden met de vertoning van twee indrukwekkende oorlogsdrama´s gemaakt door leden van de club.

Nooit is de tijd voorbijgegaan

Truus, als jongste dochter geboren net na de Tweede Wereldoorlog op een boerderij aan het Twentekanaal, ervaart haar leven lang twijfels over de toegevoegde waarde van haar bestaan. Pas recent, na het overlijden van haar beide ouders, doet zij een ontdekking in het ouderlijk huis waarmee langzamerhand de puzzelstukjes in elkaar gaan vallen. Truus vindt eindelijk gemoedsrust en haar leven krijgt weer betekenis, zowel voor haar zelf als voor haar omgeving.

Haar verhaal maakt duidelijk dat de gevolgen van de oorlog er niet alleen zijn voor de direct betrokkenen, maar ook doorwerken in de levens van de kinderen van hen.

De Spreekbeurt

Renske heeft het niet gemakkelijk, ze wordt gepest op school en bovendien moet ze een spreekbeurt houden! Op aanraden van haar moeder neemt ze contact op met de bekende Bornenaar Gé Nijkamp en samen met hem verdiept ze zich in de Joodse geschiedenis van Borne.

Maar niet alleen Gé helpt haar, ook het Joodse meisje Zelma Zilversmit vertelt haar verhaal en zo komt Renske langzamerhand achter de geschiedenis van de Bornse Joden en beseft dat vrijheid niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt…

Meer achtergrond

“Nooit is de tijd voorbijgegaan, soms kwam toch weer stilaan het verleden door het heden.” Deze woorden geven de impact weer op het leven van een jong meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog als evacué vanuit Rotterdam naar Twente komt. Zij is dan 13 jaar en schrijft 40 jaar na dato een gedicht aan de vrouw van het gezin dat haar toen onderdak bood. De film vertelt het verhaal van dit jonge gezin in de turbulente dagen van de bevrijding van Stad en Ambt Delden en daarna.

Deze film vertelt ook het verhaal van de bevrijding van Stad en Ambt Delden. Op 1 april, eerste Paasdag, staan de Canadezen aan de overkant van het Twentekanaal en de Engelsen aan de overkant van de Zijtak Almelo. De bruggen daar zijn opgeblazen. De Duitsers zitten in het nauw. Over en weer wordt hevig geschoten. Mensen vluchten naar schuilkelders, de boerderijen langs het Twentekanaal staan alle in brand. Op de 2de Paasdag wordt een Amerikaanse piloot via het verzet in Almelo naar een boerderij in Ambt-Delden gebracht. Hij krijgt onderdak en wordt verborgen gehouden op de zolder van de kippenschuur. Rondom vallen de granaten en de Duitsers zijn in het huis.

“De Spreekbeurt” is het docu-drama gemaakt in 2010 door drie clubleden en al eerder diverse malen vertoond voor Bornse scholen, maar ook tijdens de Bornse 4 mei herdenking, zie ook onze website https://www.videoclubborne.nl/?page_id=581.

 

Wo 22 maart 2023: Het professioneel digitaliseren van smalfilms en videobanden

Vanavond een open clubavond over het digitaliseren van smalfilms en videobanden. Aan bod kwamen allereerst de geschiedenis en ontwikkelingen van de (amateur) film en video (Paul). Daarna werd ingegaan op de, bij de verschillende systemen behorende, uitdagingen van het digitaliseren van (smal) film en video. Dit werd vervolgens door Hans gedemonstreerd met enkele (zelfbouw) opstellingen gemaakt met projectoren en filmscanners. Ook het nabewerken van de gedigitaliseerde beelden met het Apple FCPX programma werd behandeld. Met diverse resultaten van gedigitaliseerd materiaal werd e.e.a. treffend gedemonstreerd. Duidelijk was dat de zelfbouw digitalisatie van Hans de professionele systemen evenaart en soms zelfs overtreft.

De sprekers van deze avond waren Paul Koppen de Neve en Hans Meulenbroek, beiden lid van de VideoClub Borne. Paul heeft met zijn vroegere bedrijf Moving Memories veel ervaring opgedaan, Hans recent met zijn zelfbouw opstellingen en zijn bedrijf Moevi.nl.

(foto’s: Hans Meulenbroek)

 

Wo 22 februari 2023: Cyclus Dynamisch filmen 4/4 – André Bourgonje met een Gimbal (actieve stabilisator voor je camera) 

  –> NAAR DE FILMS

Door Dynamisch te filmen verandert continue het met de camera opgenomen perspectief en raken we als kijker ineens veel meer betrokken: het is alsof we (als kijker) zelf midden in de scène zitten (zie het onderstaande filmpje)! De nieuwe generatie filmers doen dit ‘dynamisch‘ filmen bijvoorbeeld met een gimbal. Ons clublid André heeft zelf een gimbal en deelde zijn ervaringen met ons. Dit was een mooie gelegenheid om te zien of het iets voor je is! (zie de aparte webpagina Cyclus Dynamisch filmen (2022-2023)).

 

Do 16 februari 2023: Andreas Bertram: Werken met (kunstlicht) belichting

De jaarlijkse en altijd interessante avond van Andreas: ditmaal een praktijkavond over het werken met kunstlicht. Andreas heeft met zijn professionele ervaring ons ingeleid in de aanpak.

Daarna gingen we zelf aan het werk, zie de onderstaande impressie gemaakt door ons clublid Joke.

 

Wo 25 januari 2023: Laat-Maar-Zien avond 4/4

 

 

Wo 7 december 2022: Laat-Maar-Zien avond 3/4

 

 

Wo 23 nov 2022: Cyclus Dynamisch filmen 3/4 – Vakantiefilms maken met je smartphone (presentatie)

Vandaag de derde avond van de cyclus “Dynamisch filmen”: Smartphones. Een heel interessante avond met veel voorbeelden, demo’s en instructiefilms (zie de aparte webpagina Cyclus Dynamisch filmen (2022-2023)).

 

 

Wo 26 oktober 2022: Laat-Maar-Zien avond 2/4

 

Wo 12 okt 2022 – Cyclus Dynamisch filmen 2/5: Action cams  (Presentatie deel 1)    (Presentatie deel 2)

Vandaag de tweede avond van de cyclus “Dynamisch filmen”: Action cams door John. Een interessante avond met veel voorbeeld- en instructiefilms en een GoPro geluidtest (zie de aparte webpagina Cyclus Dynamisch filmen (2022-2023)). Tot slot en als afsluiting de IJsland camper vakantiefilm van John zelf.

 

Donderdag 6 oktober 2022: Het monteren met drie montage pakketten (1/3): meer-camera registraties

Dit seizoen gaan drie van onze clubleden drie montage pakketten op drie specifieke aspecten vergelijken. Op deze eerste avond is het thema “meer-camera registraties”. De drie montage pakketten zijn (Apple) FCP-X, (Windows) MagiX en (Apple en Windows) DaVinci Resolve.

 

Do 22 sept 2022: Andere eenvoudige (Windows) montage programma’s

“Geld uitgeven kun je altijd nog . . .” aldus Bertie en Gerard die op deze avond een prachtig en volledig overzicht geven van de gratis (en relatief eenvoudige) Windows video montage pakketten die op dit moment beschikbaar zijn. Door allereerst verschillende criteria op te stellen (zoals is het geschikt voor beginners, in het Nederlands, is het betrouwbaar/robuust (geen vastlopers!) en met Nederlands-talige handboeken en/of tutorials) en daarna 10-tallen programma’s (!) te bekijken, zijn er drie overgebleven: Shotcut, Kdenlive en VideoPad. Deze drie zijn vervolgens verder uitgeprobeerd en na het geven van punten (zie de presentatie) kwam er één winnaar uit de bus: VideoPad!

Drie clubleden gaan VideoPad de komende maanden in de praktijk nu verder uitproberen. We laten de uitkomst t.z.t. weten!

 

Wo 14 sep 2022 – Cyclus Dynamisch filmen 1/5: Inleiding   (Presentatie)

Vandaag  de eerste avond van de cyclus “Dynamisch filmen”: Inleiding door Lau. Het Dynamisch filmen staat niet op zichzelf, maar is een onderdeel van de “Cameravoering”. Cameravoering heeft veel aspecten, maar kun je opdelen in 1. Waar staat de camera (qua hoogte (vogel, normaal, kikker), en t.o.v. de actielijn, 2. Wat ziet de camera (welk kader: Totaal, Medium of CU) en de compositie) en 3. Wat doet de camera (de camera beweging en dus het thema van deze cyclus).

–> Zie de aparte webpagina Cyclus Dynamisch filmen (2022-2023)

 

Donderdag 8 september 2022: Open avond (2/2): Monteren

Woensdag 31 augustus 2022: Open avond (1/2): Filmen

—————————————————————————————————————————-

Woensdag 20 april 2022:  VCB Slotavond voor leden met verkiezing van de Publieksprijs  –>  NAAR DE FILMS

 

Afgelopen woensdag hadden we de slotavond en de VCB Publieksprijs 2021-2022 is gewonnen door Paul met zijn film “Cruise Kroatië” (zie hier). Op slechts 0.01 punt na was de tweede plaats voor Bertie met zijn film “Een dag uit het leven van een Molenaar”. De derde plaats was voor Jan Linde met zijn film “Een wandeling door Twickel”.

