MagiX Gevorderden

(docenten Gerrit, Henk en Gerard)

Donderdag 1 april 2021:  Beeld-in-beeld, snelheid aanpassen en keyframes (en meer) 

Vandaag besteden we uitvoerig aandacht aan het werken met keyframes in verschillende settings (zie Keyframes), maar ook met Beeld-in-beeld instellingen (dat kan ook op meerdere manieren, zie Beeld-in-beeld) en hoe kun je de snelheid van een film instellen (zie Snelheid aanpassen). Ten slotte kunnen we nog oefenen met: allerlei effecten en effectmaskers (zie Diverse effecten).

 

Donderdag 18 maart 2021:  Slideshow maken & Screencapture 

We gaan vandaag aan de slag met twee onderdelen van Magix. Als eerste: Een slideshow maken. Daarvoor heb je een aantal foto’s nodig. Welke je gebruikt is eigen keuze.

Zie de handleiding: Slideshow maken

Als tweede: Een schermafbeelding maken – screencapture. Daarvoor hebben we alleen Magix nodig en een internetverbinding. Ook werkt het ‘t beste als je stereomix op de computer hebt geïnstalleerd. Zie de Stereomix Handleiding en de Screencapture Handleiding

 

Donderdag 4 maart 2021:  Een matrix of videoraster maken   (handleiding)

Je kunt met MagiX een 2×2 of 3×3 of nog meer rasters maken. De afbeeldingen staan op de tijdlijn en liggen als lagen op elkaar. Zie verder de handleiding.

 

Donderdag 4 februari 2021:  kleurbewerkingen 

(hands-out deel 1)  (hands-out deel 2)   

De ZOOM avond van vandaag heeft als thema “Kleurbewerking in Magix”. Wat zijn de RGB-kleuren, hoe stel je de helderheid in, kun je iets met verzadiging, wel eens gehoord van Gaussiaans vervagen, omgaan met chroma key, etc etc. We hebben een voorbeeldfilm bewerkt met kleur, belichting en witbalans. Zie vooral ook de bovenstaande hands-out.

 

Donderdag 21 januari 2021:  MagiX audio bewerkingen (hands-out)

In het verlengde van de basiscursus Magix voor beginners verzorgt Gerrit een vervolgcursus van 5 avonden met diverse thema’s. Tijdens de eerste avond is, in de vorm van een zoommeeting, stilgestaan bij Audio in Magix. Heel nuttig; immers geluid bepaalt in belangrijke mate hoe de kijker de door jou met veel moeite in elkaar gezette film ervaart.

Eerst werd uitgebreid stilgestaan bij de audio instellingen van Windows 10. Het is van belang om deze voor je luidsprekers en microfoon goed te hebben staan. Dit is een voorwaarde om de afstemming van deze instellingen met Magix zo goed mogelijk te laten verlopen. Door samen de stappen door het systeem te lopen zie je wat je moet doen. Het is op zich al heel handig om te weten waar je deze instellingen bij Windows kunt vinden en waar je vooral op moet letten.

Daarna opende Gerrit de audio gereedschapskist van Magix. Hij liet ons een groot scala van toepassingen zien die je kunt gebruiken om het geluid bij je film te optimaliseren. Ook leerden we veel begrippen, zoals reverse, compressie, equalizer, reverb, echo, audi cleaning, timestretch en resample. Je moet het maar weten.

Voor de beginnende Magix gebruiker is het wel handig om te weten hoe je de muiscurve kunt gebruiken en hoe je de audiomixer in beeld krijgt. In de audiokrochten die daarbij naar voren komen, blijken veel mogelijkheden beschikbaar. Ook liet Gerrit zien dat in de menubalk geluid ook nog bijzondere toepassingsopties zitten.

Gerrit vermoedt overigens dat de eenvoudige gebruiker van Magix mogelijk maar 10% van de mogelijkheden gebruikt. Vanwege het uitgebreide scala adviseerde Gerrit ons om vooral zelf veel uit te proberen om de effecten en toepassingsmogelijkheden zo goed mogelijk te kunnen beoordelen.

Gerrit maakt het ‘feest’ compleet door ons ook te verblijden met een ‘handleiding audio’. …. en nu maar oefenen en toepassen. Al met al een nuttige avond  Gerrit dank daarvoor.

Ik kijk uit naar de volgende verdiepingsavonden met de onderwerpen: kleurbewerking, schermopnames, voice-over, werken met allerlei effecten, reisroutes, diaslideshow en niet te vergeten ‘handige trucjes’. Paul.

