Filmen en fotograferen met je Smartphone

(docent Anja Jansen)

Deze cursus is op dit moment nog niet ingepland, maar bekeken wordt nog of dat het najaar van 2021 kan. Ter info hieronder de verslagen van een eerdere cursus.

=============================================================== 

Donderdag 16 januari 2020: Deel 1, Les 5/5

Tijdens de laatste cursusavond van het eerste deel “Fotograferen en Filmen met de Smartphone” hebben we het één en ander herhaald, want enige handigheid met alle mogelijkheden is wel gewenst. Over 2 weken gaan we verder met deel 2 van de cursus. Er wordt dan dieper op de materie ingegaan. Ook wordt het Filmen met Smartphone behandeld.

Donderdag 19 december 2019: Deel 1, Les 4/5

Op dag 4 van de cursus “Fotograferen en Filmen met de Smartphone” gaan we verder met Panorama- en Macro-fotografie. Een leuk effect geeft de 360° Panorama met de app Little Planet Panorama. Bij Macro opnames is het mooiste om van heel dichtbij te fotograferen. Wel goed bekijken hoe de scherpte uitkomt en anders het speciale programma Macro gebruiken. Ook gaan we op de nabewerking in. Wanneer we onderweg snel een foto maken kan het zijn dat deze niet goed gelukt is: scheef, onder- of overbelicht enzovoort. Dit kan dan met een nabewerkingsprogramma gerepareerd worden. Een gratis app hiervoor is o.a. Pixlr-Free Photo Editor. Trouwens de meeste eerder genoemde app’s zijn gratis. We downloaden Pixlr en oefenen met enkele tools o.a. Rotate/Straighten, dit is het rechtzetten van objecten, horizon, gebouwen e.d. Met Crop kan een foto bijgesneden worden. Verder wordt met de verschillende tools het contrast, scherpte enzovoort bewerkt. Volgende keer alweer de laatste avond van deel 1. Bij voldoende belangstelling gaan we door met deel 2, waarbij we dieper ingaan op de vele mogelijkheden.

Donderdag 21 november 2019: Deel 1, Les 3/5

Op dag 3 van de cursus “Fotograferen en Filmen met Smartphone” behandelt Anja de camera instellingen aan de hand van camera-app’s. Bij Android zijn de app’s standaard in de Smartphone verwerkt en voor iPhone wordt de VSCO-app gedownload. Alle camera-instellingen voor het fotograferen (filmen) zijn nagenoeg gelijk voor Smartphone en Compact-camera. Fotogrootte, Lichtmeting, Metering, Witbalans, Focus, Belichting, ISO (noem het allemaal maar op) worden behandeld. En waar kun je het vinden op de Smartphone? Dit laatste is natuurlijk ook belangrijk! Maar daar weet Anja wel raad mee. Ook deze avond vliegt voorbij en er is veel informatie om rustig thuis nog eens door te nemen en te oefenen.

Donderdag 10 oktober 2019: Deel 1, Les 2/5

Tijdens deze tweede avond van de cursus “Filmen en Fotograferen met je Smartphone” frissen we eerst enkele dingen van avond 1 op, o.a. snelkoppeling (widgets). Daarna bespreken en oefenen we het downloaden van app’s via Google: buienalarm, camera-app’s, enzovoort.
En hoe krijgen we eigenlijk de tijd/plaats locatie op een foto of film vermeld? Ook maken we via Google backups van foto’s. Anja benadrukt ook de beveiliging rondom het downloaden en omgaan met je smartphone. Tot slot komt de HDR (High Dynamic Range, zie de afbeelding) functie nog aan bod om beter belichte opnames te maken. Al met al weer een leerzame avond!

Donderdag 26 september 2019: Deel 1, Les 1/5

De cursus “Fotograferen en filmen met de Smartphone” gaat van start. Enthousiaste Anja verkent met ons de vele mogelijkheden van de smartphone. Bellen, sms’en, appen, internet, filmen, fotograferen weten we, maar de toepassingen voor waterpas, vergrootglas e.d. zijn verrassend. De smartphone is een veelzijdig gebruiksartikel waar we veel kanten mee op kunnen d.m.v. app’s en widgets. Ook de verschillen tussen een compact camera en smartphone zijn toegelicht. De volgende keer gaan we dieper op de materie in.

