Cursus Streaming Media

Cursus Streaming media en thuisnetwerken      (docent Vincent, redactie Guus)

Donderdag 4 april 2019: Les 5/5 (slot)

Alweer de laatste cursusavond in de serie streaming media. Ook nu had Vincent weer een aantal interessante onderwerpen voorbereid. Als eerste liet Vincent zien hoe je in Windows met een aantal klikken je back-up kunt instellen en ook weer kunt terugzetten. Een nuttig onderwerp bleek uit de discussie die volgde. Tijdens de 4e cursusavond hadden we al kort over even VPN gesproken. Via een open wifi netwerk toch veilig het internet op via een VPN-server. Voordeel is dan dat je iets “anoniemer” bent en dus veiliger illegale bestanden kunt downloaden of content kunt bekijken die regulier niet beschikbaar is in Nederland. Vincent gaf echter wel aan dat 100% anoniem op internet een illusie is. Deze avond heeft Vincent ons laten zien dat we met VPN ook ons eigen (bijv. thuis-) netwerk “veilig” kunnen benaderen via het internet. Bijv. met Hamachi. Je legt daarmee een virtuele tunnel aan (voor jouw gecodeerde data) waardoor je overal veilig toegang hebt tot je eigen bestanden op jouw netwerk. In de discussie over zin/onzin VPN bleek dat deze toepassing duidelijk de voorkeur geniet. Deze is meer gericht op veiligheid dan op anoniem en illegaal.

Een korte evaluatie onder de deelnemers leerde dat we kunnen terugkijken op een zeer geslaagde nieuwe cursus “Streaming media”. Dat de interesse in de behandelde onderwerpen groot is bleek wel uit de hoeveelheid vragen en discussies tijdens de avonden. Kennis van de behandelde onderwerpen heeft zeker een meerwaarde voor VCB-leden. Het geeft ons mogelijkheden om onze eigen media nog optimaler te gebruiken. Een aanrader voor alle VCB-leden. Daarnaast wil ik ook Vincent bedanken voor zijn bijdrage. Door zijn manier van uitleg en het overwicht aan kennis hebben we een 5-tal leerzame avonden gehad. Vincent bedankt.

Donderdag 21 maart 2019: Les 4/5

De vorige avond hadden we de behandeling van het programma KODI doorgeschoven. Deze avond stond vooral in het teken van de nu beschikbare streaming diensten voor films en muziek. Dat bleek een goede zet. En er was meer ruimte voor vragen en discussie. En daarvan werd dan ook goed gebruik gemaakt. Allereerst hebben we een aantal bekende streaming diensten voor films behandeld. Te weten: Netflix, Videoland en Mubi. Die laatste richt zich met name op filmhuisfilms. Videoland is meer gericht op Nederlandstalig en kinderen. Vervolgens een drietal streaming diensten voor muziek (Spotify, Soundcloud en Bandcamp) doorgenomen. Maar zoals zo vaak zat ook nu het venijn in de staart. Het laatste onderwerp voor deze avond bleek een zeer lastige. De VPN. Het aanleggen van een beveiligde verbinding. Aan de hand van “Goose VPN” (een Nederlandse aanbieder van VPN) heeft Vincent ons laten zien hoe de VPN te installeren en wat het dan vervolgens doet. Helaas bleek de avond voor een aantal (waaronder uw redactie) te kort om het volledig te begrijpen. Hiervoor is duidelijk meer dan basis netwerkkennis nodig. Wordt vervolgd.