De flesjes wijn zijn weer uitgereikt aan alle (ondertussen maar liefst circa 20!) actieve VCB leden (zie de bovenste foto) en de Videoclub Borne gaat nu dan op zomer reces. De VCB Open avond voor het volgende seizoen 2022-2023 is gepland op woensdag 31 augustus, dus zet deze datum alvast maar in de agenda!

 

Woensdag 13 april 2022:  “Fotogrammetrie modellen met drone photo’s” door Sjoerd Renkers

Sjoerd is beroepsmatig onderwijskundig adviseur op het gebied van technologie-ondersteund leren en is ontwikkelaar van virtual reality. Met zijn Mini 2 drone heeft hij onder meer van de Koppelpoort in Amersfoort foto’s gemaakt en daarvan met behulp van Sketchfab een 3D-model gemaakt, een z.g.n. Digital Twin.

Op woensdagavond 13 april was hij via een Zoom-verbinding te zien bij de Videoclub Borne. Hij vertelde uitgebreid en met een heldere uitleg over zijn Drone hobby en het proces dat hij gebruikt om van foto’s 3D modellen te maken. Het is een heel interessante avond geworden. Voor meer informatie over Sjoerd en zijn drone fotogrammetrie projecten, zie ook de volgende linkjes: 

 

Wo 2 maart 2022: André Bourgonje met Dynamisch Filmen met een Gimbal (actieve stabilisator voor je camera)      –> NAAR DE FILMS

Door ons clublid André Bourgonje. De meeste van ons hebben geleerd dat de camera standaard op statief gezet moet worden om maar een mooi rustig beeld te krijgen. Niet uit de hand filmen dus (tenzij je daar een specifieke filmische reden voor hebt)! Maar juist de nieuwe generatie filmers doen alles behalve dat. Zij gaan juist wèl bewegen met de camera en de opnames worden ineens veel ‘dynamischer’. De moderne technieken zorgen er immers wel voor dat het beeld mooi en gelijkmatig verloopt. In plaats van ‘pannen’ krijgen we een ‘rider’, i.p.v. een ’tilt’ krijgen we een ‘lift’ en in plaats van inzoomen gaan we lopen. Hierdoor verandert continue het met de camera opgenomen perspectief en raken we als kijker ineens veel meer betrokken: het is alsof we (als kijker) zelf midden in de scène zitten!

De nieuwe generatie filmers doen dit ‘dynamisch‘ filmen met een smartphone, met een drone, maar dus ook met een gimbal. Ons clublid André heeft zelf een gimbal en deelde zijn ervaringen met ons. Dit was een mooie gelegenheid om te zien of het iets voor je is! 

 

Wo 16 febr 2022: Monteren met het gratis (Windows/Apple) programma “Da Vinci Resolve”

Door ons clublid Bertie Borggreve en gastspreker Alfred de Gier. Woensdag 16 februari laten zij ons zien hoe we kunnen monteren met het populaire (en gratis) montage programma DaVinci Resolve.

DaVinci Resolve is geschikt voor zowel Apple als Windows en is ’s werelds enige oplossing die al je functies combineert in één softwaretool: bewerking, kleurcorrecties, visuele effecten, bewegende beelden en audio postproductie! De elegante, moderne interface is relatief snel te leren voor nieuwe amateur gebruikers, maar ook prima bruikbaar voor de meer professionele gebruikers. 

Met DaVinci Resolve kun je sneller en met een hogere kwaliteit werken omdat je niet meerdere programma’s  hoeft te leren en software hoeft te wisselen voor de verschillende taken. Het is alsof je je eigen post-productie studio hebt in één programma! Het beste van alles is dat je door DaVinci Resolve te leren, precies leert hoe je precies dezelfde tools kunt gebruiken die door Hollywood-professionals worden gebruikt!

Ga het zien op woensdag 16 februari, 20:00uur aanstaande (fysiek in De Fontein of op afstand met ZOOM)!

 

 

Wo 2 febr 2022: Laat-Maar-Zien avond 4/4

–> NAAR DE FILMS

 

Wo 19 jan 2022: De aanschaf van een nieuwe 4K video-camera!

     –> NAAR DE VOORBEELD FILMS

Als je nieuwe video camera wilt aanschaffen, zie je al snel ‘door de bomen het bos niet meer’: de vele vaktermen lonken je naar de diverse mogelijke camera’s, maar zijn niet eenvoudig te doorgronden. Onze eigen clubleden Andreas Bertram (links) en Jan Kupper (rechts) brengen op deze clubavond licht in de camera-aanschaf duisternis!

Als professional volgt Andreas de nieuwe ontwikkelingen qua (video) techniek en (montage) software op de voet. Jan heeft recent een uitgebreide marktanalyse uitgevoerd, zowel voor een eigen aanschaf als voor de aanschaf van een nieuwe camera voor de videoclub. Beiden hebben dus een goed en actueel overzicht van wat er zoal te koop is. Plan is deze eerste avond op 16 maart (ik neem aan dan wèl fysiek bij elkaar) te vervolgen met een tweede demo clubavond.

 

Wo 22 dec 2021: A Christmas carol (Scrooge) & Storytelling

Vanavond bekijken we het “Storytelling” verhaal van het bekende en toepasselijke  A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost Story of Christmas (een novelle van Charles Dickens).         –> Naar de pagina

A Christmas Carol is een Victoriaanse allegorie  over de oude en verbitterde vrek, Ebenezer Scrooge, een financier en geldwisselaar die zich zijn leven lang heeft gericht op het verkrijgen van meer geld en verder niets. Hij veracht andere zaken dan geld, inclusief vriendschap, liefde en de gedachte van het kerstfeest.

In de nacht voor Kerstmis krijgt Scrooge een aantal geestverschijningen waardoor hij tot inkeer komt: hij wordt weer de royale zachtaardige man die hij vroeger was en viert samen met neef Fred en zijn gezin het kerstfeest. 

 

Wo 8 dec 2021: Laat-Maar-Zien avond (3/4)     –>   Naar de films

 

Wo 24 nov 2021: Gastspreker Serge de Beer met Het maken van instructievideo’s 

Naar de VCB registratie    Naar de website van Serge

Foto: Silvan Stoet

Vandaag als gastspreker bij de Videoclub Borne: Serge de Beer met als thema “Het maken van instructievideo’s (tutorials)”. Serge is Technical Training Expert en heeft meer dan 30 jaar ervaring in techniek, audiovisuele media, technical training en onderwijs. Zo ondersteunt hij bijvoorbeeld scholen bij het leren & presteren in techniek.

 

Wo 10 nov 2021: Het jureren van films     Naar het verslag van de avond

Vandaag twee films bekeken en gejureerd volgens de in de Nederlandse amateur filmwereld gebruikelijke methode.

 

 

Wo 27 okt 2021: Gastspreker Martin Versteeg met Meer-camera registraties     

Naar de VCB registratie

De semi-professionele filmmaker Martin Versteeg uit Hengelo is al sinds 1980 bezig met filmen. De laatste 10 jaar vooral met meer-camera registraties van o.a. diverse evangelische evenementen in de Kroeze Danne, Ambt Delden.

 

Wo 13 okt 2021: Laat-Maar-Zien avond (2/4)     –>   Naar de films

 

Wo 29 sept 2021: Lonneke Tubbing met Filmen met je drone

Naar de registratie van de avond       Naar de website van Lonneke 

Na de studie Mediavormgever en Videoproducer had Lonneke Tubbing haar liefde gevonden: verhalen vertellen door middel van beeld. Ze is gek op reizen en de natuur, waarbij een drone natuurlijk niet kan ontbreken. Deze avond verzorgt Lonneke als gastspreker een avond over haar associatieve manier van filmen met een drone. 

  

Woensdag 15 sept 2021: Laat-Maar-Zien avond (1/4)     –> NAAR DE FILMS

In 2007 gemaakt door de VCB clubleden José, Johan, Harry, Min en Dick !

 

Woensdag 21 april 2021: VCB Slotavond   –> NAAR DE FILMS

Winnaar van de VCB Publieksprijs 2020-2021: Fred met “Kerstzoem”!

 

Woensdag 7 april 2021: Monteren met (Windows/Apple) DaVinci Resolve (gastspreker Martin Versteeg)   (presentatie)   Vergelijking Gratis versus betaald

Vandaag laat de semi-professionele gast-spreker Martin Versteeg ons zien hoe we kunnen monteren met het gratis montage programma DaVinci Resolve.

DaVinci Resolve, geschikt voor zowel Apple als Windows, is het enige programma dat bewerking, kleurcorrectie, visuele effecten, bewegende beelden en audio postproductie combineert in één softwaretool! De elegante, moderne interface is snel te leren en gemakkelijk genoeg voor nieuwe gebruikers, maar krachtig voor professionals. Met DaVinci Resolve kan je sneller en met een hogere kwaliteit werken omdat je niet met meerdere apps hoeft te leren of software hoeft te wisselen voor verschillende taken. Het is alsof je je eigen post-productie studio hebt in één programma! Het beste van alles is dat je door DaVinci Resolve te leren, precies leert hoe je precies dezelfde tools kunt gebruiken die door Hollywood-professionals worden gebruikt!

Martin laat ons op een zeer heldere gestructureerde manier alle opeenvolgende stappen zien van DaVinci Resolve. De conclusie is dat het een erg volledig en goed bruikbaar montage programma is. En dus (in de basisversie) ook nog eens helemaal gratis! De moeite waard dus.

