Gimbals

Terug naar “VCB EXPERTISE CENTRUM”

Steve Wright – Learn online video

(5) Clubavond 22 februari 2022: André Bourgonje met Dynamisch Filmen met een Gimbal (actieve stabilisator voor je camera) 

  –> NAAR DE FILMS

Door ons clublid André Bourgonje. De meeste van ons hebben geleerd dat de camera standaard op statief gezet moet worden om maar een mooi rustig beeld te krijgen. Niet uit de hand filmen dus (tenzij je daar een specifieke filmische reden voor hebt)! Maar juist de nieuwe generatie filmers doen alles behalve dat. Zij gaan juist wèl bewegen met de camera en de opnames worden ineens veel ‘dynamischer’. De moderne technieken zorgen er immers wel voor dat het beeld mooi en gelijkmatig verloopt. In plaats van ‘pannen’ krijgen we een ‘rider’, i.p.v. een ’tilt’ krijgen we een ‘lift’ en in plaats van inzoomen gaan we lopen. Hierdoor verandert continue het met de camera opgenomen perspectief en raken we als kijker ineens veel meer betrokken: het is alsof we (als kijker) zelf midden in de scène zitten!

De nieuwe generatie filmers doen dit ‘dynamisch‘ filmen met een smartphone, met een drone, maar dus ook met een gimbal. Ons clublid André heeft zelf een gimbal en deelde zijn ervaringen met ons. Dit was een mooie gelegenheid om te zien of het iets voor je is! 

(4) Interessante links

(3) Gimbals gebruik

(2) Gimbal aanschaf

(1) Clubavond woensdag 23 september 2020: Filmen met een Gimbal  (presentatie)

Ook deze sessie over de Rollei smartphone Gimbal doen we met ZOOM! Na een korte introductie over stabilisatie in het algemeen (3-assen of 5-assen?, rotaties en translaties), liet Lau ons zien hoe je je smartphone uitlijnt op de Rollei Gimbal, de app opstart en de bluetooth verbinding maakt met je smartphone. Het verhaal over de drie “werkmodi” is wel even lastig: kies je nu voor de draai-modus (alleen pannen), de draai- en kantel modus (pannen en tilten) of voor de lock modus (camera vergrendeld)? De bovenstaande voorbeeldfilmpjes (opgenomen in de draai- en kantel modus) laten wel heel goed zien wat de Gimbal zoal presteert.

Twee van de acht deelnemers bleken zelf ook ervaring te hebben met een gimbal. John geeft aan de action camera GoPro Hero 8 (Ultra HD 4k, ca 380 euro) eigenlijk een beter alternatief te vinden. Wel wat duurder, maar gebruikersvriendelijker (o.a. met een app voor de controle en een preview van de opname) en zeker ook met een veel betere beeldkwaliteit. Bij de Videoclub Borne hebben we (voor de leden) de GoPro Hero 3+ (een oudere versie) waarmee je eens wat kunt uitproberen. Hieronder een reportage gemaakt met een gimbal door ons clublid Jenny (voor de lokale omroep in Almelo AAvisie).

Ook een van de clubleden (Paul) heeft recent de DJI OSMO Pocket (model OT110, circa 300 euro) gekocht en demonstreerde eerder al hoe dit werkt. Dit lijkt  eigenlijk wel een mooi geïntegreerd alternatief voor de smartphone Gimbal. Hieronder een demo filmpje van Paul met deze DJI OSMO Pocket: eenvoudig en goed gestabiliseerd filmen met een bewegende camera (lopend of op de fiets). Daaronder een review (“Eerste indruk van …”) van de ons bekende “De Videomakers”.

Zo kunnen we mooi van elkaars ervaringen leren!