Donderdag 7 maart 2019: Les 3/5

In de eerdere bijeenkomsten hebben we het uitvoerig gehad over het managen van al je wachtwoorden met het online-programma LastPass en is ook het maken van thuisgroepen en het delen van mappen binnen je thuisnetwerk behandeld.Deze 3e avond hebben we uitgebreid stilgestaan bij het programma PLEX. Ook op deze avond bleek de interesse van de aanwezigen weer groot. Door de hoeveelheid vragen en discussie bleek de avond voorbij voordat we aan de overige thema’s van de avond (Chromecast en KODI) konden beginnen. De installatie van de PLEX server, het koppelen hiervan aan je Google account, het toevoegen van media en de installatie van de PLEX player app (alles gratis) op je mobiele telefoon kwamen uitgebreid aan bod. Na circa 30 minuten lukte het ons al om de eigen films vanaf de PC te streamen naar onze mobiele telefoons: geweldig! In de reservetijd, aan het eind van de avond, heeft Vincent ons de Chromecast in grote lijnen uitgelegd. Omdat het programma KODI, wat toepassing betreft, vergelijkbaar is met PLEX, is besloten de uitleg hiervan naar een volgende avond te verschuiven.

Donderdag 7 februari 2019: Les 2/5

Afbeeldingsresultaat voor Lastpass

Zoals ik in mijn vorige verslag al had voorspeld blijkt ook deze 2e avond over streaming media zeer leerzaam. Vincent gaat deze avond uitgebreid in op de beveiliging van netwerken en het gebruik van wachtwoorden. Hoewel veel van ons voor elk account hetzelfde wachtwoord gebruiken is dat toch niet zo verstandig. Vincent laat zien hoe je al je wachtwoorden met het online programma LastPass eenvoudig kunt managen. LastPass kan wachtwoorden voor je genereren die hij dan ook voor je onthoudt. Vervolgens plaatst LastPass automatisch het juiste wachtwoord als je opnieuw ergens moet inloggen waar je al eens eerder hebt ingelogd. Voor de meeste aanwezigen blijkt deze app een echte Eyeopener.

Afbeeldingsresultaat voor thuis netwerk

Ook behandelt Vincent het maken van thuisgroepen en het delen van mappen binnen je thuisnetwerk. Hiermee kun je eenvoudig bestanden delen met iedereen in je (eigen) netwerk. De interesse in beide onderwerpen blijkt groot, getuige de grote hoeveelheid vragen en discussie tijdens de avond.

Helaas blijft er daardoor nu iets te weinig tijd over om het programma PLEX uitgebreid te behandelen. Enkelen hebben PLEX inmiddels wel op hun laptop thuis geïnstalleerd zodat zij, via de smartphone, bestanden naar de Chromecast kunnen streamen en afspelen op het grote scherm. De Chromecast (zie foto) is aan de beamer gekoppeld en maakt van de beamer een “smart” beamer. Nu kun je ook de beamer in je WiFi-netwerk opnemen.

De volgende keer komt PLEX opnieuw aan bod en gaan we bekijken hoe we bestanden en kanalen kunnen toevoegen. Ook zal een vergelijkbaar programma (KODI) worden behandeld. Ook dat beloofd een zeer interessante avond te worden. Ik kijk er nu alweer naar uit.

Donderdag 10 januari 2019: Les 1/5

Met een deelname van 6 personen begon donderdag 10 januari de eerste van 5 avonden van de cursus “Streaming media en thuisnetwerken”. Dit beloofd een erg interessante en leerzame cursus te worden. Deze cursus wordt verzorgd door Vincent Slotman uit Enschede. Vincent is software engineer bij een grote Amerikaanse firma en heeft daarvoor veel ervaring opgedaan als systeembeheerder. We kunnen dus gerust zeggen een ervaringsdeskundige wat betreft het onderwerp van de cursus.

Op deze eerste avond vertelde Vincent ons wat hij de komende weken voor ons zoal in petto heeft en had hij ook al een paar demonstraties en voorbeelden voorbereid. Vincent zal ons komende weken niet alleen laten zien wat “streaming” inhoud maar ook welke hardware (Chromecast, Raspbery PI, Smart TV) en software (Kodi, Plex) hiervoor beschikbaar is. Daarnaast zal hij aandacht besteden aan opslag van de diverse mediabestanden (NAS) en de beveiliging van je netwerken. Wordt vervolgd dus.