Video maken met de VideoClub Borne (VCB)

Mail de Videoclub Borne: info@videoclubborne.nl

Wo 23 nov 2022 – Vakantiefilms maken met je smartphone 

De meeste van ons hebben geleerd dat de camera op statief gezet moet worden om maar een mooi rustig beeld te krijgen. Niet uit de hand filmen dus (tenzij je daar een specifieke filmische reden voor hebt)! Maar juist de nieuwe generatie filmers doen alles behalve dat. Zij gaan juist wèl bewegen met de camera en de opnames worden ineens veel ‘dynamischer’. De moderne technieken zorgen er immers wel voor dat het beeld mooi en gelijkmatig verloopt.

Op woensdag 23 november de derde avond van de cyclus “Dynamisch filmen”: Smartphones. Ons clublid Jan besloot circa één jaar geleden om voor zijn vakantiefilms zijn videocamera te vervangen door een iPhone. Uiteraard veel gemakkelijker mee te nemen, je hebt hem eigenlijk vanzelf al altijd bij je! Maar hoe maak je daar dan net zo perfecte opnamen mee? Jan heeft het allemaal uitgezocht en gaat op deze avond in op de juiste instellingen, de juiste accessoires en de bediening: de belichting, het scherpstellen, de juiste kleurbalans en de stabilisatie. Voor het laatste gebruikt Jan een gimbal. Als je fotografeert zorgt deze stabilizer ervoor dat je camerabeeld altijd mooi recht is en dat bij het filmen je een rustig stabiel beeld hebt. Ook bij het (tijdens het filmen) lopen met de smartphone! 

In plaats van ‘pannen’ krijgen we nu een ‘rider’, i.p.v. een ’tilt’ krijgen we een ‘lift’ en in plaats van inzoomen gaan we lopen. Hierdoor verandert continue het met de camera opgenomen perspectief en raken we als kijker ineens veel meer betrokken: het is alsof we (als kijker) zelf midden in de scène zitten! De nieuwe generatie filmers doen dit ‘dynamisch’ filmen met een action cam, een smartphone, een gimbal of met een drone.

Het wordt een heel interessante avond met veel voorbeelden, demo’s en instructiefilms.

Praktisch info

De aanvang van deze avond is 19:00 uur (inloop vanaf 18:45 uur, einde circa 22:00 uur). Het is een open clubavond, dus ook voor niet-leden. De toegang voor niet-leden is 5 euro, de locatie is De Fontein, Twijnerstraat 6 in Borne (rechts om de kerk heenlopen voor de ingang). 

========================================= 

De VideoClub Borne (VCB) is een (geregistreerde) vereniging van amateur filmers en bestaat sinds mei 2001. Het doel van de vereniging is het actief bevorderen van de amateur (video) filmkunst in Borne en omstreken. Onze activiteiten zijn bijvoorbeeld het volgen van cursussen en workshops, uitnodigen van gastsprekers en (vooral) het samen maken van steeds betere films.

Specifiek voor de ondersteuning van nieuwe leden bieden we (bij voldoende aanmeldingen) het volgende aan:

  • Praktijkavonden De basis van het (video) Filmen/Monteren met onderwerpen als de bediening van de camera, standpunten (waar zet je de camera neer), kaders (close-up, medium of totaal in beeld), compositie (hoe maak je een mooi plaatje, hoe zorg je voor meer diepte in je beeld) en waar moet je op letten bij het monteren van je films.
  • Workshop Windows bestandsbeheer (waar staan en zet je je bestanden op je computer).
  • Cursus (Windows MagiX, (Apple) iMovie en/of FCP-X montage: het leren werken met de video montage programma’s (Windows) MagiX Video DeLuxe en (Apple) iMovie/FCP-X (5 avonden per cursus).
  • Cursus Drone films maken en bewerken.
  • Persoonlijke hulp bij computer en/of video problemen.

Ook geven we in het seizoen 2022-2023 de workshop “Portretfilm maken” (als filmer zoek je een thema en volg je een gestructureerde aanpak (met o.a. story-telling, interview techniek en montage) en maak je een portretfilm van circa 10 minuten over je verteller). Wil je liever samen met anderen in een groep aan filmprojecten werken, kijk dan eens naar onze Filmwerkplaats.

Tot slot kun je nog buiten de clubavonden deelnemen aan  filmprojecten of de Filmen op lokatie activiteiten waarin je samen met meer ervaren clubleden meer-camera registraties en andere films leert maken.

Naar de  VCB Brochure