Audio opnamen

Terug naar “VCB EXPERTISE CENTRUM”

(1) De basis

Wat is de beste “Recording Level” afregeling: “ext. micr. hoog + camera laag” versus “ext. micr. laag + camera hoog” en een mooi (Sony FDR-AX53 camera) voorbeeld van hoe het mis kan gaan (wel in het Engels):

De Videomakers tips:

Video serie van Johan van den Adel     (deel 1 t/m 4, Digital Movie Video College).

(2) Apps voor op je smartphone

(2023) HandyRedorder iPhone App

Ik gebruik op mijn IPhone ’n audio recorder: Handy Recorder van ZOOM, de gratis versie, er is ook ’n betaalde versie voor €2,50. De gratis versie doet voor mij voldoende. 

(3) Microfoons

(4) Een camera hoofdtelefoon uitgang (phone) of een mixer (line out) uitgang aansluiten op je smartphone microfoon ingang en dit via bluetooth verbinden aan een draadloze head-set (Lau, 2024)

  1. Koop een OTB/TRRS kabel, zie de VCB webpagina Audio stekkers en kabels
  2. Maak (of koop) een verzwakker om van het phone/line-out niveau (circa 1 Volt piek-piek) naar het microfoon signaal niveau (typisch 0.001 tot 0.1 Volt piek-piek) te gaan, zie EEN KABEL VOOR BETERE OPNAMES MET EEN SMARTPHONE  (zelf maken) of Amazon (kopen).
  3. Koop een bluetooth headset (ik heb de BOSE QuietComfort 35 wireless headphones II, maar die zijn er veel)
  4. Installeer een app om de microfoon ingang “Live” (wel met iets vertraging) door te schakelen naar de bluetooth uitgang (ik gebruik nu (2023) Live Bluetooth Microphone, maar ook die zijn er veel).

Het (goedkoper) alternatief voor de camera hoofdtelefoon uitgang is natuurlijk om direct een draadloze headset aan te sluiten (i.h.a. ook met bluetooth, dus met iets vertraging)!

Ervaring (2024): de blue-tooth hoofdtelefoon aansluiting geeft in de opname een zachte echo. Bovenstaande is dus goed bedacht, maar helaas niet bruikbaar!

(5) Meer achtergrond 

(5) Overige

Praktijkavond wo 11 oktober 2019: Geluidopnamen   (Presentatie) 

Deze avond alles over het opnemen van het geluid: met de interne microfoon van je camera, een externe microfoon, een dasspeld microfoon, met een hengel (“boom”) of met een (digitale) recorder. Eerst  is er een stukje theorie gegeven: wanneer gebruik je nu het beste welke methode? Tot slot hebben we de verschillende methoden ook zelf uitgeprobeerd. Het mooie is dat al deze typen microfoons en opname apparatuur gewoon beschikbaar zijn op de club (zie ook VCB uitleen apparatuur). Wat geeft het gebruik van de externe microfoons (dasspeld en/of de hengel) een verbetering. En ook: draadloos geeft toch wat minder brom dan met een kabeltje. Dat zijn toch wel weer twee eye openers!