Tot slot, hiernaast nog de standaard mappen indeling die Martin gebruikt. 

 

Woensdag 24 maart 2021: Drones, ervaringen van VCB & DCB leden  Naar de films   Drones Tips & Trucs   DroneClub Borne

Vanavond organiseert de Videoclub Borne (VCB) in samenwerking met de DroneClub Borne (DCB) een on-line Zoom event over drones.

Na een korte introductie door Lau, heeft Jack (voorzitter van de DroneClub Borne) onder meer de volgende onderwerpen behandeld:

  • DroneClub: wie, hoe groot, waar (en website)?
  • Drones? Wat zijn drones, hoe zien ze er uit, wat kun je ermee?
  • Wetgeving, wat mag en wat niet?
  • Opleiding/examen/certificaten.
  • Voorstellen DroneClub leden Willum, Willem en Henk:
  • Welke drones vliegen ze?
  • Wat zijn de ervaringen?
  • Enkele korte video’s.
  • Andre (clublid van de VCB) deelt zijn ervaringen en laat enkele van zijn drone video’s zien.
  • Hans (clublid van de VCB en DCB) toont enkele fraaie video’s van Frans Mulder en Andreas Bertram, deelt zijn eigen ervaringen en toont enkele eigen video’s. 

Het was een informatieve en afwisselende avond, zowel voor drone beginners, maar ook zeker voor de meer ervaren drone piloten. Met dank aan iedereen die heeft bijgedragen, zowel de leden van de Videoclub Borne als de leden van de Droneclub Borne.

 

Woensdag 10 maart 2021: Laat Maar Zien avond 5/5       Naar de films

Deze avond hebben we de vijfde Laat-Maar-Zien avond waar clubleden hun eigen films kunnen inbrengen. Ook ditmaal weer een ZOOM sessie waarbij we de films synchroon via de links op de website van de videoclub Borne bekijken (zie hiernaast).

We zagen o.a. de eerste speelfilm (zonder geluid) van de “Haagsche afdeeling”. Het is de enige film uit 1935, die is bewaard gebleven in de filmotheek. In Het Veerwerk van 25 oktober 1935 is wat over deze film gepubliceerd, zie hier. Geen beoordeeling! Zie Naar de films voor alle overige (recentere) films!

 

Woensdag 10 februari 2021: NOVA filmanalyse: Icoonschilderen – Op zoek naar het licht (film van Peter Brouwers)     (presentatie)      (Broeders van Maastricht)

Vanavond een bijzondere ZOOM avond. Alle 12 deelnemers worden enkele malen opgesplitst in ZOOM “Breakout rooms” om in kleine groepjes bepaalde aspecten te bespreken. Lau (die de avond leidt) gaat dan tussen de breakout rooms heen en weer om te zien hoe het loopt en om zo nodig te helpen. Het maakt ook de ZOOM avond een stuk dynamischer. Een nieuwe en leuke ervaring rijker, daar zijn alle deelnemers het wel over eens!

Het onderwerp Filmanalyse is een goed middel om het inzicht in de toepassing van de filmtaal te vergroten. Door dit inzicht zullen er betere films gemaakt kunnen gaan worden en dus zullen de kijkers je films meer gaan waarderen (wat voor de maker dan weer een erkenning inhoudt voor al zijn inspanningen). Ook zal het gesprek (zoals op onze Laat-Maar-Zien avond) over de films die je gemaakt hebt meer inhoud kunnen krijgen.

Op deze avond hebben we aan de hand van één van de betere amateur films (“Icoonschilderen – Op zoek naar het licht” van Peter Brouwers (2005)) samen een aantal (filmtechnische) aspecten van het filmmaken beter bekeken: de keuze van de beelden, de gekozen “lagen” (de door elkaar gemonteerde verhaallijntjes), de découpage (het opsplitsen in totalen, medium en close-ups), de gekozen kaders en camera-bewegingen, de muziekkeuze, het vertelstandpunt en (last-but-not-least) zijn montage. En dit dan voor de twee onderstaande fragmenten (zie de presentatie). Af en toe wel wat lastig, maar we gaan nu toch wel anders naar films kijken (aldus de deelnemers)!

Filmfragment 1                                                 Filmfragment 2

 

 

Woensdag 3 februari 2021: Ledenvergadering

En een film uit de oude doos: HetIsMetGeenKrijtTeBeschrijven_Eimink

 

Woensdag 27 januari 2021: Laat Maar Zien avond 4/5       Naar de films

Deze avond hebben we de vierde Laat-Maar-Zien avond waar clubleden hun eigen films kunnen inbrengen. Ook ditmaal weer een ZOOM sessie waarbij we de films synchroon via de links op de website van de videoclub Borne bekijken (zie hieronder en Naar de films).

 

 

 

 

 

 

Dit keer waren er zes ingebrachte films en circa 17 deelnemers. Ons clublid Lex koos voor de film Museum Buurtspoorweg Haaksbergen  voor lijstjes op het bord. Dit “bord” is dan de door Lau gedeelde ZOOM whiteboard functie, zodat iedereen kan meekijken. Een film die duidelijk indruk maakte (zie de lange lijst met “Positieve” aspecten hierboven). Eén duidelijk verbeterpuntje was er ook: liever een Voice-Over dan de teksten in beeld (die leiden immers de aandacht teveel af van de beelden).

Er waren ditmaal ook twee prachtige kerstwensen van zangkoren “Op afstand”: met ZOOM opgenomen en achteraf gemonteerd (door respectievelijk René en Fred). Vooral die van Fred met circa 50 zangers (zie hieronder) maakte enorm indruk door zijn knappe montage!

Tot slot nog de indrukwekkende meer-camera registratie (gemaakt door Hans) van het Twentse Jeugd Symfonie Orkest TJSO. Al met al weer een clubavond waar we erg van hebben genoten.

 

Woensdag 13 januari 2021:  Andreas Bertram over nieuwe ontwikkelingen (techniek, software) en zijn videoprojecten.

Naar de films    Website van Andreas (Leo Motion)

Als professional volgt Andreas de nieuwe ontwikkelingen qua (video) techniek en (montage) software, maar ook de recente maatschappelijke ontwikkelingen. “Er heeft zich inderdaad een verschuiving plaatsgevonden. Communicatie via film en video is nog belangrijker geworden door het vele online werken vanwege de Covid19 pandemie” aldus Andreas.

Daarnaast staan organisaties door het vele (gedwongen) online werken ook nu veel meer open voor het samenwerken met video verenigingen. Een mooi voorbeeld is het PHION Stage Talk project waar Andreas samen met (ook VCB clublid) Paul al tot prachtige resultaten is gekomen, zie bijvoorbeeld het recente “Ode aan Ludwig” hieronder.

Ook deze avond van (VCB clublid) Andreas was weer een erg interessante avond! 

 

Woensdag 16 december 2020: Introductie De Filmwerkplaats

Naar de presentatie

Vandaag geeft ons clublid Bertie een introductie over “De Filmwerkplaats”, een nieuw en mooi initiatief van de Videoclub Borne. Idee is dat de clubleden samen filmprojecten gaan uitvoeren. Dit kan van alles zijn, van meer-camera registraties tot vakantie documentaires of korte speelfilms. Het maakt daarbij niet uit welk systeem of montage programma je gebruikt. De Filmwerkplaats is “samen doen” (op een leuke manier) om tot een mooi resultaat te komen. Iedereen heeft zo zijn “specialiteiten”, de een filmt liever, de ander monteert liever, we verdelen de “taken” daarmee kunnen we dus in clubverband van elkaar leren en elkaar versterken! 

Nadat de circa 10 deelnemers van deze eerste ZOOM sessie hebben aangegeven wat ze graag zouden willen doen en bereiken, hebben we bekeken hoe nu verder? We hopen in september volgend jaar (start van het volgende seizoen) weer fysiek bij elkaar te komen. Alle deelnemers maken dan eerst twee korte filmpjes: een reklamefilm en een film “Breng een spreekwoord tot leven”.

Daarna gaan we aan en gezamelijk filmproject werken. Idee is nu om voor die tijd samen tot één idee en script te komen waarmee we dan kunnen starten. Vanaf januari gaan we daarom verder met een twee-wekelijkse sessie om te brainstormen en dat uit te werken. Iedereen die mee wil denken is welkom! Hou de wekelijkse aankondigingen even in de gaten! Bedankt Bertie, voor dit prima initiatief en deze voortvarende start!

 

Woensdag 2 december 2020: Laat Maar Zien avond 3/5

Naar alle films     Jureren        NOVA boekje (2012)

Deze avond hebben we de derde Laat-Maar-Zien avond waar clubleden hun eigen films kunnen inbrengen. Ook ditmaal weer een ZOOM sessie waarbij we de films synchroon via de links op de website van de videoclub Borne bekijken (zie Naar alle films). Dit keer waren er vijf ingebrachte films en circa 10 deelnemers. Voor de meeste films koos de maker voor “Roep maar wat” (wat we dan ook deden!), maar ons clublid Lex koos voor de film over de Twentse Poaskearls (zie hieronder) voor lijstjes op het bord. Dit “bord” is dan de door Lau gedeelde ZOOM whiteboard functie, zodat iedereen kan meekijken. 