 

Donderdag 6 febr 2020: Voice-over inspreken en monteren (hands-out)

Op onze tweede praktijkavond hebben we het eerste uur gewerkt aan het maken van een voice-over. Bij een serie van aangeleverde foto’s hebben we allereerst een (ook aangeleverde) tekst insproken. Deze hebben we vervolgens in MagiX ingelezen en gecombineerd met de foto’s. Daarna kwam het uiteraard aan op de juiste geluidbewerkingen: in- en uitfaden en het juiste volume instellen. Je kunt er vervolgens ook nog een muziekje bij zetten (weer wel het volume aanpassen). Met de door Gerrit bijgeleverde handleiding kunnen we dit alles thuis eenvoudig nog eens uitproberen. Na de pauze is er tijd voor ons eigen werk en om 22.00 uur sluiten we (weer veel wijzer geworden) af.

 

Woensdag 22 mei 2019: Thema Reisroutes Vernieuwingen MagiX 2019

(Handleiding reisroute MagiX & Handleiding reisroute Google-Maps)

Vandaag met de MagiX praktijkavond (van Gerrit) als thema “Reisroutes voor in vakantiefilms”. Dit kan met MagiX (zie filmpje) of de Google maps routegenerator. Fantastisch met allerlei kaarten en met de fiets, de auto, de boot of het vliegtuig. Tenslotte ook nog even gehad over de vernieuwingen van MagiX 2019.

 

Woensdag 8 mei 2019: Kleurbewerkingen (Hands-out)

Op deze eerste extra MagiX praktijkavond brengt Gerrit ons de beginselen bij van de mogelijke kleurbewerkingen in MagiX. D.m.v. diverse voorbeelden leren we o.a. het aanpassen van helderheid/contrast, Gamma, kleur (witbalans: automatisch en door het aanwijzen van een wit/grijs punt in je opname) en kleuraanpassingen. Ook wordt nogmaals het gebruik van keyframes uitgelegd en toont Gerrit hoe je met maskers een deel van het beeld kunt aanpassen. Hieronder een filmpje om enkele aanpassingen nog eens terug te kunnen kijken (in het Duits). Weer ontzettend veel bijgeleerd over MagiX, bedankt Gerrit!

 

Donderdag 5 april 2018: Multicam montage

Op deze laatste MagiX praktijkavond gaan we aan de slag met Multi-Cam (meer-camera) montage, zie het onderstaande instructiefilmpje en weer duidelijk uitgelegd door onze docent Gerrit. Wat dit nog eenvoudiger maakt, is het aansluiten van een tweede scherm op je laptop (en scherm “uitbreiden” kiezen). Nu kun je bijvoorbeeld je tijdlijn naar het rechter scherm verplaatsen en het multi-cam scherm vergroten en in het linker scherm houden. En nog een truc: gebruik (met je linkerhand) de [J] [K] en [L] toetsen om respectievelijk naar links te spoelen, te stoppen en naar rechts te spoelen (herhaald indrukken om te versnellen) en bedien met je rechterhand dan de muis om de juiste camera te selecteren. Wat zijn er toch een enorm veel mogelijkheden met MagiX! Gerrit (en André), ontzettend bedankt voor al jullie zeer duidelijke lessen van dit afgelopen seizoen!

 

Do 22 maart 2018: Gemaakte filmpjes Slipjacht en nog enkele MagiX onderdelen

Drie leden hadden van het aangereikte Slipjacht materiaal een montage gemaakt. Doel was met name ook om te oefenen met de MagiX Voice-Over functie zoals twee weken geleden uitgelegd. O.a. de niveau regeling blijkt hier toch wel lastig: dit zit niet in MagiX, maar gaat via de Windows configuratiescherm/Geluid instellingen. Je moet het maar weten! Tot slot werden enkele nog niet eerder genoemde functies gedemonstreerd door onze docent Gerrit: (1) Bestand/Batch-conversie, (2) Bestand/Opruimassistent en (3) Import /Filmsjablonen. Vooral de laatste optie is aardig: hierbij kies je een muziekje en schuift de eigen shots naar een al voorbereide montage (zie de afbeelding). MagiX maakt dan automatisch een eerste (en best aardige) montage. Weer veel opgestoken deze avond!

