De basis van het (video) monteren

Wil je van een professional de basistechnieken van het monteren van je films leren? Dan biedt de Videoclub Borne wellicht de oplossing! De Videoclub Borne geeft hiervoor de cursus De basis van het (video) monteren! 

Of het nu gaat om het monteren van je vakantiefilm of om de opdrachtfilm voor je studie, je kunt bij de Videoclub Borne prima terecht. Weet je welk montage programma je dan moet kiezen? En hoe pak je dat dan aan, waar begin je bijvoorbeeld mee? Waar let je op bij het monteren? En welke technieken zijn er om er voor de kijker een goed lopende en boeiende film van te maken? Dat is nog niet zo eenvoudig!

Bij de Videoclub Borne start daarom een cursus ‘De basis van het (video) monteren’. Deze cursus wordt gegeven door Mirthe Fernandes, afgestudeerd aan De Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht (in de richting Documentaire maken) en sinds 2019 professioneel allround filmmaker in Goor (zie ook haar website Fernandes Films).

De cursus zal allereerst ingaan op de aanpak, van film naar scènes en shots, de Découpage (de afwisseling van totalen, medium shots en close-ups) en de juiste tijdverdichting. Je laat uiteraard niet alles wat er gebeurt zien in de film, want dan blijft er niets over voor je verbeelding. Dus wat laat je wel zien en wat juist niet? Daarna zullen allerlei technieken behandeld worden die je kunt toepassen. Denk maar aan cross-cutting (twee verhaallijntjes door elkaar monteren), inserts en cut-aways, maar ook hoe vermijd je eigenlijk die vervelende “springers” (de plotselinge shots wisselingen die het mooi vloeiende verloop van je film verstoren)? Tot slot, waar leg je dan de juiste snijpunten tussen de shots en wat kun je allemaal doen aan het goed afwerken van het beeld en het geluid?

De cursus richt zich op de beginner, dus ervaring met monteren is niet nodig. Ook kun je deze cursus volgen met ieder montage programma: MagiX, (Apple) iMovie/FCP-X, Première of Edius, het maakt niet uit. De inhoud richt zich namelijk op de montage technieken en niet op het omgaan met de montage software zelf (daar zijn bij de Videoclub Borne weer andere cursussen voor, zie de Magix montage cursus en de iMovie montage cursus). 

Tijdens de cursus krijg je uiteraard de theorie uitgelegd, maar ga je veel zelf aan het werk (want dan leer je het pas echt). Je krijgt daarvoor het filmmateriaal aangereikt. De cursus bestaat uit 5 lessen.

VCB lidmaatschap en kosten cursus

Voor het volgen van deze cursus dien je lid te zijn van de Videoclub Borne (zie hieronder).  Naast het lidmaatschap bedraagt de prijs dan slechts 40 euro voor de gehele cursus (dus 5 avonden in De Fontein). 

Het VCB lidmaatschap kost €75 per jaar (met minimaal 1 maand opzegtermijn). Met het VCB lidmaatschap kun je behalve deze cursus, ook de clubavonden met de diverse interessante gastsprekers van de videoclub bezoeken (zie Clubavonden).

Voor meer informatie en/of opgave, mail naar lau@hopmans.demon.nl (of bel tel. nr. 06-23408748). De cursus start alleen bij minimaal 10 deelnemers.

——————————————————————————————————————

De Videoclub Borne (VCB) is een vereniging van amateur filmers uit midden Twente. Onze club bestaat sinds mei 2001 en heeft momenteel zo’n 50 leden uit Borne, Hengelo, Almelo en Hof van Twente. Onze activiteiten bestaan uit clubavonden (met vooral veel interessante gastsprekers en films), diverse cursussen en praktijkavonden (waar je vooral zelf en samen met anderen aan de slag gaat). Zie onze website Videoclub Borne voor meer details.

——————————————————————————————————————