Als positieve aspecten worden door de deelnemers genoemd:

  • Een mooi document in historisch perspectief met een duidelijk verhaal.
  • Goed geluid (verstaanbaar en ook mooi gemonteerd) inclusief een goede mix van het live geluid.
  • Mooie rustige cameravoering met ook scherpe en veel afwisselende beelden (ook de opnamen s’-avonds).

Er waren ook wel enkele mogelijke verbeterpunten, vonden de deelnemers: het zingen is mooi, maar mag ook wel iets korter en een Voice-Over stem in plaats van de nu getoonde teksten maakt de film toch ook iets sterker! Lau ging tenslotte nog in op het beoordelen/jureren van films, zie de toegevoegde links: Jureren en NOVA boekje (2012) We oefenen dit vervolgens in 4 groepjes met de ZOOM “Break-out rooms” functie (dat was weer iets nieuws) en ook best weer handig! Al met weer een boeiende en leerzame avond.

 

Woensdag 18 november 2020: Maken van de VCB Kerstclip

Lau heeft (met dank aan André en Henk) weer heel veel kerststerren, kerstballen, kerstmannen, sneeuwpoppen, etc., etc. (afbeeldingen en gifjes) rondgestuurd en hiermee zijn we creatief aan het animeren geslagen. Dit betekent aanpassen van de grootte, met zogenaamde “key-frames” er een beweging en/of rotatie in brengen en er een leuk kerstmuziekje onderzetten. Met het via ZOOM gedeelde scherm (voor de instructies van Lau, maar ook voor de vragen en resultaten van de deelnemers) kan iedereen de opeenvolgende stappen goed volgen. Alle deelnemende clubleden slaan vol enthousiasme aan het animeren en de MagiX sneeuw (met dank aan Gerrit) gaat dit jaar zeker weten voor een witte kerst zorgen! De complete VCB kerstclip volgt nog, maar hier alvast het resultaat van ons clublid John. Zie ook nog hier voor de VCB kerstclips van de voorgaande jaren.

 

Woensdag 4 november 2020: De kunst van het (goed) monteren – Deel 2   (presentatie)  

Vandaag deel 2 van de professionele filmmaakster Mirthe Fernades uit Goor met als thema “De kunst van het (goed) monteren”.  Ook deze keer met circa 20 deelnemende  clubleden (en 2 gasten van ZOOM OUT uit Heino), dus met weer erg veel belangstelling! 

Allereerst vandaag enkele voorbeelden van (1) een script/scenario (voor fictie (speelfilms), maar ook voor documentaires) en (2) hoe kom je dan van een script tot de opnamen van je film.

Daarna een mooi voorbeeld van het effect van de soort muziek (verdrietig/romantisch of juist spanning opwekkend (dark)) op de beleving van de kijker, zie het voorbeeld hieronder.

Ook kwamen de verschillende soorten overgangen en montage technieken aan de orde: Cutting on action (“Snijden in de beweging”), Cut away (waar kijk je naar, wie kijkt toe, een overgang naar iemand zijn eigen gedachten), Cross-cutting (twee korte verhaallijntjes die shot voor shot door elkaar heen gemonteerd worden), de Jump cut (stukjes tijd overslaan in hetzelfde shot, geeft een tijdverdichting en ook een gevoel van haast/tijdnood),  de Match cut (overgang tussen 2 scènes door een specifiek shot (de blauwe lucht, het draaiende autowiel, het dichtslaan/opengaan van de achterklep van een auto (en heet ook wel Beeldrijm)). Zie ook het onderstaande filmpje voor diverse voorbeelden. Alles bij elkaar weer heel veel informatie, maar vlot en prima begrijpbaar vertelt door Mirthe.

Tenslotte, als dit naar meer smaakt, veel van dat wat vandaag behandelt is, komt terug in de VCB workshop “Monteren voor beginners” (voorjaar 2021) en de cyclus “Portretfilm maken” (voor gevorderden vanaf september 2021).

 

Woensdag 21 oktober 2020: De kunst van het (goed) monteren – Deel 1  Naar de films  (presentatie)  

Vandaag deel 1 van de professionele filmmaakster Mirthe Fernades uit Goor met als thema “De kunst van het (goed) monteren”.  Met circa 22 deelnemende  clubleden  (een record)  is deze avond al  bij  voorbaat een  succes. Nadat  Mirthe  haarzelf heeft  geintroduceerd  (afgestudeerd  aan  de  Hogeschool  voor  de Kunsten  in  Utrecht (HKU) en  recent  begonnen  met een  eigen  video  productie  bedrijf  in Goor),  volgt een  boeiende  avond  over (1) het maken van een plan van aanpak voordat je start met de opnamen (zie ook de drie voorbeeldfilms) en (2) de aanpak  die  Mirthe  zelf volgt  bij  het monteren  van haar films. De stapsgewijze uitleg over het monteren wordt ons duidelijk doordat Mirthe haar Première Pro scherm deelt met alle ZOOM deelnemers: eerst de verschillende “beeldverhaal lagen”, dan de teksten (bijvoorbeeld de Voice-Over), de muziek en tenslotte de effectgeluiden. Bij de filmvoorbeelden “Workflow edit 1, 2, 3 en 4”  is deze aanpak ook mooi te zien.

Die aanpak van Mirthe  slaat duidelijk  erg aan  bij  de deelnemers van  deze ZOOM sessie,  gezien de vele vragen en  discussies die volgen.  Hieronder de ZOOM (en OBS) recording van de gehele sessie. Bedankt Mirthe, en we zien uit naar  de tweede avond  op woensdag  4 november!

 

Woensdag 7 oktober 2020: Laat Maar Zien avond 2/5   Naar de films

Vandaag de tweede (van vijf) Laat-Maar-Zien avond. Deze keer met drie films  die zo naar de websites van de reisorganisaties en de VVV kunnen: de reisfilms over Armenië/Georgië en Datong (China) van Paul en de film over ’t Lutterzand van André (met mooie drone opnamen, zie hieronder). De film van André is overigens de tweede film van zijn reeks “Kleine films over grote dingen”. Daarnaast twee creatieve en humoristische reisfilms over De Harz (Duitsland) van nieuwkomer Lex. Tenslotte nog een mooi herfstfilmpje van Hans  en de diverse legendes vertelt in Belgisch accent door Sara in het VALDRES Folkemuseum in Noorwegen (film van Henk). Voor de meeste films is de wens van de maker “Roep maar wat!” en dat doen de circa 10 deelnemers dan ook naar hartelust. Voor één film van Lex maken we de bekende lijstjes “GOED” en “KAN BETER” op het gedeelde ZOOM whiteboard (zie de afbeelding). Een leerzame avond met veel goede dicussies en mooie filmbeelden van  over de hele wereld.

 

Woensdag 24 september 2020: Extra clubavond Denekamp in oorlogstijd – Deel 2

Exclusief voor leden (met hun partners) van de Videoclub Borne, een vertoning van de documentaire Denekamp in oorlogstijd (deel 2). Een achtjarig initiatief van filmmaker en lid van de Videoclub Borne Bertie Borggreve. Ditmaal (ook als proef voor de club) weer eens fysiek in het Kulturhus Borne. Met de circa 25 bezoekers in de grote zaal (met 230 zitplaatsen) kunnen we prima voldoende afstand houden!

Oorlogsfilms zijn er in allerlei vormen tijdens de vieringen van 75 jaar Vrijheid. Maar deze film gaat over de oorlogsherinneringen in de vroegere gemeente Denekamp en haar kerkdorpen. De film is een educatief en cultureel project met een unieke (Nederland – Duitsland) grens-overschrijdende samenwerking. 

De documentaire maakt veel indruk bij de bezoekers, dat is duidelijk. De vier korte verhalen die in 1940-1945 in Denekamp e.o. speelden zijn prachtig verteld met zowel authentieke als knap nagespeelde filmbeelden. Hier zit duidelijk heel, heel, heel veul speurwerk achter (dat gaf Bertie inderdaad ook wel aan). Het zijn spannende, maar tegelijk uiteraard ook trieste, verhalen door Bertie met onnavolgbare energie en kunde in elkaar gezet. Plan is volgend jaar april 2021 circa 15 publiek toegankelijke voorstellingen te houden, uiteraard vooral in Denekamp e.o. Hieronder alvast de trailer. 

 

Woensdag 23 september 2020: Filmen met een Gimbal  (presentatie)

Ook deze sessie over de Rollei smartphone Gimbal doen we met ZOOM! Na een korte introductie over stabilisatie in het algemeen (3-assen of 5-assen?, rotaties en translaties), liet Lau ons zien hoe je je smartphone uitlijnt op de Rollei Gimbal, de app opstart en de bluetooth verbinding maakt met je smartphone. Het verhaal over de drie “werkmodi” is wel even lastig: kies je nu voor de draai-modus (alleen pannen), de draai- en kantel modus (pannen en tilten) of voor de lock modus (camera vergrendeld)? De bovenstaande voorbeeldfilmpjes (opgenomen in de draai- en kantel modus) laten wel heel goed zien wat de Gimbal zoal presteert.

Twee van de acht deelnemers bleken zelf ook ervaring te hebben met een gimbal. John geeft aan de action camera GoPro Hero 8 (Ultra HD 4k, ca 380 euro) eigenlijk een beter alternatief te vinden. Wel wat duurder, maar gebruikersvriendelijker (o.a. met een app voor de controle en een preview van de opname) en zeker ook met een veel betere beeldkwaliteit. Bij de Videoclub Borne hebben we (voor de leden) de GoPro Hero 3+ (een oudere versie) waarmee je eens wat kunt uitproberen. Hieronder een reportage gemaakt met een gimbal door ons clublid Jenny (voor de lokale omroep in Almelo AAvisie).

