Praktijk MagiX

(docenten Gerrit, Henk, Joke en Gerard)

Donderdag 5 maart 2020:  audio bewerkingen (hands-out)

Deze derde avond staat in het teken van audio. Gelukkig heeft Magix daarvoor een uitgebreid arsenaal aan mogelijkheden: de volumecurve, de spoorcurve, de audiomixer, mastering, surround, audio-effecten instellen van de equalizer enz. enz. Het lijkt moeilijk, maar al werkende doen we veel interessante ontdekkingen. Het gaat vanavond dus over audio-aanpassingen en instellingen en niet over de keuze voor een soort muziek. D.m.v. muziekelementen oefenen we de diverse mogelijkheden. Ook mooi is dat we weer een uitgebreide handleiding meekrijgen (zie “hands-out” hierboven). Na de pauze tot slot is er tijd voor eigen werk en vragen.

Donderdag 6 febr 2020: Voice-over inspreken en monteren (hands-out)

Op onze tweede praktijkavond hebben we het eerste uur gewerkt aan het maken van een voice-over. Bij een serie van aangeleverde foto’s hebben we allereerst een (ook aangeleverde) tekst insproken. Deze hebben we vervolgens in MagiX ingelezen en gecombineerd met de foto’s. Daarna kwam het uiteraard aan op de juiste geluidbewerkingen: in- en uitfaden en het juiste volume instellen. Je kunt er vervolgens ook nog een muziekje bij zetten (weer wel het volume aanpassen). Met de door Gerrit bijgeleverde handleiding kunnen we dit alles thuis eenvoudig nog eens uitproberen. Na de pauze is er tijd voor ons eigen werk en om 22.00 uur sluiten we (weer veel wijzer geworden) af.

Donderdag 23 jan 2020: MagiX kleurbewerkingen (hands-out)

Vandaag 23 januari 2020 gaat de Cursus Magix gevorderden van start. Deze praktijkavonden zijn een vervolg op de MagiX basiscursus van het najaar 2019 en tijdens deze avonden gaan we specifieke thema’s over het video bewerken met MagiX behandelen. Deze avond (van Gerrit) heeft als thema “Kleurbewerking in Magix”. We hebben een voorbeeldfilm bewerkt met kleur, belichting en witbalans. Tot slot wordt het maken van een foto uitsnede behandeld.

Woensdag 22 mei 2019: Thema Reisroutes Vernieuwingen MagiX 2019

(Handleiding reisroute MagiX & Handleiding reisroute Google-Maps)

Vandaag met de MagiX praktijkavond (van Gerrit) als thema “Reisroutes voor in vakantiefilms”. Dit kan met MagiX (zie filmpje) of de Google maps routegenerator. Fantastisch met allerlei kaarten en met de fiets, de auto, de boot of het vliegtuig. Tenslotte ook nog even gehad over de vernieuwingen van MagiX 2019.

Woensdag 8 mei 2019: Kleurbewerkingen (Hands-out)

Op deze eerste extra MagiX praktijkavond brengt Gerrit ons de beginselen bij van de mogelijke kleurbewerkingen in MagiX. D.m.v. diverse voorbeelden leren we o.a. het aanpassen van helderheid/contrast, Gamma, kleur (witbalans: automatisch en door het aanwijzen van een wit/grijs punt in je opname) en kleuraanpassingen. Ook wordt nogmaals het gebruik van keyframes uitgelegd en toont Gerrit hoe je met maskers een deel van het beeld kunt aanpassen. Hieronder een filmpje om enkele aanpassingen nog eens terug te kunnen kijken (in het Duits). Weer ontzettend veel bijgeleerd over MagiX, bedankt Gerrit!

Donderdag 5 april 2018: Multicam montage

Op deze laatste MagiX praktijkavond gaan we aan de slag met Multi-Cam (meer-camera) montage, zie het onderstaande instructiefilmpje en weer duidelijk uitgelegd door onze docent Gerrit. Wat dit nog eenvoudiger maakt, is het aansluiten van een tweede scherm op je laptop (en scherm “uitbreiden” kiezen). Nu kun je bijvoorbeeld je tijdlijn naar het rechter scherm verplaatsen en het multi-cam scherm vergroten en in het linker scherm houden. En nog een truc: gebruik (met je linkerhand) de [J] [K] en [L] toetsen om respectievelijk naar links te spoelen, te stoppen en naar rechts te spoelen (herhaald indrukken om te versnellen) en bedien met je rechterhand dan de muis om de juiste camera te selecteren. Wat zijn er toch een enorm veel mogelijkheden met MagiX! Gerrit (en André), ontzettend bedankt voor al jullie zeer duidelijke lessen van dit afgelopen seizoen!

