De basis van het (video) Filmen

(docent Janiev Damhuis –> Educlips FacebookEduclips website )  

Twee (in opdracht gemaakte) promotiefilms van de docent Janiev.

De eerstvolgende cyclus “De basis van het (video) Filmen” wordt gehouden in het najaar van 2023, zie hierboven voor een beschrijving en de cursusdata. Hieronder de verslagen van de laatst gehouden avonden.

========================================================== 

Wo 20 december 2023, Les 5: Jouw Short film & evaluatie

Belangrijk is dat er voor de volgende les (les 5, 20 dec. a.s.) huiswerk staat. Elke deelnemers moet namelijk een beeldverhaal aanleveren. Dat is een korte video waarbij beelden het verhaal vertellen. Zie voor een voorbeeld filmpje: PaperJam_v01-4K. Daarbij zijn de randvoorwaarden:

  • Film/verhaal is te volgen zonder geluid en aanvullende tekst
  • Minimaal 5 shots
  • Tussen de 30 en 90 sec.
  • Verschillende kaders
  • Minimaal HD 25p (1920×1080)

Hieronder enkele resultaten van de cursisten najaar 2023.

 

Wo 6 december 2023, Les 4: Découpage, Beweging, Verhaal & Geluid

(Presentatie)

Zie de bovenstaande presentatie. Hieronder de filmpjes uit die presentatie.

Verschillende bewegingen (links) en Geluid in films (rechts):

Beeldverhalen:

 

Wo 22 november 2023, Les 3: Licht (contrast, technieken, kwaliteit) en Kleur

(Presentatie)

Zie ook op onze website onder “VCB Expertise Centrum” (rechts boven), de button Werken met licht voor diverse instructiefilmpjes.

 

Wo 25 oktober 2023, Les 2: Kaders, Compositie en Standpunten

(Presentatie)

Er zijn natuurlijk ontzettend veel mooie films om te zien, maar in het kader van deze les over kaders 😉 heb ik hieronder nog wat kijktips gegeven!

Wes Anderson; Moonrise Kingdom, The French Dispatch, Astroid City. Wes Anderson houdt zich heel gedisciplineerd aan zijn kaders. Zijn stijl is inmiddels ook een meme geworden. Een hele leuke theatrale manier van films maken.
https://www.youtube.com/watch?v=UcJcMW-EzJU

Steven Spielburg; Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark, Jurassic Park, Catch me if you Can. Spielberg is heel efficient in zijn shots. Hij gebruikt meestal zo min mogelijk om zoveel mogelijk bereiken. Dus meerdere dingen gebeuren in het shot of juist net er buiten om spanning op te bouwen.
https://www.youtube.com/watch?v=ItbCLh4Auoo

Denis Villeneuve; Dune, Blade Runner 2049. Elk shot van films van Denis Villeneuve kan wel een schilderij zijn. Natuurlijk komt dit door meer dan alleen de kaders en composities, maar deze zijn altijd wel heel episch.
https://www.youtube.com/watch?v=DQz4OFhhKFY

Edgar Wright; Shan of the Death, Scott Pelgrim vs the World, Hot Fuzz. Een hele niets vermoedende cameravoering, maar wel één waar heel goed over nagedacht is. De camera is ook een instrument waar je grappen mee kan maken.
https://www.youtube.com/watch?v=3FOzD4Sfgag&t=250s

 

Wo 11 oktober 2023, Les 1: Ken je camera (belichting, witbalans, scherpstellen, etc.)

 

(Presentatie)

 

 

========================================================== 

Wo 9 december 2020, Les 6: Het verhaal in je film

(Presentatie)

Artikel “Video wel of niet doen” (Computer idee 2007)

Deze avond behandelen we het thema “Het verhaal in je film (Hoe maak je je film boeiender)”. Je wilt je publiek niet vervelen met langdradige scènes of saaie beelden. Monteren is meer dan wat beelden achter elkaar plakken, plus een achtergrondmuziekje. Aan de hand van de (Seniorenweb) 10 Gouden film- en monteertips gaan we hiermee aan het werk. Kunnen we dat samen goed invullen? We gebruiken deze tips om allerlei aspecten te behandelen. Met als opdrachten kies een toeristisch object in Borne, wat ga je dan filmen, wat voor stijl kies je voor jouw film, bedenk een stukje Voice-Over, bedenk een begin/midden/eind voor je film en (wat moeilijker) hoe kies je (a) een informatielijn, (b) de interesselijn en (c) de presentatielijn. Voor het laatste, zie ook het onderstaande filmpje als mooi voorbeeld “Delete It”.

Wo 25 nov 2020, Les 5: Geluidopnamen & Werken met microfoons (gastspreker Bertie)      (naar de films)     De Videomakers – Over microfoons 

“Geluid is minstens voor de helft zo belangrijk als de kwaliteit van je beeldmateriaal”. Dat kwam heel duidelijk naar voren tijdens onze 5e avond in het kader van de cursus Filmen voor Beginners.