Ook een van de clubleden (Paul) heeft recent de DJI OSMO Pocket (model OT110, circa 300 euro) gekocht en demonstreerde eerder al hoe dit werkt. Dit lijkt  eigenlijk wel een mooi geïntegreerd alternatief voor de smartphone Gimbal. Hieronder een demo filmpje van Paul met deze DJI OSMO Pocket: eenvoudig en goed gestabiliseerd filmen met een bewegende camera (lopend of op de fiets). Daaronder een review (“Eerste indruk van …”) van de ons bekende “De Videomakers”.

Zo kunnen we mooi van elkaars ervaringen leren!

 

Woensdag 9 september 2020: Laat Maar Zien avond 1/5   Naar de films

Vandaag de eerste (van vijf) Laat-Maar-Zien avond. Deze keer met nog niet zo veel, maar wel mooie en creatieve films van Peter, Fred, Henk en Guus! Lau heeft daarom maar een lesje “Films Jureren” toegevoegd (inclusief een voorbeeld). Ook met ZOOM hebben we voor twee films weer de bekende ‘lijstjes op het bord’ gemaakt (met de ZOOM whiteboard delen functie). Voor beide films was vandaag het lijst ‘GOED’ erg lang en het lijstje ‘KAN BETER’ erg kort, zie het voorbeeld link voor de onderstaande slapstick. Een mooie start dus!

 

Woensdag 26 augustus 2020: Open avond Videoclub Borne

Vandaag dus de eerste Open avond “Op afstand” met ZOOM, uiteraard toch nog even spannend of dit gaat werken en de informatie wel overkomt! De films voor tussen de presentaties zijn d.m.v. links naar YouTube op de website gezet zodat iedereen die zelf (zonder haperingen) kan afspelen. Maar liefst 22 personen (waaronder enkele potentiële nieuwe leden) hebben verbinding gemaakt voor deze eerste “clubavond”. Na twee meer algemene presentaties van Lau (de voorzitter), volgen drie presentaties specifiek over de cursussen FCP-X, Smartphones en MagiX (door respectievelijk Hans, Anja en Gerrit). Tot slot was er nog tijd voor vragen. Het meest gehoorde commentaar was toch dat alles duidelijk uitgelegd was, dus een zeker geslaagde avond, wat mij betreft. Nu wachten op de aanmeldingen voor de vijf cursussenen workshops die dit najaar (bij voldoende belangstelling) gaan lopen. Zie het item “Actueel / Open avond 2020” voor de presentaties en de films. In de afbeelding rechts het ZOOM Host epicentrum bij Lau thuis!

 

Wo 11 maart 2020: Frans Mulder met “Een vakantiefilm, hoe pak je dat aan”  

Erg hoog in de VCB enquête eindigt ieder jaar weer het thema vakantiefilms. Dat was dit jaar niet anders en we hebben Frans Mulder bereid gevonden dit thema in te vullen. Een vakantiefilm, hoe pak je dat aan? Frans weet daar wel raad mee, zie vooral zijn YouTube kanaal met vele voorbeeld filmpjes. Na een eerste filosofische introductie (zoals de economische waarde van ee vakantie en de 7 principes van Leonardo da Vinci), moeten er keuzes gemaakt worden: wat voor soort vakantie gaan we doen en wat voor soort film gaan we daarover maken? Dit kan varieren van een eenvoudige “registratie” tot een speelfim met een verzonnen (fictief) verhaal (zoals onderstaande “Droomvakantie”).

Vervolgens vertelt Frans over hoe hij zijn vakantie (en films) voorbereidt: hoe kom je aan de juiste informatie, hoe bepaal je je route, hoe krijg je dit allemaal off-line (zodat je niet meer afhankelijk bent van een werkende internet verbinding) en wat zijn de bruikbare apps. Hoe bereidt je dan je vakantie-documentaire inhoudelijk goed voor, maar ook wat voor opname materialen neem je mee (inclusief een laatste checklist).

Tot slot: hoe maak je dan op vakantie zelf de juiste opnamen en wat komt daar allemaal bij kijken. Zorg uiteraard dat je je camera goed kent en maak, naast de voor de hand liggende, ook een aantal bijzondere opnamen (inclusief lokale muziekopnamen voor je montage). En let op: filmen in “4K (UHD) 25p” leidt vaak tot minder vloeiende bewegende beelden dan “50p/50i full HD” (p=progressive, i=interlaced)! Hoe pakt Frans dan, weer thuisgekomen, zelf gestructureerd de montage aan, waar let je op bij het bedenken en maken van een Voice-Over (VO) en hoe presenteer je tenslotte het eindproduct (je film) aan je kijkers.

E.e.a. wordt rijk geïllustreerd met fragmenten van de verschillende filmtypes gemaakt door Frans zelf: van registratie (zonder VO), reportage, documentaire tot speelfilm. Het was een mooie avond over het maken van vakantiefilms, van eenvoudig tot complex en dus voor elk wat wils. Bedankt Frans! 

 

Wo 26 februari 2020: Ronald Voort “Met hetzelfde opnamemateriaal maakt iedereen een montage”

Een bijzondere avond over montage met de professionele editor Ronald Voort (VoortMedia). Ronald had ons (door hem zelf opgenomen) ruw materiaal toegestuurd en maar liefst 6 clubleden (Paul, Peter K, Peter H, Wiebe, Gerard B. en Louis) hadden hier een montage van gemaakt. Dat was een hele uitdaging gaven zij aan, maar het resultaat was wel weer erg verassend. Met hetzelfde ruwe materiaal kun je heel verschillende montages maken, bleek wel weer. We hebben ze stuk voor stuk bekeken en Ronald gaf, met de juiste balans, zowel de positieve aspecten als de verbeterpunten aan.

Wat positieve opmerkingen: lekker kort en snel gemonteerd, mooie “jump cut” (tijdsprong), het is een goed lopend verhaal, de overgang (via een dichte naar opengaande deur) naar een geheel andere lokatie is creatief en verassend, de cross-disolve van het meisje in de gang geeft heel duidelijk het effect van een geest, de titel “De avonturen van Roos” is heel goed gekozen, want geeft je creatieve mogelijkheden, de sfeermuziek is hier erg goed gekozen, de overgang via de CU van de ogen (beeldrijm) komt goed over en de koptelefoon is hier verrassend creatief gebruikt. 

Verbeterpunten waren er ook: je kunt vaak wel korter (rond de handeling) snijden, probeer vooral ook de kijker tot nadenken te stimuleren, wat wil je eigenlijk vertellen, de (opname) camerabewegingen i.h.a. weglaten in je montage (zijn niet bedoeld om te gebruiken) en beloftes (zoals met een titel als “De waarheid of een droom”) moet je vervolgens ook wel inlossen.

Tot slot geeft Ronald aan dat de “harde las” is i.h.a. toch wel de beste overgang is omdat hiermee de kijker de shots met elkaar in verband gaat brengen. Zie ook het bovenstaande (al circa 50 jaar oude) filmpje van Alfred Hitchcock. waarin dit treffend wordt uitgelegd. Een erg leerzame en boeiende avond, bedankt weer Ronald!

 

Wo 12 februari 2020: Laat-Maar-Zien avond 4/5

Op deze vierde Laat-Maar-Zien avond (waar de eigen gemaakte films getoond kunnen worden) weer een tiental films. Hierbij sprong vooral de film van ons clublid Cees eruit. De toeschouwers gaven de volgende positieve aspecten aan:

  • Een passende titel (“Observaties”), eenvoudig en overtuigend.
  • Zeer fantasierijk en een knap stukje werk.
  • Verrassend en boeit voortdurend.
  • Goed tempo van de beelden en een passende muziek.
  • Technisch goede opnamen (o.a. gebruik van licht).

Enkele verbeterpunten waren er tenslotte ook wel: iets meer verhaallijn en de aftiteling (die teveel verraadde) liever maar weglaten. Met dank aan René voor de projectie en Lau voor de presentatie, was dit weer een boeiende avond!

 

Wo 5 februari 2020: gastspreker Marcel Tettero van de Vogelwerkgroep Geesteren

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor biodiversiteit omdat de weidevogels steeds meer onder druk komen te staan met name door de intensieve landbouw. De actie Red de Grutto is ruim 1,5 jaar geleden begonnen. Zo’n 75.000 euro was nodig voor het aanschaffen van een drone met warmtecamera, de aanleg van plasdras gebieden en het deels compenseren van de boeren voor het niet kunnen maaien, het inzaaien van kruidenrijke stroken en het opleiden van dronepiloten. Wat maakt de grutto dan zo speciaal?

  • Deze koning van de weide vliegt in 2 dagen 4000 km van Guinee Bissau via Portugal naar Nederland.
  • 80% van de Grutto wereldpopulatie komt in de zomer naar Nederland.
  • De grutto eet elke dag ruim 1000 langpootmuggen in Nederland, maar is vegetariër in Portugal en Guinee-Bissau waar de grutto rijst eet.
  • De leeftijd van de leeftijd kan oplopen tot 10 à 15 jaar, maar soms wel tot 29 jaar.

