Praktijkgroep Monteren

(docent en redactie Lau)       

Montage, De Techniek – Artikelen:

Wo 4 maart 2020: Lengte van shots, keuze van snij-momenten en overgangen 

In deze negende les van de cyclus “Montage, de Techniek” allereerst aandacht voor de lengtes van shots en de keuzes van snijmomenten. De lengte van de shots is bijvoorbeeld afhankelijk van het type shot (Totaal, medium of Close-Up), maar ook van of we een relatief vlotte film willen maken, toch wat rustiger of juist willen afwisselen (wat vertragen als het spannend wordt, wat versnellen bij meer actie). Let bij de keuze van de (in- en uit) snijmomenten er o.a. op dat je niet knipt tijdens (deel)zinnen, in een beweging (van het onderwerp en/of de camera).

Wat betreft de (beeld) overgangen: kies i.h.a. een “harde las” (geen effect), maar een cross-dissolve (vloeiende overgang) kan wel bij shots die bij elkaar horen (vitrine in een museum) of bij sfeer-impressie in een natuurfilm. Een fade-uit (naar zwart) plus een fade-in geeft de kijker de indruk van een tijdsprong (bijvoorbeeld naar de volgende dag). 

Zie hierboven voor links een filmpje (X-Dance Fame) met veel overgangen tijdens de beweging (armen, benen, sprong: jump cut) en rechts enkele voorbeelden van Snijden in de beweging (“Cut in action”). Hieronder een filmpje met een mooi overzicht van allerlei mogelijke overgangen.

Wo 22 jan 2020: Praktijk (oefeningen bespreken)

Op deze praktijk avond hebben we vooral de montages van enkele clubleden (de opdrachten van de vorige les) bekeken en besproken (zoals hierboven de montages van Louis). Niet om te beoordelen of ze goed of fout zijn, maar vooral om samen te kijken waar we allemaal op kunnen letten als we een “goed lopende” montage willen maken. Dit geeft al zoveel interessante discussiestof dat de avond voorbij vloog: welke volgorde kies je van je shots, waar kies je je snijpunten zodat er geen springers ontstaan en de overgang soepel “continue” loopt? Zijn er wellicht andere shots die je er beter tussen kunt plaatsen? Maar ook, waar gaan we dan de volgende keer bij het filmen toch liever meer op letten. Kortom, weer genoeg stof tot nadenken voor bij de volgende film! Conclusie was ook wel dat er niet één goede montage is en dat wordt ook mooi geïllustreerd door onderstaande filmpje van De Videomakers (www.devideomakers.nl).

Cross-cutting voorbeeld (van ons clublid René)

Wo 8 jan 2020 (7/11): Springers vermijden (Presentatie)

Meestal willen we een ‘soepel en goed lopende’ film maken en dat betekent ook dat we proberen goed lopende “niet-voelbare” overgangen (“lassen”) te maken. “Springers” zijn overgangen die juist wèl vreemd overkomen bijvoorbeeld door (a) een stand van een hoofd/hand die (doordat we een stukje hebben weggelaten, de tijdverdichting) ineens anders is, (b) een achtergrond (de wolken in de lucht) die ineens verandert, (c) het aandachtspunt dat eerst links in beeld en vervolgens rechts in beeld ligt, (d) een beweging (zoals het lopen van een persoon of een dier) die niet goed doorloopt over 2 shots of (e) we gaan over de (dramatische of bewegings-) as. In deze les is een goed overzicht gegeven van hoe we al deze valkuilen kunnen voorkomen en oplossen in de montage. Met drie oefeningen van de Koets’n Kearls opnamen, de tocht in en rond Borne (oplopend in moeilijkheidsgraad) hebben we dit vervolgens kunnen toepassen. Weer veel nieuwe inzichten opgedaan (met dank aan Lau). Zie ook nog (Kennisnet Wikiwijs) Filmen _en filmtechnieken, het item “Filmen” en bijgevoegde filmpjes (o.a. van De Videomakers).

Wo 11 dec 2019 (6/11): Maken MagiX / FCP-X Animatie kerstclip

Lau (met dank aan Henk) en Hans hadden heel veel kerststerren, kerstballen, kerstmannen, sneeuwpoppen, etc., etc. (afbeeldingen en gifjes) rondgestuurd en hiermee zijn we creatief aan het animeren geslagen. Dit betekent aanpassen van de grootte, met zogenaamde “key-frames” er een beweging en/of rotatie in brengen en er een leuk kerstmuziekje onderzetten. Zie hieronder het resultaat (van zowel de Windows MagiX als de Apple FCP-X groepen): de kerstclip 2019 van de Videoclub Borne! Zie ook nog hier voor de VCB kerstclips van de voorgaande jaren.