Do 22 maart 2018: Gemaakte filmpjes Slipjacht en nog enkele MagiX onderdelen

Drie leden hadden van het aangereikte Slipjacht materiaal een montage gemaakt. Doel was met name ook om te oefenen met de MagiX Voice-Over functie zoals twee weken geleden uitgelegd. O.a. de niveau regeling blijkt hier toch wel lastig: dit zit niet in MagiX, maar gaat via de Windows configuratiescherm/Geluid instellingen. Je moet het maar weten! Tot slot werden enkele nog niet eerder genoemde functies gedemonstreerd door onze docent Gerrit: (1) Bestand/Batch-conversie, (2) Bestand/Opruimassistent en (3) Import /Filmsjablonen. Vooral de laatste optie is aardig: hierbij kies je een muziekje en schuift de eigen shots naar een al voorbereide montage (zie de afbeelding). MagiX maakt dan automatisch een eerste (en best aardige) montage. Weer veel opgestoken deze avond!

Do 8 maart 2018: YouTube downloaden en Voice-Over (Presentatie YouTube downloaden)

Wij kregen deze avond 8 Maart twee sprekers. Allereerst heeft Bertie een presentatie gegeven over YOUTUBE – DOWNLOADEN. Hij gaf aan, de drie beste programma’s met ons te willen doornemen en vooral degene die het beste INTEGREERT in de MAGIX. Zoals: YTD Video Downloader, YTD Youtube Downloader en de 4K  Video Downloader (die goed is en geheel gratis). Hij heeft met ons de bewerkingsvolgorde doorlopen. En was heel duidelijk bij het uitleggen, liet ook voorbeelden zien hoe dat dan gaat. Al met al was het een bijzonder informatief eerste uur. Bertie BEDANKT.

Van Docent Gerrit kregen wij informatie vanaf een DVD schijf op onze laptop: Beelden van een SLIPJACHT, JACHTHOORNBLAZERS en JACHTHONDEN. Daarnaast wat geschreven informatie over “een SLIPJACHT”. Dit om deze beelden in MAGIX te laden en  om zelf (direct in MagiX) een VOICE-OVER in te spreken. Gerrit heeft dit ons voor gedaan met een externe microfoon en met de microfoon die op de laptop zit.  De opdracht: probeer het zelf uit  en hoor dan zelf wat het beste overkomt qua geluid. Hij heeft ook laten zien en horen hoe je in de MAGIX de geluidsopname instelt. Wordt vervolgd om dit resultaat te beoordelen op een volgende PRAKTIJK-AVOND. Gerrit, weer heel hartelijk bedankt voor deze informatieve avond.

Do  8 febr 2018: stereo mix codec, audio instellingen, screen-capture en renderen.

Ja, ja, alweer onze tiende PRAKTIJK-AVOND. Wederom gegeven door docent Gerrit. En we kregen van hem een codec-stereomix om die op onze laptop te zetten. En gaan kijken naar de juiste Audio-instellingen en proberen dit allen op eigen beeldscherm uit. Ook bezig geweest over “RENDEREN” dat kun je ook in kleine stukken doen om boven de tijdlijn , dat blauwe balkje in te korten voor een aantal beelden vast te leggen, als je een hele lange film gaat maken. Een bijzondere “werk” avond gehad en weer veel bijgeleerd. Docent Gerrit, bedankt.

Donderdag  25 januari 2018: MagiX animaties

Het thema van deze praktijkavond is MagiX animaties: Gerrit en André hadden al wat achtergronden en losse objecten/figuren voorbereid en via WeTransfer rond-gestuurd. Door de verschillende tijdlijnen nu te gebruiken als verschillende “lagen” in je film en de objecten dan in de verschillende lagen te plaatsen maak je een eerste opzet. De objecten en figuren komen daarna tot leven door (met  MagiX keyframes) de verschillende bewerkingen (verkleinen, vergroten, croppen, verplaatsen en roteren) op de tijdlijn te laten verlopen in de tijd. Mooi om te zien hoe simpel het soms toch weer is!

Donderdag  11 januari 2018: Panorama & Screen-capture

In het nieuwe jaar hebben wij weer een leerzame les gehad van docent Gerrit. Zelfs twee thema’s: PANORAMA maken en SCREENCAPTURE [schermbeeld maken]. Het 1e thema: een PANORAMA maken voor in je film. Maak foto’s v.a.statief tot een maximaal van 6 foto’s. Zet ze op de tijdlijn. Selecteer de foto’s ,dan in map zetten. Kies dan in het menu Panorama maken; je hebt nu een aantal mogelijk heden en in de juiste map ingesteld.  Ga nu verder met bewerken. Ze staan nu op de tijdlijn, waar je ze kunt inschuiven als die sneller moet gaan afspelen. Een prachtig resultaat!

Het 2e thema: een SCREENCAPTURE [schermbeeld maken]. Start Magix: klik op de RODE knop audio/videoopname en klik dan op “Beeldscherm”. Loop alle instellingen door punt 4.klik op de rode opnameknop. Stel het kader in en ga naar Internet bijv.Youtube kies Foto of Filmfragment;klik dan op de Rode knop en hij loopt ;de Witte knop is STOPPEN. En kies in het volgende menu OK. Zie het resultaat op je tijdlijn. Voor een geweldige leerzame MAGIX-avond, Gerrit  BEDANKT !!