In 1960 waren er nog 120.000 grutto’s in Nederland, echter in 2015 nog maar 40.000.  In 2015 riepen de Vogelbescherming en de Vroege Vogels degrutto uit tot de nationale vogel van Nederland. Wil je meehelpen om de grutto te behouden, kijk dan op  Vogelwerkgroep Geesteren en Red de Grutto.

 

Wo 29 januari 2020: Andreas met “Een kijkje achter de schermen”

Vanavond geeft de professional (en lid van de Videoclub Borne) Andreas Bertram (LEOMOTION) ons allereerst een kijkje achter de schermen van de opnamen en montage van een aantal van zijn (in opdracht gemaakte) interessante projecten van 2019. Allereerst vertelt Andreas over één van zijn projecten (over de duurzame visserij) waarvoor hij met beperkte equipment (en met twee collega’s) opnamen maakte op een vissersschip. Ondanks de beperkingen is hijzelf (en ook de klant) prima tevreden over het eindresultaat, dat we vervolgens ook te zien krijgen. Daarnaast maakt Andreas jaarljks de introductiefilm voor de “Swiss Logistics Awards”, zie het onderstaande voorbeeld. Een knap staaltje werk, dat is wel duidelijk!

Tot slot vertelt Andreas e.e.a. over nieuwe camera’s, tools, software, goedkope stockfootage etc. etc. Zo maakt hij veelvuldig gebruik van Getty Images, en Storyblocks stock footage (bestaande stukjes filmmateriaal die je kunt aanschaffen en gebruiken voor je eigen films). Voor muziek bij zijn films werkt hij veel met Artlist, maar zie ook de VCB website. Films maken kan tegenwoordig ook met je iPhone, zie bijvoorbeeld de complete speelfilm Unsane. En voor het maken van animatie films noemt Andreas ten slotte nog het programma “Affiny designer” (zie bijvb. deze Quick start, er is een free trial). We zijn na deze avond weer helemaal bij, bedankt Andreas!

SLA 2019 Introfilm from LEO on Vimeo

 

Wo 15 januari 2020: Laat-Maar-Zien avond 3/5

Op deze derde Laat-Maar-Zien avond (waar de eigen gemaakte films getoond kunnen worden) weer diverse eigen gemaakte films: over Walibi Spooky Days (Halloween), Bodypainting, de Belgische kust, drones en diverse vakanties. De aanwezige clubleden noemden (na iedere vertoning) allereerst de positieve aspecten en daarna de mogelijke verbeterpunten. Vooral de film van Cees (een soort van Bert Haanstra film over de Belgische kust) maakte veel indruk!

 

Wo 18 december 2019: Gastspreker Piet Terpstra met de speelfilm “Anders bekeken” 

Vandaag op bezoek de gastspreker Piet Terpstra (samen met Manus Drosten en Frits Klein) van de Videogroep Olst-Wijhe met het maakproces en de vertoning van het filmproject “Anders bekeken”. Deze speefilm is gemaakt samen met het “Theater Onbeperkt” (een theatergroep voor mensen met en zonder beperking). 

Een jaar geleden raakte de Videogroep Olst-Wijhe betrokken bij het voorbereiden van het filmproject “Anders bekeken”. De vraag om de opnamen voor de film en de montage te verzorgen kwam van Theater Onbeperkt uit Deventer. Ter gelegenheid van het 10 jarig jubileum van deze theatergroep voor mensen met en zonder een beperking, zou een speelfilm met hen gemaakt worden. In het scenario dat werd aangeleverd stond het omdraaien van wat ‘normaal zijn’ is centraal. Een verrassende keuze!

We zien in de film een dorp dat wordt bewoond en draaiende wordt gehouden door mensen met een beperking. Als een huis leegkomt, dringt het langzaamaan door bij de dorpelingen dat het huis bewoond gaat worden door een ander soort mensen. Er ontstaat een actie om die mensen die anders zijn uit het dorp te weren.

Regisseur van de film was theatermaakster Luisella Lai en voor de opnamen en montage zorgde de Videogroep Olst-Wijhe. Honderden spelers, figuranten, en andere vrijwilligers waren betrokken bij de totstandkoming van deze film. BN-er Johnny de Mol van TV-programma ‘Down met Johnny’ droeg bij door voor een belangrijke scène een filmploeg en een stuntteam aan te leveren. Maandenlang zijn we bijna dagelijks met het project bezig geweest. De film is uiteindelijk op 14 juni 2019 in première gegaan in de Deventer Schouwburg, twee volle zalen, met een prachtige Oscar-achtige entree van de spelers. 

Op het maakproces hadden de leden van de Videogroep zich wel een beetje verkeken, aldus Piet, de tijdsdruk was toch wel erg groot! Maar het was ook duidelijk wel een bijzondere en leerzame ervaring. De professionele “Making-off” opnamen van Johnny de Mol waren bijzonder om te zien. Met dank aan Piet voor deze interessante avond!

 

Wo 4 december 2019: Laat-Maar-Zien avond 2/5

Vandaag de tweede Laat-Maar-Zien avond waar de eigen gemaakte films getoond kunnen worden. Nadat Lau nogmaals de richtlijnen (o.a. allereerst positief, daarna verbeteringen) heeft uitgelegd, starten we met een korte speelfilm uit een van de eerdere seizoenen: Effe Belle (2016). Daarna volgt een heel scala aan diverse films. Een Reportage over de Gouden tempel in Amritsar, India (Jan), De Twentse Kroezeboom (André, met diverse drone opnamen), De Veluwe (Jan), een meercamera registratie van het Koor Bladgoud – Resistance (Fred, met de prachtige geluid-opname en bewerking van Bertie), De Multivuller (een technische productiefilm van René), de muziekclip “Levenslied” (van Henk), een impressie van het historische evenement “Feest aan Zee” (Scheveningen, door Peter), de Minikroniek over Jort Bonne (van Tyron) en tenslotte De (wereldwinkel) tafel van zuster Josephine (Harry). Bij de meeste films wordt vanuit de zaal “wat geroepen” (eerst positief, daarna de verbeteringen!), maar een enkele film wordt uitgebreid besproken (zie het voorbeeld hieronder). Het was weer een hele leuke en leerzame avond!

 

 

Wo 20 november 2019: “TUUT (HKU afstudeerfilm over Alzheimer)”

(Gastspreker Geerte van der Horst)      (presentatie}

Woensdag 20 november was er bij de Videoclub Borne een open clubavond met als gastspreker (uit Amsterdam) de professionele filmmaakster Geerte van der Horst over het maakproces en de vertoning van haar korte fictiefilm “TUUT” (over dementie, familiebanden en Twentse tradities).

TUUT is een persoonlijk verhaal in het jasje van een korte fictiefilm waarmee Geerte van der Horst (als scenariste en creatief producente) recent afstudeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Het verhaal gaat over de familie Spekhorst die jaarlijks met Pasen bij elkaar komen in Twente voor het traditionele eiertûtn, Wanneer Opa Johan Sr. komt te overlijden en Oma Trudi blijkt te kampen met dementie, merken hun kinderen dat het jaarlijkse eiertûtn niet meer hetzelfde is. Johan Junior moet opeens de gehele organisatie overnemen. De relaties binnen de familie blijken veranderd. Oma probeert een weg te vinden in haar ziekte, en de rest van de familie komt voor lastige keuzes en uitdagingen te staan.

De doelstelling van Geerte met de film TUUT was om het gesprek over Alzheimer op gang te brengen (met name ook via de diverse Alzheimer cafés in Nederland). Met TUUT laat Geerte een andere kant van de ziekte zien door het zware thema op een luchtige manier te vertellen. Voor het realiseren van de film hebben de makers een crowd-fundings actie gehouden (zie https://cinecrowd.com/nl/tuut). Geerte vertelde achtereenvolgens over de pre-productie, de productie (het filmen) en de post-productie.

De pre-productie betreft het schrijven van het script (het scenario) en dit nam het grootste deel van de tijd in beslag (meer dan 1 jaar). Voordat er ook maar één shot is gedraaid, is het gehele verhaal dan ook uitgeschreven in een scenario en een storyboard, d.w.z. ieder shot dat opgenomen moet worden ligt dan vast, inclusief een plan voor de belichting en de geluidopnamen.

Voor het opnemen van de film (de productie) kwam nog heel veel kijken: Locatie, Planning, Casting, Crew, Licht, Geluid, Eten, etc., etc. Dit allemaal organiseren was (en is) vooral Geerte haar taak (als professioneel producente). De film is vervolgens op een Twentse boerderij in Reutum in slechts 8 dagen opgenomen. Benieuwd naar de filmlocatie? Neem eens een kijkje op www.ervedeperman.nl. Alles is (shot voor shot) met één camera gefilmd en dat betekent dus steeds het spel herhalen voor de verschillende camera standpunten en kaders.

De film is (als onderdeel van de postproductie) daarna met Adobe Premiere Pro gemonteerd  en de filmmontage, de kleurcorrecties, het sound design en het maken van de muziek (speciaal voor TUUT) heeft ongeveer 3 maanden geduurd. De film is nu klaar om ingezonden te worden bij verschillende (film) festivals! Het was een zeer leuke en leerzame avond en we wensen Geerte heel veel succes toe in de toekomst. Met haar enthousiasme gaat dat zeker ook wel lukken!

 

Wo 6 november 2019: “Stork, meer dan machines” (Documentaire Ingrid Kleinsman & Rob Dieleman, zie ook meer achtergrond info).