Donderdag 21 maart 2019: Deel 2, Les 5/5 (virtual/augmented reality en slot)

Tijdens de afsluitende avond van de cursus “Filmen en Fotograferen met de Smartphone” hebben we het over de wat meer geavanceerde apps voor op je smartphone. Apps zijn er voor vele toepassingen. Bijvoorbeeld voor Sport en Fitness: Nike, Runtastic, Sleep cycle, Sleep Analyzer. Via de Hartstichting is er een Reanimatie app. Voor op reis: Navigeren, Trip advisor, Currency Converter, Translator, Wereldtijd, enzovoort. Via skymaps kan de sterrenhemel bekeken worden.

Ter afsluiting van de cursus ook de beleving met een Virtual Reality Bril geprobeerd. De gehele cursus is een succes. Veel gehoord en geleerd over wat er allemaal mogelijk is. Anja heeft met veel passie en enthousiasme veel verteld. Zeker een aanrader als de cursus nog eens gegeven wordt.

Donderdag 12 maart 2020: Deel 2, Les 4/5 (mensen fotograferen, selfies maken)

Dag 9 van de cursus “Filmen en Fotograferen met je Smartphone” beginnen we met “Mensen Fotograferen”. Waar letten we op om een mooie foto te maken? Wat wil ik met de foto uitdrukken? Neem ik een horizontale of verticale foto? De afstand en de positie van de persoon is belangrijk. Maak de foto niet statisch, maar laat de te fotograferen persoon bijv. iets scheef staan of zitten. Handen of armen niet recht langs het lichaam, enzovoort. Let op de belichting, maar ook naar de compositie. Onverwachte actiefoto’s zijn natuurlijk altijd heel leuk. Met diverse apps kunnen meer leuke effecten bereikt worden. Zoals face app; selfie app. Voor Art Effects: deep-art effects app; prisma app; vincy enzovoort. Veel is er mogelijk met de Smartphone.

Daarna bespreken we het maken van een selfie, zowel van alleen jezelf als van groepen. Denk bijvooreeld aan de selfie compositie. Probeer de camera hoog te houden voor een “open mind”. Ook editing van video’s komt aan bod. Dit kan heel goed met de Adobepremiereclip.app. Hoe kun je de Smartphone personaliseren? O.a. met Privacy Screen dit is een bescherming tegen inkijk. Ook kan de achtergrond van de homepage worden veranderd. Onder widget Thema’s kunnen de pictogrammen aangepast worden. Met diverse apps, zoals Lock screen en Nextlock screen zijn er nog meer mogelijkheden om de Smartphone te personaliseren. Er volgt nog één dag waarin we ons weer door Anja laten verrassen.

Donderdag 27 februari 2020: Deel 2, Les 3/5 (NFC, bluetooth, wifi, netwerken)

Dag 8 van de cursus “Filmen en Fotograferen met de Smartphone” beginnen we met het gebruik van GPS en NFC. GPS is een systeem waarbij je via Google Maps een locatie kan bepalen. Ook kun je de omgeving verkennen en een tijdlijn aanleggen van je reishistorie. Bijv. Vakantiereis met toegevoegde foto’s c.q. filmpjes (van dag tot dag), je uitjes met memories enzovoort. NFC (Near Field Communication) heeft een bereik van enkele centimeters. Dit systeem kan informatie verzenden en ontvangen. De Smartphone kan met NFC data oversturen, maar ook betalen door de mobiel vlakbij een apparaat te houden. In Nederland komt het nog niet veel voor, maar in veel andere landen, vooral buiten Europa komt het veel meer voor. Dit systeem kan alleen heel dichtbij een ander apparaat gebruikt worden. Daarna besteden we aandacht aan bluetooth, wifi en netwerken (met de verschillende frequenties en bereiken: 2G, 3G, 4G en in +2020 5G).

