Gimbals Tips en Trucs

(1) Gimbals gebruik

(2) Gimbal aanschaf

 

(3) Clubavond woensdag 23 september 2020: Filmen met een Gimbal  (presentatie)

Ook deze sessie over de Rollei smartphone Gimbal doen we met ZOOM! Na een korte introductie over stabilisatie in het algemeen (3-assen of 5-assen?, rotaties en translaties), liet Lau ons zien hoe je je smartphone uitlijnt op de Rollei Gimbal, de app opstart en de bluetooth verbinding maakt met je smartphone. Het verhaal over de drie “werkmodi” is wel even lastig: kies je nu voor de draai-modus (alleen pannen), de draai- en kantel modus (pannen en tilten) of voor de lock modus (camera vergrendeld)? De bovenstaande voorbeeldfilmpjes (opgenomen in de draai- en kantel modus) laten wel heel goed zien wat de Gimbal zoal presteert.

Twee van de acht deelnemers bleken zelf ook ervaring te hebben met een gimbal. John geeft aan de action camera GoPro Hero 8 (Ultra HD 4k, ca 380 euro) eigenlijk een beter alternatief te vinden. Wel wat duurder, maar gebruikersvriendelijker (o.a. met een app voor de controle en een preview van de opname) en zeker ook met een veel betere beeldkwaliteit. Bij de Videoclub Borne hebben we (voor de leden) de GoPro Hero 3+ (een oudere versie) waarmee je eens wat kunt uitproberen. Hieronder een reportage gemaakt met een gimbal door ons clublid Jenny (voor de lokale omroep in Almelo AAvisie).

Ook een van de clubleden (Paul) heeft recent de DJI OSMO Pocket (model OT110, circa 300 euro) gekocht en demonstreerde eerder al hoe dit werkt. Dit lijkt  eigenlijk wel een mooi geïntegreerd alternatief voor de smartphone Gimbal. Hieronder een demo filmpje van Paul met deze DJI OSMO Pocket: eenvoudig en goed gestabiliseerd filmen met een bewegende camera (lopend of op de fiets). Daaronder een review (“Eerste indruk van …”) van de ons bekende “De Videomakers”.

Zo kunnen we mooi van elkaars ervaringen leren!