De documentaire “Stork, meer dan machines” is het verhaal over een ondernemer die zijn droom realiseert, over zijn bedrijf dat uiteenvalt en over een hoopgevende toekomst.

Charles Theodoor Stork heeft een droom: een bijdrage leveren aan een betere wereld. Dat is zijn doel. En Machinefabriek Gebr. Stork&Co in Hengelo is het middel om dit doel te realiseren. Het is 1868 als de fabriek wordt geopend en Stork daarmee een stevig fundament legt onder de Twentse maakindustrie. In de 150 jaar die daarop volgen zullen zowel C.T. Stork, als zijn nazaten blijven werken aan een betere wereld. Stork is een sociaal ondernemer met veel voorzieningen voor de arbeiders: de Storkianen. Rond het 100 jarig bestaan van Stork komen er scheuren in de droom en in de bijzondere relatie tussen Stork en de Storkianen. Het is het moment van de “kantelende kandelaars”. Alles verandert. En de droom van Stork? Die blijft. Ook in 2018 wordt er in de Twentse maakindustrie gebouwd aan een betere wereld.

De documentaire is gemaakt in het kader van de viering van 150 jaar Stork en vorig jaar zondag 2 september in première gegaan. Vanavond vertelden de professionele filmmaker Ingrid Kleinsman, co-maker Rob Dieleman en (Stork kenner en schrijver van het boek over 150 jaar Stork) Gerard Löbker op een inspirerende wijze over het maakproces (script, opnamen en montage) van “Stork, meer dan machines”. De volle zaal genoot van de introductie en uiteraard vooral ook van de documentaire zelf (zie ook hieronder). 

STORK, meer dan machines from Ingrid Kleinsman on Vimeo.

 

Wo 9 oktober 2019: Muziek zoeken bij je film (presentaties: deel 1  deel 2)

Een zeer interessante avond van Frans over geluid (en dan vooral muziek) voor bij je film, zie de presentaties.

 

 

Wo 25 september 2019: Laat Maar Zien avond 1/5

Op 25 september hadden we de eerste “Laat maar zien avond”. We begonnen met een film uit de oude doos – Wijnproeven (hierboven). Daarna waren er leuke films over de Modelspoorbaan Schwarzwald (Louis), Bodypainting (Peter), hoe schroot tot kunst kan worden (Cees) en enkele sfeerimpressies van Bornse activiteiten (René). Tenslotte ook een indrukwekkende film van Bertie over het “Fort Breendonk” over de misdaden in de WO II daar gepleegd. Het was een mooie avond met veel diverse en boeiende films. 

 

Wo 11 september 2019: Filmanalyse – Verhaalstructuur/Strekking (hoe zit een goede vakantie/natuur-documentaire in elkaar?)  (presentatie)

We hadden op deze tweede VCB clubavond van het seizoen 2019/2020 als onderwerp ‘’Filmanalyse op maat’’. Deze NOVA filmanalyses bestaan uit twee modules: module 1 over filmische vormgeving (camera, geluid, montage) en module 2 over vertelkwesties (verhaalstructuur, standpunt van de maker, vertelstijl). Deze avond gebruikten we een filmfragment uit module 2: ‘’Op zoek naar mijn broer’’.  We bekeken enkele fragmenten en in groepen beantwoorden we hierover diverse vragen. Echter voordat we begonnen met de film werden in het kort wat algemene begrippen uitgelegd:

  • Voor filmjurering maken we onderscheid in strekking (titel), verhaalstructuur en filmische vormgeving (beeld, geluid, montage).
  • Een vertelperspectief kan “binnenbeelds” (je ziet de spreker) of “buitenbeelds” (je ziet de spreker niet) en “persoonlijk” of “onpersoonlijk”” zijn.
  • In de filmstructuur kun je naast het algemene thema, ook de “lagen” onderscheiden. Dit zijn de verschillende subthema’s die (door elkaar gemonteerd) in de film te zien zijn.

Als oefening moesten we (in groepen) de mogelijke lagen van het thema ‘’Kunstzinnig Borne’’ bedenken. Hieruit kwamen bijvoorbeeld als lagen: (1) de galerieën, (2) de verenigingen en (3) het beleid van de gemeente Borne. Vervolgens keken we naar een fragment van ‘’Op zoek naar mijn broer’’ en ook daarvan moesten we o.a. de lagen benoemen. Het bleek dat het begrip “lagen” bij een aantal leden nog niet duidelijk genoeg was en dat had dus wat extra uitleg nodig. Daarna bekeken we hetzelfde fragment nogmaals, maar nu in 3 kortere stukken en stuk voor stuk gingen we deze analyseren. Gaande weg lukte het ons steeds beter en werden we er beter in.

Dit was het verslag en met de vriendelijke groeten van Marko.

 

Wo 24 april 2019: Feestavond en afsluiting seizoen voor leden en partners

Op deze VCB Feestavond was het weer gezellig druk. Er werd een Pub Kwis gehouden en enkele films vertoond van o.a. de minikronieken. De Knoeiers hadden de kwis gewonnen en vele leden werden bedankt voor hun medewerking voor het afgelopen jaar, de avond en het seizoen werden afgesloten met een hapje en een drankje. Zondag 19 mei hebben we nog de tweede Minikronieken première (zie hier voor het programma) en daarna is het enkele maanden zomerreces. Op woensdag 28 augustus (open avond) starten we dan weer met het volgende seizoen.

 

 

 

 

Wo 17 april 2019: VCB Slotavond met verkiezing publieksprijs

Vandaag de interne slotavond van de Videoclub Borne waarop we “Publieksprijs” van het seizoen 2018-2019 kiezen. De Films van deze VCB Slotavond waren: 

  • Living Statues Borne 2019 (René)
  • Koningsdag op Marken (Peter)
  • Rondreis Spanje (Joke) 
  • De Enterse Zomp (Henk)
  • Canadian War Cemetery (Cees)
  • In Een Rijtuigie Koetsnkeerls Twenterit Borne 2018 (Lau)
  • Wildlands Emmen 2019  (René)

De Film van Henk over de Enterse Zomp heeft de publieksprijs gewonnen met een gemiddelde van 8.50 punten, tweede en derde wqaren de films van Lau (In Een Rijtuigie) en Joke (Rondreis Spanje). Het was al met al weer een gezellige avond met leuke en boeiende films.

 

Wo 3 april 2019: Jan Kolner met de documentaire Nooit verteld 

Op woensdag 3 april a.s. werd bij de Videoclub Borne de documentaire “Nooit verteld” (over de oorlogsjaren in Hertme) vertoont. De initiatiefnemer en maker Jan Kolner was aanwezig en legde e.e.a. uit over het maak-proces van de film. De filmdocu-mentaire “Nooit verteld” gaat over de oorlogsjaren 1940-1945 in Hertme. Er is in die vijf jaar veel gebeurd en de groep mensen die er nu nog over kan vertellen wordt steeds kleiner. Het zou jammer zijn om de nooit vertelde verhalen verloren te laten gaan. In Hertme zijn dan wel geen slachtoffers gevallen en de oorlog heeft er alleen materieel leed veroorzaakt, maar de Duitse bezetter was er wel degelijk prominent aanwezig. Dit werd zeer duidelijk door de documentaire van Jan.

Wo 20 maart 2019: Andreas met workshop DaVinci Resolve Color Grading

Afgelopen woensdag gaf Andreas een workshop over DaVinci Resolve Color Grading. Het ging vooral over editten met kleuraanpassingen in DaVinci Resolve. Het programma is gratis en biedt alles voor videobewerking. Dat wil zeggen dat u bewegend en stilstaand beeld uit een mediapool naar meerdere tijdlijnen kunt verslepen om zo een complete film in elkaar te zetten. Zo is Resolve een Top programma voor kleurcorrectie’s m.b.v. stapelen van correcties via zogenaamde Nodes. Dit alles vereist wel een stevige pc en de nodige studie om het programma onder de knie te krijgen. Andreas Bedankt voor deze leerzame avond !

 

Wo 6 maart 2019: Laat Maar Zien avond 5/5

Op 6 Maart 2019 hadden we de viifde “laat maar zien avond”. We begonnen met een film uit de oude doos. Daarna waren er leuke maar ook indrukwekkende films te zien over b.v. de Canadian War Cemetery Holten. Het was wederom een leuke avond met zeer leuke en boeiende films. Deze films hebben we laten zien:

  • André – Avondrood en Here comes the sun
  • Cees – Canadian War Cemetery Holten
  • René – Carnaval in Albergen 2019 en Borne’28 90 jaar
  • Hans met een Winkel Tutorial
  • Een animatie film van de Maatschappelijke stagiaires gemaakt op de Telgenkamp (zie de film hierboven)
  • en tenslotte een vakantiefilm over Sutjeska ( van een andere Videoclub)

 

Wo 6 februari 2019: Laat Maar Zien avond 4/5

Op 6 Februari 2019 hadden we de vierde “Laat maar zien avond”. We begonnen met een film uit de oude doos. Daarna waren er leuke maar ook indrukwekkende films te zien over b.v. Ethiopie en de Baltische Staten. Het was wederom een leuke avond met zeer leuke en boeiende films. Deze Films hebben we laten zien:

  1. Rien – Dat gaat naar Den Bosch toe
  2. Peter – Zuid Ethiopie 2010
  3. André – Twickel in de Herfst
  4. Cees – Motorcross Lochem
  5. René – Herman 80 jaar
  6. Gerard – Vakantie Baltische Staten
  7. Hans – Dio 2 rev 3.
  8. Cees – Burundi drummers (Afrika festival Hertme).

