Archief 2016 Workshop Montage

Ronald VoortLeer van de professionele editor Ronald Voort.

Workshop “Montage”   (28 sept. t/m 9 nov. 2016)

Ronald Voort is sinds 2002 professioneel video editor en producer op broadcastniveau. Zijn producties omvatten diverse documentaires voor RTV-Oost, maar ook bijvoorbeeld diverse montages voor de televisie omroepen RTL4 (House Vision), SBS6, Fox Sports en Omroep Gelderland (Carrie On).

We hebben Ronald weten te strikken voor een korte workshop ‘Met bestaand materiaal een korte montage maken’.  Naast het beheersen van de tooling (het montage pakket) spelen er bij video montage allerlei andere zaken een rol. Denk aan de keuze van je verhaal en de volgorde van de opgenomen beelden, hoe maak je de juiste opbouw en hoe maak je een pakkende opening van je film zodat je de aandacht van je kijkers vasthoudt. Hoe maak je daar vervolgens de best mogelijke montage van.

Het ruwe filmmateriaal bestond uit de eigen opnames van Ronald voor een reportage over Arjan die afscheid neemt als filmprojecteur in het filmhuis Hof88 te Almelo. De eerste avond gaf Ronald een introductie over de opzet en aanpak van de workshop. Daarna ging iedereen zelf aan de slag met het monteren en Ronald liep rond om aanwijzingen te geven. De tweede en de derde les gaf Lau enkele instructies (aanpak montage: gehele film, opbouw in scènes en opdeling in shots (découpage), beeldverhaaltjes, een paar technieken, hoe springers te vermijden en de keuze van snij momenten en overgangen). Daarna ging iedereen verder met monteren. De vierde les kwam Ronald weer naar de club en hebben we samen alle montages bekeken en besproken.

Dit was een mooie kans om weer een stapje verder te komen, zie de resultaten hieronder!