 

Do 8 maart 2018: YouTube downloaden en Voice-Over (Presentatie YouTube downloaden)

Wij kregen deze avond 8 Maart twee sprekers. Allereerst heeft Bertie een presentatie gegeven over YOUTUBE – DOWNLOADEN. Hij gaf aan, de drie beste programma’s met ons te willen doornemen en vooral degene die het beste INTEGREERT in de MAGIX. Zoals: YTD Video Downloader, YTD Youtube Downloader en de 4K  Video Downloader (die goed is en geheel gratis). Hij heeft met ons de bewerkingsvolgorde doorlopen. En was heel duidelijk bij het uitleggen, liet ook voorbeelden zien hoe dat dan gaat. Al met al was het een bijzonder informatief eerste uur. Bertie BEDANKT.

Van Docent Gerrit kregen wij informatie vanaf een DVD schijf op onze laptop: Beelden van een SLIPJACHT, JACHTHOORNBLAZERS en JACHTHONDEN. Daarnaast wat geschreven informatie over “een SLIPJACHT”. Dit om deze beelden in MAGIX te laden en  om zelf (direct in MagiX) een VOICE-OVER in te spreken. Gerrit heeft dit ons voor gedaan met een externe microfoon en met de microfoon die op de laptop zit.  De opdracht: probeer het zelf uit  en hoor dan zelf wat het beste overkomt qua geluid. Hij heeft ook laten zien en horen hoe je in de MAGIX de geluidsopname instelt. Wordt vervolgd om dit resultaat te beoordelen op een volgende PRAKTIJK-AVOND. Gerrit, weer heel hartelijk bedankt voor deze informatieve avond.

 

Do  8 febr 2018: stereo mix codec, audio instellingen, screen-capture en renderen.

Ja, ja, alweer onze tiende PRAKTIJK-AVOND. Wederom gegeven door docent Gerrit. En we kregen van hem een codec-stereomix om die op onze laptop te zetten. En gaan kijken naar de juiste Audio-instellingen en proberen dit allen op eigen beeldscherm uit. Ook bezig geweest over “RENDEREN” dat kun je ook in kleine stukken doen om boven de tijdlijn , dat blauwe balkje in te korten voor een aantal beelden vast te leggen, als je een hele lange film gaat maken. Een bijzondere “werk” avond gehad en weer veel bijgeleerd. Docent Gerrit, bedankt.

 

Donderdag  25 januari 2018: MagiX animaties

Het thema van deze praktijkavond is MagiX animaties: Gerrit en André hadden al wat achtergronden en losse objecten/figuren voorbereid en via WeTransfer rond-gestuurd. Door de verschillende tijdlijnen nu te gebruiken als verschillende “lagen” in je film en de objecten dan in de verschillende lagen te plaatsen maak je een eerste opzet. De objecten en figuren komen daarna tot leven door (met  MagiX keyframes) de verschillende bewerkingen (verkleinen, vergroten, croppen, verplaatsen en roteren) op de tijdlijn te laten verlopen in de tijd. Mooi om te zien hoe simpel het soms toch weer is!

 

Donderdag  11 januari 2018: Panorama & Screen-capture

In het nieuwe jaar hebben wij weer een leerzame les gehad van docent Gerrit. Zelfs twee thema’s: PANORAMA maken en SCREENCAPTURE [schermbeeld maken]. Het 1e thema: een PANORAMA maken voor in je film. Maak foto’s v.a.statief tot een maximaal van 6 foto’s. Zet ze op de tijdlijn. Selecteer de foto’s ,dan in map zetten. Kies dan in het menu Panorama maken; je hebt nu een aantal mogelijk heden en in de juiste map ingesteld.  Ga nu verder met bewerken. Ze staan nu op de tijdlijn, waar je ze kunt inschuiven als die sneller moet gaan afspelen. Een prachtig resultaat!

Het 2e thema: een SCREENCAPTURE [schermbeeld maken]. Start Magix: klik op de RODE knop audio/videoopname en klik dan op “Beeldscherm”. Loop alle instellingen door punt 4.klik op de rode opnameknop. Stel het kader in en ga naar Internet bijv.Youtube kies Foto of Filmfragment;klik dan op de Rode knop en hij loopt ;de Witte knop is STOPPEN. En kies in het volgende menu OK. Zie het resultaat op je tijdlijn. Voor een geweldige leerzame MAGIX-avond, Gerrit  BEDANKT !!

 

Donderdag  14 december 2017: Fun in Magix, “Video to video” converter.

