Archief 2018 Praktijkgroep Geluidopnamen

Wo 21 maart 2018: De bewegende camera (vervolg) (Presentatie)

Op deze 3e (en laatste) avond van de korte workshop “De bewegende camera” zijn we zelf aan het découperen en filmen geslagen, zie hierboven het laatste (verbindende) shot. Het verhaal was “Twee personen zitten aan een tafel, de een biedt de ander een koekje aan (“Koekje?”) [blikken wisselen]. Die twijfelt (“niet goed voor de lijn” en schuift het bordje van zich af), de ander dringt nogmaals aan (houdt het bordje voor zijn gezicht),…. Tot “Dan niet!” en neemt er zelf één!”. Nu kijken of we er ook een goed lopend filmpje van kunnen maken.

Wo 7 maart 2018: De bewegende camera, deel 2. 

De 1e avond van de korte workshop “De bewegende camera” gegeven door Lau. Met eigen filmcamera gingen de leden weer aan het oefenen ZONDER STATIEF. Om in bijzijn met eigen figuranten bewegende en vloeiende beelden te maken. Vooral ook aan één stuk van TOTAAL / OVER DE SCHOUDER (OTS) naar CLOSE-UP (CU). Wij konden deze opnames direct op groot TV scherm zien wat er dan gebeurde. Een ieder lid kon hiermee een hele avond mee bezig zijn om een perfect resultaat te behalen. En pas op: NIET OVER DE AS gaan, voor de beelduitsnede en in welke richting kijkt de close-up persoon, houdt die ruimte open. Deze avond weer veel geleerd en kunnen nu thuis/privé gaan oefenen! Alweer een boeiende cursus avond gehad! En Lau bedankt hiervoor!

Wo 21 februari 2018: De bewegende camera, deel 1.

Na een korte uitleg gaan we zelf aan de slag met het volgende verhaaltje: “Twee personen zitten aan een tafel, de een biedt de ander een koekje aan (“Koekje?”) [blikken wisselen]. Die twijfelt (“niet goed voor de lijn” en schuift het bordje van zich af), de ander dringt nogmaals aan (houdt het bordje voor zijn gezicht),…. Tot “Dan niet!” en neemt er zelf één!“. We maken hiervoor een storyboard (zie hieronder) met zoveel mogelijk (wel zinvolle) camera bewegingen. Volgende keer gaan we hiermee verder.

 

Wo 7 februari 2018: Werken met Licht (Presentatie)

De Videomakers: Filmen en licht – de basics van belichting bij video

(videotips van De Videomakers) Onder begeleiding van Lau,hebben wij veel informatie gekregen om met je camera in het menu tegenlicht optimaal in te moeten stellen voor de beste en mooiste opnames te maken.  En een voorbeeld gezien van een LED-VIDEO-FOTO lamp “LEDGO” (circa 100 euro en geschikt voor medium en Close-Up shots) die je boven op je camera kunt zetten. Met deze ledlamp kun je o.a. de kleur temperatuur afstellen van helder wit  naar zo’n 666 lumen. Kortom, het was weer een prachtige informatie-avond. Lau, bedankt.

Do 24 januari 2018: Een documentaire verhaal. (Presentatie)

Marja is bezig met een documentaire over het ontstaan (en de achtergronden van) het Tuindorp in Hengelo, maar loopt vast met het “Verhaal”.  Hoe pak je dat aan is dan de vraag. ‘De Koning stierf en daarna stierf de koningin’ is geen verhaal, ’De Koning stierf en daarna stierf de koningin van verdriet’ is wèl een verhaal. Na deze avond weten ook waarom.  We hebben het daarna over Doelgroep, de Premisse (of de Centrale vraag), de Logline (“Godfather is een misdaadfilm waarin de brave Mickael Corleone om zijn familie te beschermen een keiharde mafiabaas moet worden in het criminele milieu van New York in de jaren 50”), de Synopsis (samenvatting) en de verschillende lijnen in je film: de informatielijn, de interesselijn (het ‘drama’ van je personages) en de presentatielijn (hoe beeld je het uit). De parallel met een boek maakt alles nog eens wat duidelijker. Met veel nieuwe inspiratie gaat Marja uiteindelijk naar huis!

Do 18 januari 2018: Alles over geluid bij het opnemen. (Presentatie)

Deze avond alles over het opnemen van het geluid: met de interne microfoon van je camera, een externe microfoon, een dasspeld microfoon, met een hengel (“boom”) of met een (digitale) recorder. Eerst  is er een stukje theorie gegeven: wanneer gebruik je nu het beste welke methode? En een filmpje over het apart maken van (eigenlijk alle) geluiden die je hoort in een film (de Foley artist of “Gerauschmacher”, zie hieronder). Tot slot hebben we de verschillende methoden ook zelf uitgeprobeerd. Het mooie is dat al deze typen microfoons en opname apparatuur gewoon beschikbaar zijn op de club (zie ook VCB uitleen apparatuur). Wat  geeft het gebruik van de externe microfoons (dasspeld en/of de hengel) een verbetering, dat is toch wel weer een eye opener!

Zie ook Welke microfoon?

Do 7 dec 2017: Knoppencursus 2/2 (Witbalans & Selectieve scherptediepte). (Presentatie)

Vandaag deel 2 van de “Knoppencursus” behandelen we het instellen van de camera witbalans (maar ook  het creatief beïnvloeden van de kleurbalans) en het omgaan met selectieve scherptediepte (zie ook het filmpje hieronder). Allereerst herhaalden we de vorige les kort. Daarbij bleek er veel behoefte aan het goed instellen van het geluid. Dit hebben we even bekeken, maar in de volgende les (18 januari 2018) gaan we hier verder op in.  Daarna kwam de witbalans aan bod: wanneer kan dat prima automatisch (bijna altijd) en wanneer juist niet. Hoe krijg je nu een mooie zonsondergang goed op je film? Dan zeker niet met de automaat, dat bleek wel! Je camera een beetje voor de gek houden met een ietwat gekleurd vel blijkt de juiste oplossing.

Donderdag 9 nov 2017: Knoppencursus 1/2 (Belichting, Scherpstellen en Geluid) (Presentatie)

Vandaag deel 1 van de “Knoppencursus” behandelen we het instellen van de Belichting, het Scherpstellen en het Geluid. Voor het meeste van onze opnamen voldoet de automaat prima, maar soms is het beter (en soms nodig) om instellingen met de hand te doen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de belichting bij een extreem lichte (sneeuw) of donkere (avond) achtergrond. We kunnen bij veel camera’s dan automatisch iets over- of onderbelichten. Zo ook gaat het automatisch scherpstellen bij een onderwerp uit het midden niet altijd goed. Handmatig scherpstellen werkt dan beter. Op deze avond blijkt wel dat ook de meeste “consumenten camera’s” meer mogelijkheden hebben dan we denken, al is de bediening via de menu’s niet altijd even handig. Dat je ook het niveau voor de geluidsopname (bijvoorbeeld voor het opnemen van een Voice-Over) kunt vastzetten is voor iedereen echt een eye-opener!