Archief 2018: Maken van een documentaire

Het Springendal bedreigd   (redactie Lau) 

CKV docent Jasper Vreken “Korte Speelfilm Maken” (bron Filmdocenten)

Donderdag 25 januari 2018:  De Synopsis  (Presentatie “Van Verhaal naar Treatment” en voorbeeld “Van Vlas tot Bussemakerhuis”)

In een groot deel van Twente wordt sinds 2011 afvalwater (afkomstig van de oliewinning in Schoonebeek door de NAM) in de Twentse bodem geïnjecteerd. Ondanks vele protesten van zowel de burgers als de lokale en provinciale overheden heeft de toenmalige minister Kamp recent besloten deze injecties van 30 000 liter per dag voorlopig gewoon voort te zetten. Sophie Miedema is net afgestudeerd in de milieukunde, woont in Twente en ziet dit alles met stijgende verbazing aan. In de documentaire gaat zij op zoek naar de antwoorden op drie kernvragen:

  1. Wat zijn de eerstvolgende beslissingen hierin die de huidige minister Wiebes (opvolger van Kamp) hierin moet gaan nemen en wat kunnen burgers en lokale/provinciale overheden hier voor invloed uitoefenen?
  2. Wat zijn de feitelijke risico’s van deze injecties: is er een inderdaad een reële kans op een grote milieuramp in bijvoorbeeld het Twentse natuurgebied Springendal, gaat de zoute ondergrond inderdaad oplossen en zakt Twente (lokaal of in zijn geheel) straks tot enkele meters de grond in?
  3. Is het inderdaad goed dit vuile en giftige afvalwater ver weg in de grond te bewaren of zijn er eigenlijk voldoende mogelijkheden om het te reinigen en daarna gewoon in onze rivieren te lozen?

Allemaal vragen waarover op dit moment (in de politiek en in de media) uitgebreid gediscussieerd wordt, maar waarvan de antwoorden vooralsnog uitblijven. De Twentse burger en zijn omgeving is ondertussen voor onze overheid van ondergeschikt belang. Wordt Twente dan straks toch een tweede Groningen?

Donderdag  11 januari 2018 (Presentatie Step-outline)

Ondertussen een aantal malen bij elkaar geweest en weer twee gesprekken gehad, één met de ex boswachter Dhr. Roel Korbee en een tweede met Robert Jansen, Groen Links fractievoorzitter en lid van de Provinciale Staten Overijssel en weer een hoop wijzer geworden. We krijgen ook steeds meer een beeld van de hoofdpersoon (de protoganist) van onze docu: misschien wel een student(e) milieutechniek die dan op ‘onderzoek’ uit gaat (en hopelijk dan ook schrikt van wat er allemaal gebeurd in ons mooie Twente). Hier links een foto van de lekkage aan de toevoerleiding van het (volgens ex-minister Kamp voor 99,97% ‘gewoon zout en schoon’ water) bij Holtheme (vlak bij Hardenberg) in 2015. Hieronder de mening van de gerenommeerde Duitse onderzoeker Ralph Krup over de waterinjectie in Twente: “Het geïnjecteerde afvalwater geeft immense problemen en een enorme schade aan rivieren en grondwater”! (RTV-Oost, jan 2015). Ondertussen ook de eerste stappen gezet naar een Step-Outline compleet met informatie-, interesse- en presentatie-lijnen, zie de eerste sequenties daaronder.

 

Donderdag 14 december 2017 

Met twee volgende gesprekken gaan we op zoek naar de “interesse-lijn” voor onze docu: wie wordt de hoofdpersoon die de film gaat dragen? We wachten de gesprekken af! Lau had een eerste presentatie over het filmproces voor een documentaire voorbereid. Wat algemene opmerkingen vooraf zijn bijvoorbeeld (zie het boek Film maken van Roemer Lievaart) (1) het verschil tussen “werkelijkheid” en de “waarheid” die je in je film wilt vertellen en (2) het bedenken en verkrijgen van het “visuele bewijs“. Daarna bespreken we wat iedereen zijn kwaliteiten en beperkingen vindt: kunnen we elkaar goed aanvullen en wat vinden we belangrijk voor “goed samenwerken”? Tot slot: wat zijn eigenlijk ‘inspirerende’ films en vinden we deze eigenschappen dan terug in een bestaande documentaire als “Beerput Nederland” (afgelopen ma 4 dec op TV)? Dat viel toch ook een beetje tegen!