Wo 27 nov 2019 (5/11): : Cross-cutting, inserts en J/L-cuts (Presentatie)

In deze vijfde les van “Montage de techniek” kijken we wat we nog meer met de volgorde van onze shots kunnen doen. Een drietal montagetechnieken komen aan de orde: Cross-cutting, inserts en J/L-cuts (het, t.o.v. het beeld, voortrekken of laten nalopen van het geluid). Cross-cutting is het door elkaar monteren van twee scènes (2 handelingen). Voorbeelden: de auto (van links naar rechts) en de fietser (van recht naar links) die uiteindelijk in botsing komen, (27de achtervolger en de achtervolgde die elkaar uiteindelijk te pakken krijgen en de twee geliefden die uiteindelijk bij elkaar komen. Met deze Cross-cutting, techniek gingen we vervolgens zelf aan de slag met een stukje oefening van de Minikroniek van Lau. 

Wo 30 okt 2019 (4/11): Geluidmontage 2/2 (verbeteren) (Presentatie) 

Deze vierde les van de cyclus “Montage, de techniek” behandelen we het verbeteren van je geluidmontage. Allereerst  laat Lau zien hoe je “setnoise” (een aparte opname van het achtergrondgeluid) soms handig kunt gebruiken om te opvallende stiltes op te vullen. Daarna bekijken we de verschillende mogelijkheden van de MagiX mixer (zie hiernaast): de equalizer, het gebruik van galm en echo en tenslotte het toevoegen van compressie (zie ook hier voor meer uitleg). Het laatste wordt een stuk duidelijker door het onderstaande filmpje.

En, last but not least, laat Lau zien hoe je storend achtergrond geluid op een slimme manier uit je geluid weg kunt filteren, bijvoorbeeld het geluid van een storende pelletkachel:

Praktijk_Montage_denoise_ORIGINEEL       Praktijk_Montage_denoise_DENOISED

maar ook het geluid van een storende ventilator of een brom!     –> Zie  MagiX – denoiser

Wo 16 okt 2019 (3/11): Geluidmontage 1/2 (basis) 

(Presentatie)    Zie ook:  AudioEditingSW_DigitalMovie2018

In de derde les van de cyclus “Montage de techniek” behandelen we de basis van het monteren van je geluid in je film. Vaak wordt dit wat onderschat, maar het is o zo belangrijk! Hoe zorgen we voor soepele geluidovergangen tussen twee opeenvolgende shots, wat is juiste geluidniveau (geen oversturing van je niveaus) en hoe zacht zetten we de muziek zodat voor iedereen de Voice-Over ook echt verstaanbaar is? Al deze onderdelen uit de MagiX basiscursus van de Videoclub Borne (zie MagiX_Basiscursus) worden nogmaals doorgenomen en meteen geoefend. Over twee weken de meer gevorderde technieken over het monteren van het geluid!

Wo 2 okt 2019 (2/11): Découpage, tijdverdichting (Presentatie)

In deze tweede les van de cyclus “Montage de techniek” behandelt Lau de Découpage: het opdelen van je filmscène in Totaal shots (T), Medium (M) shots en Close-ups (CU). Waarom doen we dat eigenlijk? Allereerst voor het Structureren van informatie: maak een volgorde van (T/M/CU) shots zodat de kijker het verhaal kan volgen (5 W’s, doel, wat gebeurt er?). Ten tweede het geeft je (als maker) controle over wat de kijker wèl (geeft aandacht) of niet (geeft spanning) te zien krijgt. Tenslotte kun je daarmee je verhaal vertellen via een patroon van actie-reactie. Een voorbeeld meisje in de klas leest boek, jongentje probeert aandacht te trekken door propjes te gooien (reactie meisje), juf ziet het (reactie juf), etc. Met de uitgedeelde shots van De Koets’n Kearls tocht rondom Borne van afgelopen zomer hebben we tenslotte dit uitgebreid geoefend en bekeken. Het blijkt dat ook découpage wel weer wat subjectief is: wat de een logisch (mooi) vindt, kan een ander weer niet logisch vinden!

