Het maken van een Videosollicitatie

Je hebt gesolliciteerd voor je droombaan en krijgt het verzoek een videosollicitatie op te sturen. Dat heb je nog nooit gehad! Wen er maar aan, want videosollicitaties zijn in opmars. Videosollicitaties vervangen niet het persoonlijke sollicitatiegesprek op locatie, maar Videosollicitaties zijn een handige pre-screener omdat ze naderhand ook gedeeld kunnen worden met alle verschillende mensen die betrokken zullen zijn bij je mogelijk nieuwe werknemer.

In deze cursus gaan we samen (in 5 lessen) een Videosollicitatie maken: een kant-en-klare video waarin je je presenteert en je competenties en portfolio laat zien. We helpen je daarbij zowel video-technisch als inhoudelijk. 

Met “video-technisch” kun je denken aan:

  • De opstelling (strak op statief of liever losjes uit de hand?) en camera instelling (alles simpel op de automaat?),
  • Het beeld. Kijk je naar de camera of juist niet? Het kader (close-up of medium?) en de compositie (hoe maak je eigenlijk een goed aansprekend beeld?) en de belichting.
  • Het geluid (wat voor microfoon gebruik je? Wel of geen muziek?),
  • Het monteren, exporteren en versturen.

Met “inhoudelijk” bedoelen we bijvoorbeeld:

  • Wanneer gebruik je juist een Videosollicitatie en wanneer liever niet?
  • Wat zijn de basisprincipes van een inhoudelijk goede video? Hoe maak je een video die de aandacht trekt? Wat zijn de do’s and don’ts? Hoe lang mag de video zijn?
  • Hoe bereid je je voor? Hoe pak je dat aan? Wat vertel je wel en wat juist niet? Hoe presenteer je je zelf?
  • Wat breng je in beeld en wat niet? Wat over je privé leven of juist strak zakelijk? Wel of niet ondertitelen of opmaken met kleurige extra teksten?

Door hier als groep samen aan te werken wordt het resultaat uiteraard ook beter.

De cursus wordt gegeven (in het voorjaar van 2018) op de woensdagavond van 20:00-22:00uur (voor de data, zie Cursussen, rechter kolom) door Lau Hopmans (Videoclub Borne). De cursus wordt gegeven in De Fontein, Twijnerstraat 6 te Borne (naast de Baptistenkerk).

De prijs bedraagt 57,50 euro voor de gehele cursus (5 avonden). Deze prijs is opgebouwd uit €20 specifiek voor de cursusavonden (inclusief consumpties en hands-out) en €37,50 voor het half-seizoens VCB lidmaatschap. Daarmee kun je dan ook weer wèl alle Clubavonden en Praktijkavonden bezoeken.

Voor meer informatie en/of opgave, mail naar lau@hopmans.demon.nl (of bel tel. nr. 06-41578278). Het maximaal aantal deelnemers is 10.

De Videoclub Borne (VCB) is een vereniging van amateur filmers. Onze club bestaat sinds mei 2001 en heeft momenteel zo’n 40 leden. Op de woensdagavond houden we in de even weken onze clubavonden en in de oneven weken onze praktijkavonden. In de even weken op de donderdag houden we onze cursussen. Zie onze website (onder Clubprogramma) of de agenda voor alle data en ons facebook kanaal (“videoclubborne”) voor actuele informatie.