Donderdag 30 november 2017 (Presentatie Verhaal: Premisse/Centrale-Vraag, Logline, Synopsis, De 3 lijnen)

Allereerst hebben we de eerste twee eerder genoemde gesprekken gehad (met boswachter Jeroen Buunen en met het burger initiatief Stop Afvalwater Twente (SAT) en dat leverde weer heel veel informatie op. Alleen nog geen duidelijk onderwerp waar we ons ook een beeldverhaal bij voor kunnen stellen. Het verhaal is er wel, maar hoe ga dat dan invullen. We zoeken beeldmateriaal dat ons verhaal kan ondersteunen. Duidelijk is wel (SAT) dat de NAM zich op allerlei manieren indekt tegen onderzoeken, tegenstanders en claims. Bestaat er nog wel een onafhankelijke onderzoeksinstantie die niet op de een of andere manier weer gesubsidieerd (en dus beïnvloed) wordt door de NAM? We brainstormen nog maar even verder en maken een ‘mindmap’ zie hieronder in het blauw. In het rood weer een zestal opties om mee verder te gaan.

Donderdag 16 november 2017 (Presentatie (1) Karakters (interesselijn = drama) en (2) Structuur (Syd Field) en voorbeeld De Spreekbeurt)

Allereerst besluiten we vanavond om met de methode van Joost Schricks “Film Conceptontwikkeling” te gaan werken. Dit geeft een 11 stappenplan voor het maken van een documentaire en is gebaseerd op zijn boek “Basisboek Scenario schrijven (voor iedere schrijver en maker van fictie, documentaire of opdrachtfilm)”. Stap 1 (Het onderwerp: bedreiging van het natuurgebied Springendal) en 2 (Bepaal de karakter/opinie-ontwikkeling die de film gaat laten zien) zijn in het vorige verslag al genoemd. Om stap twee in te vullen gaan we vooral eerst researchen. Daarbij horen ook de eerste gesprekken die we nu gepland hebben: met boswachter Jeroen Buunen en met het burger initiatief Stop Afvalwater Twente. Wat is eigenlijk de actuele situatie? Tot slot stellen we een vragenlijst op voor het eerste gesprek volgende week.

Donderdag 2 november 2017 (Presentatie Introductie, Samenwerken, Inspiratie en Research)

Jan is weer terug van vakantie en op deze tweede avond besluiten we unaniem om met de bedreiging van ons schone Springendal aan de slag te gaan. Stap 1 (Het onderwerp) is dus afgerond. Voor stap 2 (Bepaal de ontwikkeling die de film gaat laten zien) hebben we wel ideeën, maar gaan we toch eerst (de komende weken) met een aantal mogelijke deelnemers praten. Afbeeldingsresultaat voor Het Springendal bedreigdHet Springendal wordt bedreigd door de injectie van 9 miljoen liter chemisch verontreinigd afvalwater per dag, maar om met onze docu meer bewustwording te krijgen moet het wel actueel genoeg zijn, dus wat is de huidigeAfbeeldingsresultaat voor Springendal bedreigt status en wat kunnen we eigenlijk nog doen? De injectiepompen draaien immers al weer een tijdje, maar voor hoelang eigenlijk? En is er nog hoop? We spreken ook af dat we al ons ‘research’ materiaal in de cloud (Google drive van de Videoclub Borne) gaan opslaan zodat we er allemaal bij kunnen. Meer weten:   

Donderdag 21 september 2017

Vandaag hebben we (Lau, Jan en Reinald) de ideeën geïnventariseerd. Reinald wil graag verder met een documentaire over de vervuiling van het (Natura 2000!) natuurgebied Springendal, Lau had als idee een docu over de ‘Heksenjacht’ van ‘Veilig thuis’ (het vroegere Meldpunt Kindermishandeling) op de ouders van zieke kinderen (artikel Haaksbergen) en Jan dacht meer aan een Cinema Senior project. Ideeën genoeg dus. Jan gaat op vakantie, dus wordt vervolgd in november.   

Foto’s: Springendal en recente NAM lekkages in Tubbergen.