Wo 18 sept 2019 (1/11): Aanpak, van film naar scènes en shots (Presentatie)

In de (VCB Praktijk) cyclus “Montage de techniek” (11 halve avonden) behandelen we de belangrijkste stappen van het monteren: de aanpak, de découpage, de overgangen, handige montagetechnieken (geen springers), de keuze van de shots en snijmomenten en de (beeld/geluid) afwerking. Het gaat dus ditmaal niet over specifieke montage tooling (programma’s), maar over hoe je een goed lopend filmpje monteert. Het gaat er ook over dat je zelf hier meer gevoel voor ontwikkeld en kritisch(er) gaat leren kijken naar je eigen montage. In deze eerste les behandelt Lau de algemene aanpak en hoe je van de totale film (boek) naar sequenties (hoofdstukken), scènes (alinea’s) en shots (zinnen) komt. Maak steeds kleine beeldverhaaltjes is de algemene boodschap met afwisselende beelduitsnedes: totalen (T), Medium shot (M) en Close Ups (CU). Dat is niet zo eenvoudig, maar daarover de volgende les meer. Tot slot: organiseer je project netjes in mappen, maak bijvoorbeeld een map “D:\VIDEO\2019\01_Montage_DeTechniek\…” voor deze workshop en maak verschillende mappen voor de verschillende lessen en voor de scènes van je film. Dit werkt makkelijk en is ook handig voor een backup van je project! Met de praktijkoefening van Lau wordt dit alles tenslotte weer erg duidelijk gemaakt.

Wo 27 maart 2019: Montage, de Techniek 6/6 – Afwerking beeld/geluid (Presentatie)

In deze laatste les van de cyclus “Montage, de Techniek” allereerst nog even terug naar de vorige les: de lengtes van shots en de keuzes van snijmomenten. D lengte van de shots is bijvoorbeeld afhankelijk van het type shot (Totaal, medium of Close-Up), maar ook van of we een relatief vlotte film willen maken, toch wat rustiger of juist willen afwisselen (wat vertragen als het spannend wordt, wat versnellen bij meer actie). Let bij de keuze van de (in- en uit) snijmomenten er o.a. op dat je niet knipt tijdens (deel)zinnen, in een beweging (van het onderwerp en de camera). Wat betreft de (beeld) overgangen: kies i.h.a. een “harde las” (geen effect), maar een cross-dissolve (vloeiende overgang) kan wel bij shots die bij elkaar horen (vitrine in een museum) of bij sfeer-impressie in een natuurfilm. Een fade-uit (naar zwart) plus een fade-in geeft de kijker de indruk van een tijdsprong (bijvoorbeeld naar de volgende dag). Denk bij de afwerking van het geluid aan (1) het absolute niveau (de sterkte) van en (2) de onderlinge afregeling tussen het originele (live) geluid, de Voice-Over en de muziek. Denk ook aan het vloeiender maken van de overgangen door het geluid voor te trekken t.o.v. het beeld (J-cut) of juist wat door te laten lopen (L-cut). Denk bij de afwerking van het beeld aan een correctie van de witbalans (bij gebruik van meerdere camera’s, maar ook als met één camera tijdens de opname van buiten naar binnen loopt (zoals bij een Lipdub, zie het voorbeeld). Daarnaast aan het aanpassen van het contrast en de helderheid (probeer eens de knop “Automatisch instellen”). Probeer vooral bij de opname te letten op een optimaal beeld, zodat je deze beeldbewerkingen zo min mogelijk hoeft toe te passen. Tenzij je natuurlijk juist  (professioneel) specifieke kleur “sferen” wilt aanbrengen (zie de clubavond over Color Grading met DaVinci Resolve).

Wo 13 maart 2019: Montage, de Techniek 5/6 – Lengte van shot, keuze van snijmomenten (Presentatie)

Woensdag 19 december 2018: Maken Kerstanimatie

Wo 7 nov 2018: MagiX Geluidsmontage (gastspreker Hans Nijhof) (Presentatie)

Hans omschrijft zichzelf op LinkedIn als “Geluidstechnicus, componist, producer”. Met zijn bedrijf produceert hij al 20 jaar zijn eigen muziek voor commercials en films., maar voert hij ook audio nabewerking en restauraties uit. Een uit de hand gelopen hobby, geeft hij zelf aan. Op deze praktijkavond bij de videoclub Borne heeft Hans de belangrijkste audio features van MagiX behandeld: wat is een logische manier van het bewerken van je audio (je workflow). Ook heeft hij de uitgebreidere audio tools van MagiX toegelicht: naast een uitleg van het gebruik van de MagiX audio mixer ook bijvoorbeeld wat compressie, limiting en/of equalizing nu eigenlijk doen. En hoe gebruik je galm op de juiste manier? Tenslotte is hij kort ingegaan op het maken van een Voice-Over voor je eigen films, maar dit komt uitgebreid nogmaals aan de orde op de volgende avond van Hans op woensdag 10 april 2019!