Donderdag  14 december 2017: Fun in Magix, “Video to video” converter.

(Peter) Alweer de 7e MAGIX praktijkavond gegeven door docent Gerrit. Als eerste nog even herhalen van de vorige praktijkavond. Daarna krijgen we het nieuwe onderwerp EFFECTEN. Als eerste een film of foto op de tijdlijn zetten en selecteer dan EFFECTEN, kies dan DESIGN ELEMENTEN en ga dan naar BEELD-OBJECTEN en klik dan dan op FUN. En zie hier de vele keuzes die gemaakt kunnen worden in jou opname. De afspeelsnelheid van een Film instellen: plaats weer een film op de tijdlijn (en selecteer het object), ga dan weer naar EFFECTEN, dan VIDEO-EFFECTEN, dan SNELHEID (en pas dat aan). Ten slotte voor het CONVERTEREN van films:kun je het programma “Video to video Converter” gebruiken (ga naar Google en kies: Video to video Converter – Download.  Kies de versie 2.9.1.14 (dit gaat meestal automatisch). Er wordt gevraagd je aan te melden via Facebook of Google, maar er is ook een vakje “alternatieve download” (aan die laatste geef ik de voorkeur). Als je bijvoorbeeld AVI opnames hebt (zijn nogal lastig voor MagiX), dan zal je deze hiermee zelf kunnen omzetten naar MP4. Het was weer een geweldige info avond; Docent Gerrit BEDANKT!

Donderdag  30 nov 2017: Film exporteren, instelling geluid en Keyframes 

(Peter) Met docent Gerrit, gingen de Dames en Heren weer enthousiast de 6e Magix-Praktijk avond in. Heel belangrijk allereerst waren de herhalingen van de vorige thema’s. Daarna de nieuwe thema’s: (1) het instellen van het geluid in je Film, (2) het juist instellen van de geluidsterkte van je film (het aantal DECIBELS dus), (c) het EXPORTEREN van je film en (d) SCENE DETECTIE ,om begin en einde van een shot HEEEEL precies te bepalen. We spreken af dat we al onze films exporteren naar full HD (1080 x 1920 pixels) met 25 frames (beelden) per seconde (fps) en het geluidniveau afgeregeld op 0 decibel (dB). Wel zo gemakkelijk voor de vertoningen op onze clubavonden. Het was weer een zeer geslaagde avond om voldaan naar huis te gaan. Zie tot slot het onderstaande filmpje voor meer info over codecs.

Donderdag  16 november 2017: BluffTitler (Handleiding)

Deze avond staat in het teken van BluffTitler (BT). Met Blufftitler kun je 3D Titels en Animaties produceren in  zéér hoge kwaliteit voor praktisch alle gangbare montage programma’s. De combinatie met deze professionele editor verloopt zo verbluffend vlot en  gemakkelijk, dat wij dan dit produkt ook aanraden aan ieder die méér, véél méér  wil, dan gewone 2D- titels en simpele animaties. Je kunt BT downloaden door naar Google te gaan en te zoeken naar BluffTitler downloaden. Kies de laatste versie of kies versie 12.0. Ik kan nu al zeggen, dat het een leuk programma is, zie ook de onderstaande tutorials.

Donderdag 2 november 2017: Thema exporteren

De voorlaatste keer zijn we bezig geweest met het maken van een reisroute. Daar zijn enkele vragen bij gerezen en dus gaan we dat herhalen (routegenerator), maar ook het exporteren van de route hebben we niet gedaan. Wat doe je trouwens met al die bitmaps, die je ziet na het maken van de reisroute. En wat te doen met een avi-bestand, dat je liever ziet als mp4? We kijken dan naar de instellingen, die nodig zijn. Vervolgens ook het importeren van de route in Magix. En wat dacht je van een voice-over daarbij en wat muziek als je bijv. in het vliegtuig zit. Vliegtuiggeluiden maken het nog echter. Daarbij kunnen we tegelijkertijd nog even terugkomen op de vorige avond: green screen. Beelden daarvan kunnen we gebruiken in de reisroute. Kortom wat herhaling, wat nieuwe zaken en wat verdieping.

Donderdag 19 oktober 2017: Thema Green-screen (Handleiding)

Op de derde MagiX Praktijkavond (do 19 oktober) is het thema Green-screen. Onze docent Gerrit laat eerst zien hoe dat werkt en dat is eigenlijk wel weer heel simpel (als je het weet). We gaan eerst in een fictief reisverslag van het Witte huis, naar de Chinese muur en de Eiffeltoren. En nu zelf aan de slag! In de clubruimte zijn twee grote gifgroene doeken opgehangen en in koppeltjes maken we opnamen en monteren dat. We leren nog wat meer trucjes: green-screen drempels inregelen en de witte zijkanten in je opname weg ‘croppen’. André geeft tenslotte nog een demo “live” green-screenen. Zo belanden we ook in een basar in Marokko en vliegen we uiteindelijk op een tapijtje door de lucht. Lachen!