Archief 2016 De Enterse Waarf

De Regge was vroeger wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen. 

Tegenwoordig is dat niet meer zo maar wel wordt de herinnering aan die tijd levendig gehouden. Aan de Lee in Enter ligt namelijk een prachtige werf, waarin zompen worden gebouwd. Sinds de zomer van 2015 is een groep vrijwilligers hard bezig met de bouw van alweer de vierde zomp voor Rijssen. Deze is nu in de afbouwfase en gaat dit voorjaar te water. Wie zijn de mannen die dit voor elkaar boksen? 

Met de Videoclub Borne brachten we een bezoek aan “De Enterse Waarf” op zaterdag 19 november 2016.  We kregen een rondleiding en hebben de mannen op de Waarf gefilmd. Er waren meerdere bouwers aanwezig voor uitleg en het verrichten van een aantal handelingen van de bouw. Idee is uiteraard: wij maken een aantal leuke filmpjes en de Enterse Waarf heeft er wat PR materiaal bij. Het programma is als volgt (lokatie De Enterse Waarf, werfstraat 19, Enter):

  • 10:00uur: Ontvangst met koffie en krentwegge (3 euro p.p.)
  • 10:30 – 11:00uur: Rondleiding met film (25 euro totaal voor alle deelnemers)
  • 11:00uur – 13:00uur: Filmen
  • 13:00uur – 13:30uur: Lunch (10 euro p.p.).

Meer informatie is ook te vinden op de website http://www.entersezomp.nl/  (en m.n. op http://www.entersezomp.nl/34/varen/geschiedenis). Hierboven een impressie (van Joke) van ons bezoek en het resultaat van ons clublid Henk.