Lau had VCB clublid Bertie uitgenodigd om ons in te voeren in het interessante vakgebied Geluid. Bertie heeft hier veel kennis en ervaring mee opgedaan in zijn werk en hobby. Daar konden we dus goed gebruik van maken. Bertie vertelde ons over de verschillende soorten microfoons die er zoal te koop zijn en de diverse toepassingsgebieden van deze type microfoons. Ook leerden we dat er zo’n 5 soorten microfoons zijn die je als serieuze hobby videofilmer wel eens zou moeten gebruiken om de beste resultaten te bereiken. Tussen de duidelijke inhoudelijke informatie die Bertie ons kon geven, gebruikte hij diverse bijgaande filmpjes die we konden bekijken. Het was goed te horen dat het mogelijk is om als lid van de VCB de diverse microfoons te lenen en uit te proberen.

Onder dankzegging voor de interessante en zeer verhelderende avond die we met elkaar hebben beleefd, sloten we de ZOOM sessie af met nog naklinkend in het achterhoofd woorden als XLR-plug, plopkap, shotgun, zoom recorder, dasspeld, groot membraan etc etc. Nogmaals dank Bertie en we weten je te vinden voor tips, trucs en adviezen voor het interessante vakgebied van het Geluid voor videofilms.

Wo 11 nov 2020, Les 4: Wat doet de camera? (Bewegen met de camera (Presentatie)

Vandaag een les over “Bewegen met de camera”, ofwel het maken van “dynamische” shots. Dit staat niet op zichzelf, maar is een onderdeel van de “Cameravoering”. Cameravoering heeft veel aspecten, maar kun je opdelen in 1. Waar staat de camera (qua hoogte (vogel, normaal, kikker), en t.o.v. de actielijn, 2. Wat ziet de camera (welk kader: Totaal, Medium of CU) en de compositie) en 3. Wat doet de camera (de camera beweging dus en thema van vanavond).

Zie, voor dit laatste, de onderstaande twee voorbeelden. De camera beweging moet wel een functie hebben: we “establishen” (introduceren de scène), we volgen de eigen loopbeweging, de hoofdpersoon of een blikrichting (wat ziet hij/zij en laten dat dan vervolgens zien).

Met het volgende verhaaltje gingen we tenslotte zelf aan de slag: Iemand zit aan een tafel met een Bounty voor zich liggend op tafel. Hij/Zij pakt dit op, wikkelt de verpakking eraf en neemt een hap. Het gezicht verraadt of de smaak wel/niet bevalt. De opdracht was op dit dan met één camerabeweging te filmen! Dat valt nog niet mee, maar (als het lukt) geeft het wel een mooi (en voor de kijker boeiend) ‘verbindend‘ shot!

Zie ook (hieronder) enkele voorbeelden van het NOVA Video College – Johan van den Adel (2017): Links: In dit demofilmpje laten we zien dat het mogelijk is zonder kostbare apparatuur bewegende shots te maken uit de hand. M.b.v. van twee flitsbeugels en wat training zijn prima resultaten te bereiken. Rechts: Een korte film waarin ik eerst laat zien hoe we traditioneel opnemen met Pan, Tilt en Zoom, daarna dynamische opnemen met Riders, Lift- en Loopshots.

Tenslotte hieronder twee door de VCB leden Paul en Lex gemaakte huiswerkopdrachten.

Wo 28 oct 2020, Les 3 (deel 2): Découpage (opsplitsen in T/M/CU)

(Presentatie)     (5-Shots methode)

In deze derde les van de praktijkgroep Filmen voor beginners behandelt Lau de Découpage. Dit is het opdelen van je filmscène in Totaal shots (T), Medium (M) shots en Close-ups (CU). We beginnen met de eerste montage van de docent (Lau), zie het filmpje. Een aardige start, maar hier mist duidelijk de découpage (want daar wist hij toen nog niets van). Découpage, waarom doen we dat eigenlijk? Allereerst voor het Structureren van informatie: maak een volgorde van (T/M/CU) shots zodat de kijker het verhaal kan volgen (5 W’s, doel, wat gebeurt er?). Ten tweede het geeft je (als maker) controle over wat de kijker wèl (geeft aandacht) of niet (geeft spanning) te zien krijgt. Tenslotte kun je daarmee je verhaal vertellen via een patroon van actie-reactie. Een voorbeeld: meisje in de klas leest boek, jongentje probeert aandacht te trekken door propjes te gooien (reactie meisje laten zien), juf ziet het (reactie juf laten zien), etc.

Maar hoe pak je dat nu zelf aan? Met de uitgedeelde oefening werd dit opeens een stuk duidelijker: maak een schets (bovenaanzicht), teken de (dramatische en bewegings-) assen en bedenk een aantal camera posities (inclusief het kader: totaal, medium of close-up, zie de afbeelding). Maak hiermee vervolgens een “shotlist” en klaar is je découpage! Tot slot, de bijgevoegde “5-Shots methode” is ook een aardig voorbeeld van een découpage.

