Van idee tot Script/Draaiboek

Terug naar “VCB EXPERTISE CENTRUM”

Een film maken – waar op letten?

(klik op het plaatje voor een complete handleiding . . .)

 

(1) Interessante links

De Videomakers

(2) Filmen en Découpage

Voorbeeld découpage:

Mijn eerste film (zonder découpage):

VCB les (wo 28 oct 2020): Découpage (opsplitsen in T/M/CU)

(Presentatie)     (5-Shots methode)

In deze derde les van de praktijkgroep Filmen voor beginners behandelt Lau de Découpage. Dit is het opdelen van je filmscène in Totaal shots (T), Medium (M) shots en Close-ups (CU). We beginnen met de eerste montage van de docent (Lau), zie het filmpje. Een aardige start, maar hier mist duidelijk de découpage (want daar wist hij toen nog niets van). Découpage, waarom doen we dat eigenlijk? Allereerst voor het Structureren van informatie: maak een volgorde van (T/M/CU) shots zodat de kijker het verhaal kan volgen (5 W’s, doel, wat gebeurt er?). Ten tweede het geeft je (als maker) controle over wat de kijker wèl (geeft aandacht) of niet (geeft spanning) te zien krijgt. Tenslotte kun je daarmee je verhaal vertellen via een patroon van actie-reactie. Een voorbeeld: meisje in de klas leest boek, jongentje probeert aandacht te trekken door propjes te gooien (reactie meisje laten zien), juf ziet het (reactie juf laten zien), etc.

Maar hoe pak je dat nu zelf aan? Met de uitgedeelde oefening werd dit opeens een stuk duidelijker: maak een schets (bovenaanzicht), teken de (dramatische en bewegings-) assen en bedenk een aantal camera posities (inclusief het kader: totaal, medium of close-up, zie de afbeelding). Maak hiermee vervolgens een “shotlist” en klaar is je découpage! Tot slot, de bijgevoegde “5-Shots methode” is ook een aardig voorbeeld van een découpage.

Hieronder nog het resultaat van de meegegeven “Decoupage” oefening (door ons clublid Paul).

(3) Monteren en Découpage

VCB les (wo  17 maart 2021): Découpage, tijdverdichting (Presentatie)

In deze derde les behandelt Mirthe o.a. de Découpage: het opdelen van je filmscène in Totaal shots (T), Medium (M) shots en Close-ups (CU). Waarom doen we dat eigenlijk?

Allereerst voor het op een boeiende manier structureren van informatie: maak een volgorde van (T/M/CU) shots zodat de kijker het verhaal kan volgen (5 W’s, doel, wat gebeurt er?). Ten tweede het geeft je (als maker) controle over wat de kijker wèl (geeft aandacht) of niet (geeft spanning) te zien krijgt. Tenslotte kun je daarmee je verhaal vertellen via een patroon van actie-reactie. Een voorbeeld meisje in de klas leest boek, jongentje probeert aandacht te trekken door propjes te gooien (reactie meisje), juf ziet het (reactie juf), etc. Hieronder een mooi voorbeeld van het effect van een goede découpage. Het blijkt dat ook découpage wel weer wat subjectief is: wat de een logisch (mooi) vindt, kan een ander weer niet logisch vinden!

Hieronder wordt het effect van découpage goed gedemonstreerd: dezelfde scène in de eerste minuut als één shot (saai!), in de tweede minuut (vanaf 1:12) “gedécoupeerd” (veel boeiender!). Bron: Haagse Amateur Filmclub.

 

(4) VCB les (wo  12 mei 2021): Découpage

 (presentatie)    (de voorbeeldfilms)

Uit het boek “Film maken” (auteur Roemer Lievaart):

Hieronder de Découpage Film van ons clublid Peter.