 

Wo 23 januari 2019: Laat Maar Zien avond 3/5

Op 23 Januari hadden we de derde “laat maar zien avond”. We begonnen met een film uit de oude doos. Daarna waren er leuke maar ook indrukwekkende films te zien over b.v. India en Moskou. Het was wederom een leuke avond met zeer leuke en boeiende films. Deze Films hebben we laten zien:

  1. Een film uit de “Oude Doos”: Poepgrijpers (Lau, Schelte)
  2. Peter – Transe Express (Deventer op Stelten)
  3. Hans  – Moskou december 2018
  4. Cees  – ( Carnaval in ) OOTMARSUM 
  5. René – School schaatsen (18 12 2018)
  6. Henk – VOC Schip
  7. Peter – in ZUID-INDIA de GROTE VANGST
  8. René – 100 Kerstgroepen in Hengelo
  9. Cees  – ONCE UPON A TIME IN THE STREET
  10. Henk – Uitkruien Groep 8 iemnschelf
  11. Rien  – Skûtsjesilen

 

Wo 9 januari 2019: Gastspreker Wouter Rikkerink: De laatste 360 camera & Virtual Reality (VR) ontwikkelingen.

Zie ook de Prezi presentatie van Wouter

Aanwijzing voor de video: Klik (tijdens het afspelen) met je muis op een willekeurig punt, houdt dat vast en verschuif dan de afbeelding naar links naar rechts of van onder naar boven. Je kunt dan 360 graden rondom kijken naar deze presentatie!.

Vandaag was de professionele gastspreker Wouter Rikkerink van het bedrijf Styleshift een avond bij de VCB om te vertellen over de laatste ontwikkelingen m.b.t. Virtual Reality en 360ᵒ camera opnamen. Met deze laatste techniek maakt hij al enkele jaren de zogenaamde “Tiny Planets”. Een Tiny Planet is een 360ᵒ foto die je terugbrengt naar een soort bolletje. De toekomst ligt echter meer in de interactieve 360 graden videos en Virtual Reality (VR). VR-brillen zijn er al een tijdje, maar worden recent steeds beter en betaalbaar. Wouter ziet zichzelf vooral ook als een ambassadeur voor deze Virtual Reality technieken. Tips van Wouter op You Tube: Benclaremont en Createrup (Hugh Hou). Het monteren kan met Insta360One (app voor je mobiel), Theta of Insta360Studio (programma voor op je PC) of met Premiere Pro Rush. Meer info, zie zijn website Styleshift. Vooral de Aftermovie Freshtival 2018.van Wouter is leuk om te bekijken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wo 12 december 2018: Meercamera registraties (gastspreker Gert Meppelink) Aanpak, apparatuur, montage en diverse voorbeelden.

Woensdag 12 december was er een open avond met de professionele gastspreker Gert Meppelink over meer-camera registraties. Gert Meppelink, afgestudeerd video editor bij het College of multimedia te Amsterdam, ging in over alle aspecten van het maken van meercamera registraties van theatervoorstellingen en (vooral) zang- en muziek optredens van popbands. Hij ging zijn aanpak toelichten met diverse foto en video beelden en gaf diverse voorbeelden over de diverse aspecten van de montage hiervan, zijn video’s zijn te zien op zijn YouTube kanaal. Het was een erg leerzame avond en Gert maakte veel indruk met zijn grondige aanpak.

 

Wo 28 november 2018: Een bedrijfsvideo maken en delen, hoe pak je dat aan?  (gastspreker Maarten Mulder van M-Media producties, Hengelo)

Op de VCB clubavond van woensdag 28 nov ging het over het maken van een bedrijfsvideo, hoe pak je dat aan? Maarten Mulder van M-Media kwam daar bij de Videoclub Borne uitgebreid op in. M-Media houdt zich bezig met het maken van promotiefilms voor allerlei soorten bedrijven en evenementen. Dit kan in de vorm van animaties, opnamen binnen het bedrijf of d.m.v. evenement (event) registraties. Een bedrijfsvideo bepaalt voor een steeds belangrijker deel het imago van een organisatie. De boodschap van het bedrijf overbrengen, dat is het voornaamste doel van een bedrijfsfilm. Het resultaat kan op de website gezet worden of kan via de diverse social media het bedrijf een positieve naam geven. Met diverse voorbeelden heeft Maarten het video productieproces uitgebreid toegelicht. Meer info staat op https://m-media.nl/impressie/.

 

Wo 14 november 2018: Laat Maar Zien avond 2/5

Deze week was het alweer tijd voor de tweede “Laat Maar Zien avond”. We hadden een film uit de “Oude Doos” (De Zeerovers, waarbij het herhaaldelijk ‘over-de-as’ gaan nog eens duidelijk werd) en veel wat langere maar wel indrukwekkende films van Paul Koppen de Neve over “IRAN”, Peter Hendriks met “Koningsdag op Marken”, Hans Meulenbroek met een vakantie film “Lanzarote 2018”, Cees Tognini met Metamorfose (met Sinterklaas en Zwarte Piet), Fred Boender met het Koor Bladgoud met “To The Sea” (zie hierboven) en als laatste Henk Visscher met een vakantie film “Vakantie Rugen”. Het was weer een leuke en boeiende avond.

 

Wo 31 oktober 2018: Melanie Essink & Lester Kamstra: Filmpje voor mama

Afgelopen woensdag vertoonde Melanie Essink uit Markelo en filmer Lester Kamstra bij de Videoclub Borne de Film ‘Filmpje voor mama’, een film die door Cinekid is genomineerd voor Beste Nederlandse Korte Film. “De film gaat vooral gaat vooral over jezelf leren kennen en de moed verzamelen om aan je ouders te vertellen hoe je je voelt”, aldus Melanie. De jonge filmmaakster maakte de film als afsluiting van haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht. Ze heeft de film helemaal zelf geregisseerd en geschreven op basis van haar eigen ervaringen.

Melanie was elf toen ze hoorde dat haar oma ongeneselijk ziek werd. Ze filmde haar oma tijdens de ziekteperiode en klom de pen in om haar gevoel te bespreken. “Een oplossing kan zijn om je creatief te uiten als je niet weet wat je met het gevoel van verlies aan moet. In Filmpje voor mama maakt Eve (hoofdpersonage) haar gevoel bespreekbaar aan de hand van een filmpje voor haar overleden moeder”.

Over Filmpje voor mama: Eve van elf is haar moeder zeven jaar geleden verloren. Omdat ze moeite heeft met het vinden van emotioneel contact met haar vader, worstelt ze nog steeds met het rouwproces. Om dichter bij haar verleden te komen maakt ze een film voor de moeder die ze nooit heeft leren kennen.

Het script bevat 26 pagina’s en de film duurt 22 minuten. Er is gemonteerd met Adobe Premiere Pro en met enkele hulpprogramma’s zoals Da Vinci (kleurbewerking). De gebruikte camera is de full frame Sony alpha A7. Mocht je de teaser nog niet gezien hebben, bekijk deze dan op Trailer Filmpje voor Mama of vertoningen november 2018.

 

Wo 17 oktober 2018: Jan met als thema Familiefilms  (presentatie van Jan)

Jan begon met een uitleg over waar hij op let bij het maken van zijn familiefilms. Met vooral steeds terugkerende evenementen (de Efteling, klimparadijs etc.) de ontwikkeling laten zien van vooral zijn 4 kleinkinderen. Hij heeft geen ‘draaiboek’, maar bedenkt wel van tevoren een thema en een begin/midden/eind verhaaltje (en met de montage al in gedachten).Hij gebruikt ook trucjes om de film boeiender te maken: de kinderen volwassenen laten filmen, kleine interviewtjes, green-screen effecten en animaties, titels om wat meer structuur aan te brengen.Het moet vooral ook wel ongedwongen en spontaan blijven. Met diverse voorbeelden van zijn eigen films wordt ten slotte e.e.a. geïllustreerd, een interessante avond met weer veel inspiratie voor mijn eigen films!

 

Wo 19 september 2018: Gastspreker Rob Huizing met “De virtuele studio”

Op de clubavond van woensdag 19 september hadden we de (professionele) gastspreker Rob Huizing van iSPOT media uit Enschede op bezoek. Een Virtuele Film, wat hebben we hiervoor nodig: Een goede camera, een goede egale belichting en een Chroma Key kleur doek.

Zorg voor een egale doek ( zonder vouwen/kreukels). Deze kleur is meestal groen. De kleur groen staat het verst van de menselijke huidskleur af. Zet het object ( persoon) ver genoeg van de wand. Zorg voor een zelfde kleurtemperatuur als in je nieuwe achtergrond.Voor licht kun je b.v. Ledlampen gebruiken, deze geven weinig warmte af (5400K = daglicht). Gebruik eventueel nog een Autocue  (zoals bijvoorbeeld de iPad Prompter).

Rob liet nog enkele voorbeelden zien van Cross Media House die hij met Studio Max in elkaar gemonteerd heeft. Er bestaat ook een oefenprogramma voor virtueel filmen: OBS VirtualCam (Open Broadcaster Software). Een mooi voorbeeld van een virtuele film is de film The making of StalingradZie tenslotte nog de website van Rob: iSpotMedia