Hieronder nog het resultaat van de meegegeven “Decoupage” oefening (door ons clublid Paul).

Wo 28 oct 2020, Les 3 (deel 1): Kaders, aandachtspunt en compositie (Presentatie)

(Foto met toestemming van Validators Amsterdam) Compositie is kijken met gevoel: als we naar een beeld kijken, hebben we automatisch ook een gevoel daarbij. Deze gevoelens worden o.a. beïnvloed door je eigen ervaringen (indrukken die jij in jouw gehele leven al hebt opgedaan). Compositie is dus in principe iets persoonlijks en dus erg subjectief: wat de een (vanwege zijn/haar eigen associaties) mooi vindt, kan een ander wellicht saai vinden. Toch zijn er een aantal algemene regels m.b.t. de beeldcompositie. Deze regels zijn in principe hetzelfde voor het gebruikelijke 4:3 beeld als voor het 16:9 (breed-) beeld. Voor deze regels kunnen we veel leren van de fotografie. In deze les zijn kort de basisregels voor kaders, aandachtspunt en compositie behandeld. Wanneer gebruiken we een Totaal shot, wanneer een Medium en wanneer een Close-up (CU). Wat trekt in een foto/video eigenlijk onze aandacht en hoe maken we dan een mooie compositie? Dit werd allemaal haarfijn uitgelegd! Door met een oefening het vervolgens zelf ook toe te passen blijft het ook nog eens goed hangen. In de hands-out kregen we tenslotte ook allerlei ideeën om meer diepte in onze opnamen te (gaan) krijgen.

Hieronder het resultaat van de meegegeven “Compositie” oefening (door ons clublid Lex).

Wo 30 sept 2020, Les 2: Standpunten, niet over de as gaan, objectief versus subjectief.  (Presentatie)

Vandaag een druk programma. Allereerst de bekende standpunten (zie hiernaast): Kikker-, Ooghoogte- en Vogel-perspectief hebben zo hun eigen betekenis en daar kun je dus bewust gebruik van maken!  Dan een uitleg over de Bewegingsas (met als voorbeeld de camera’s bij het voetbalveld) en (wat ingewikkelder) de Dramatische as. Dit hebben we vervolgens uitgebreid geoefend met de praktijkopdrachten van Lau. Als uitsmijter tenslotte (nog wat gevorderder) de Objectieve en de Subjectieve camera standpunten en hoe je dat in je scène kunt gebruiken voor wat meer spanningsopbouw. Weer ontzettend veel geleerd deze avond!

Wo 16 sept 2020, Les 1: Ken je camera (Smartphone, GoPro en videocamera)

(Presentatie 1)   (Presentatie 2)   DeVideomakers_Filmen_en_licht_2018

We starten het seizoen 2020-2021 met twee delen over de belangrijkste knopjes op je camera: het automatisch of met de hand instellen van het geluid, de belichting, het scherpstellen en de witbalans. Daarnaast is er een overzicht gegeven van de mogelijke instellingen van de GoPro action camera Hero 3+ (zie de presentatie) en is er een hands-out met een overzicht van de instellingen op je smartphone.  Deze eerste avond (ook op afstand met ZOOM) is goed ontvangen door de zes deelnemers. Deze avond vooral ook veel instructiefilms en praktijkoefeningen. Dit levert natuurlijk voor de deelnemers veel nieuwe inzichten over de mogelijkheden van hun eigen  camera. Er is wat huiswerk, dat gaan we de volgende keer bekijken!

Wo 11 oktober 2019: Geluidopnamen   (Presentatie)  Zie ook:   WelkeMicrofoon_DigitalMovie2017      Condensator-versus-Elektret   Camera-Microfoons_(DigitalMovie2018)  Geluidopnamen_(DigitalMovie2019)

Deze avond alles over het opnemen van het geluid: met de interne microfoon van je camera, een externe microfoon, een dasspeld microfoon, met een hengel (“boom”) of met een (digitale) recorder. Eerst  is er een stukje theorie gegeven: wanneer gebruik je nu het beste welke methode? Tot slot hebben we de verschillende methoden ook zelf uitgeprobeerd. Het mooie is dat al deze typen microfoons en opname apparatuur gewoon beschikbaar zijn op de club (zie ook VCB uitleen apparatuur). Wat geeft het gebruik van de externe microfoons (dasspeld en/of de hengel) een verbetering. En ook: draadloos geeft toch wat minder brom dan met een kabeltje. Dat zijn toch wel weer twee eye openers!

Voor meer achtergrond informatie, zie ook de video serie van Johan van den Adel (deel 1 t/m 4, Digital Movie Video College) hieronder.

==========================================================