Donderdag 13 februari 2020: Deel 2, Les 2/5 (fotografie – tips en technieken)

Op de achtste cursusavond van “Fotograferen en Filmen met de Smartphone” gaan we dieper in op het fotograferen met de Smartphone. Om een mooie compositie foto te maken kunnen we van diverse technieken gebruik maken. Deze zijn gebaseerd op de Gulden Snede. Zoals de “Rule of Thirds” waarbij het scherm in negen vlakken verdeeld wordt. Hier ligt het geen gefotografeerd wordt op de lijnen en het meest opvallende punt van een foto op de kruispunten van deze lijnen. Dit principe wordt ook toegepast bij “Golden Triangles”, hierbij wordt van 3 driehoeken uitgegaan. Bij de “Golden Spiral” wordt de Gulden Snede in een spiraalvorm weergegeven. Verder zijn een goede achtergrond en opvulling van een lege ruimte ook heel belangrijk voor een goede fotocompositie. Bij het fotograferen met een Smartphone kiezen we altijd voor een rustige achtergrond. Zeker bij bewegende beelden. Verder kijken we naar een goed perspectief voor de foto. Wat wil je laten zien? Wil je iets van de omgeving laten zien of de sfeer? Vanuit verschillende posities kun je dan fotograferen. Veel van deze toepassingen zijn op de Smartphone te vinden. De app “Open Camera” is gratis te downloaden en heeft nog meer mogelijkheden. Volgende keer gaan we verder met Video Editing op Smartphone.

Donderdag 30 januari 2020: Deel 2, Les 1/5 (accessoires & filmtechnieken)

Zie ook: De Videomakers – Filmen met je smartphone accessoires

We beginnen met veel enthousiasme aan deel 2 van de cursus “Fotograferen en Filmen met de Smartphone”. Aangezien we op de laatste avond van deel 1 niet aan het Filmen met Smartphone zijn toegekomen behandelen we dit alsnog. Anja laat ons eerst enige IPhone Filmfestival films zien, o.a. Olive, Night Fishing. Ook de manier hoe deze films tot stand komen wordt toegelicht. De Smartphone kan op allerlei “statieven” geïnstalleerd worden. Tijdens de opnames van eerder genoemde films wordt de Smartphone o.a. gemonteerd op een treintje of op een spiegelreflexcamera. Op deze manier komt de film goed tot zijn recht en ziet er heel mooi uit. Ook aan het geluid, voice over, editing en shotlist wordt aandacht besteed. Met de ingebouwde microfoon van de Smartphone zelf komt het geluid niet zo heel goed over en daarom is het beter om een aparte externe klikmicrofoon te gebruiken. Zeker bij interviews. Ook kan er een speciale Voice Over app gedownload worden (Svoice). Voor het editen zijn ook diverse apps te downloaden. De shotlist kan via Vine of Musical.ly samengesteld worden. Wordt vervolgd.

Daarna gaan we door met het “Filmen met de Smartphone”. Hoe delen we een filmpje (foto) met anderen? Dit kan met Blue Tooth. Alleen wanneer degene waarmee het filmpje of foto gedeeld moet worden binnen een bereik van 10 meter is. Ook kan het met de USB-kabel rechtstreeks naar computer of laptop. Verder Stop Motion Video’s bekeken via Stop Motion Studio. Dit zijn animatie video’s gemaakt met Stop motion app. Bij deze filmtechniek wordt beeld voor beeld opgenomen. Hierdoor kunnen er specifieke effecten worden gemaakt. Wordt veel gebruikt in de filmindustrie. Het tegenovergestelde zijn de Time Lapse video’s. Dit zijn video’s gefilmd over een tijdspanne van uren, dagen of soms maanden. Deze duren meestal enkele minuten. Deze films worden versneld afgespeeld. Ook Slow Motion wordt besproken. (bijv. 120 beelden – afspelen met 60 beelden). Op het Internet zijn veel Apps te vinden, welke voor de vele filmtechnieken gebruikt kan worden. Iedere keer weer een verrassing wat er met de Smartphone kan. Tot de volgende keer.