(Peter) Alweer de 7e MAGIX praktijkavond gegeven door docent Gerrit. Als eerste nog even herhalen van de vorige praktijkavond. Daarna krijgen we het nieuwe onderwerp EFFECTEN. Als eerste een film of foto op de tijdlijn zetten en selecteer dan EFFECTEN, kies dan DESIGN ELEMENTEN en ga dan naar BEELD-OBJECTEN en klik dan dan op FUN. En zie hier de vele keuzes die gemaakt kunnen worden in jou opname. De afspeelsnelheid van een Film instellen: plaats weer een film op de tijdlijn (en selecteer het object), ga dan weer naar EFFECTEN, dan VIDEO-EFFECTEN, dan SNELHEID (en pas dat aan). Ten slotte voor het CONVERTEREN van films:kun je het programma “Video to video Converter” gebruiken (ga naar Google en kies: Video to video Converter – Download.  Kies de versie 2.9.1.14 (dit gaat meestal automatisch). Er wordt gevraagd je aan te melden via Facebook of Google, maar er is ook een vakje “alternatieve download” (aan die laatste geef ik de voorkeur). Als je bijvoorbeeld AVI opnames hebt (zijn nogal lastig voor MagiX), dan zal je deze hiermee zelf kunnen omzetten naar MP4. Het was weer een geweldige info avond; Docent Gerrit BEDANKT!

 

Donderdag  30 nov 2017: Film exporteren, instelling geluid en Keyframes 

(Peter) Met docent Gerrit, gingen de Dames en Heren weer enthousiast de 6e Magix-Praktijk avond in. Heel belangrijk allereerst waren de herhalingen van de vorige thema’s. Daarna de nieuwe thema’s: (1) het instellen van het geluid in je Film, (2) het juist instellen van de geluidsterkte van je film (het aantal DECIBELS dus), (c) het EXPORTEREN van je film en (d) SCENE DETECTIE ,om begin en einde van een shot HEEEEL precies te bepalen. We spreken af dat we al onze films exporteren naar full HD (1080 x 1920 pixels) met 25 frames (beelden) per seconde (fps) en het geluidniveau afgeregeld op 0 decibel (dB). Wel zo gemakkelijk voor de vertoningen op onze clubavonden. Het was weer een zeer geslaagde avond om voldaan naar huis te gaan. Zie tot slot het onderstaande filmpje voor meer info over codecs.

 

Donderdag  16 november 2017: BluffTitler (Handleiding)

Deze avond staat in het teken van BluffTitler (BT). Met Blufftitler kun je 3D Titels en Animaties produceren in  zéér hoge kwaliteit voor praktisch alle gangbare montage programma’s. De combinatie met deze professionele editor verloopt zo verbluffend vlot en  gemakkelijk, dat wij dan dit produkt ook aanraden aan ieder die méér, véél méér  wil, dan gewone 2D- titels en simpele animaties. Je kunt BT downloaden door naar Google te gaan en te zoeken naar BluffTitler downloaden. Kies de laatste versie of kies versie 12.0. Ik kan nu al zeggen, dat het een leuk programma is, zie ook de onderstaande tutorials.

 

Donderdag 2 november 2017: Thema exporteren

De voorlaatste keer zijn we bezig geweest met het maken van een reisroute. Daar zijn enkele vragen bij gerezen en dus gaan we dat herhalen (routegenerator), maar ook het exporteren van de route hebben we niet gedaan. Wat doe je trouwens met al die bitmaps, die je ziet na het maken van de reisroute. En wat te doen met een avi-bestand, dat je liever ziet als mp4? We kijken dan naar de instellingen, die nodig zijn. Vervolgens ook het importeren van de route in Magix. En wat dacht je van een voice-over daarbij en wat muziek als je bijv. in het vliegtuig zit. Vliegtuiggeluiden maken het nog echter. Daarbij kunnen we tegelijkertijd nog even terugkomen op de vorige avond: green screen. Beelden daarvan kunnen we gebruiken in de reisroute. Kortom wat herhaling, wat nieuwe zaken en wat verdieping.

 

Donderdag 19 oktober 2017: Thema Green-screen (Handleiding)

Op de derde MagiX Praktijkavond (do 19 oktober) is het thema Green-screen. Onze docent Gerrit laat eerst zien hoe dat werkt en dat is eigenlijk wel weer heel simpel (als je het weet). We gaan eerst in een fictief reisverslag van het Witte huis, naar de Chinese muur en de Eiffeltoren. En nu zelf aan de slag! In de clubruimte zijn twee grote gifgroene doeken opgehangen en in koppeltjes maken we opnamen en monteren dat. We leren nog wat meer trucjes: green-screen drempels inregelen en de witte zijkanten in je opname weg ‘croppen’. André geeft tenslotte nog een demo “live” green-screenen. Zo belanden we ook in een basar in Marokko en vliegen we uiteindelijk op een tapijtje door de lucht. Lachen!