Op afstand Tips & Trucs

(redactie Lau)

Wat algemene info

(mei 2020) Niemand weet hoe de komende maanden eruit gaan zien, maar zoals iedereen begrijpt is er ook in het gunstigste geval voor de Videoclubborne een nieuwe uitdaging: hoe gaan we straks samen onze videokennis delen en samen aan filmprojecten werken?

Hieronder de “Op afstand” sessies die we als Videoclub Borne hebben gedaan om hier een zo goed mogelijke invulling aan te geven.

———————————————————————————————————————-

Wo 22 juli 2020: Opnemen en Monteren van een interview (door Paul)

Als vervolg op de sessie van 3 weken geleden (PHION “Stage Talk” interviews), vanavond een interactieve ZOOM sessie over het feitelijke monteren van een interview. Hiertoe heeft Paul een stukje ruwe opname (duur 3 minuten) van drie gelijk lopende camera’s rondgestuurd naar de leden (zie hierboven). Na wat introductie, gaan we aan de slag. Paul heeft zijn (EDIUS montage) scherm met alle deelnemers gedeeld, zodat iedereen kan meekijken. Allereerst: met welke tekst en welk shot beginnen we eigenlijk? Een Totaal shot, een CU van de interviewer (Michael) of een CU van de geïnterviewde (Eva)? Wat is eigenlijk het effect van iedere keuze op de kijker? Op welk moment (een adempauze?) schakel je dan naar en ander shot? Maar ook: doen we eerst het gehele interview (en op het laatst het stukje muziek van Eva en Michael) of gaan we beiden afwisselen (zodat we meer variatie krijgen en meer afwisseling tussen informatie geven en even rust)? Zo zijn er heel veel vragen en keuzes waar je over na kunt denken. En door hier samen naar te kijken wordt het eindresultaat (de gemonteerde film) wel beter, daar waren we het allemaal over eens! Bedankt weer Paul, voor deze leerzame en instructieve avond.

Zie ook hieronder en vooral de PHION Stage Talk website voor enkele resultaten.

Kati en de duiven                                              Duet Hanneke Nijs en Michael Rein

 

Wo 15 juli 2020: Maken van een MagiX Slide show (door Gerrit)

MagiX Slideshow handsout

Ditmaal een interessante avond (door Gerrit) over twee MagiX “Assistent” tools. Doordat Gerrit zijn MagiX scherm deelt (die zetten we dan op het linker scherm) en we zelf ook MagiX opstarten (die zetten we op het rechter scherm) kunnen we alle handelingen van Gerrit prachtig volgen en direct ook zelf nadoen. Nadat we een voorbeeld hebben gezien, lopen we op Gerrit zijn bekende wijze stap voor stap door alle handelingen heen.

Allereerst het maken van een slideshow: Gerrit toont ons de bijna oneindige mogelijkheden voor het maken van een dia presentatie: kies je foto’s en/of films, kies een stijl (vakantie, kerstmis, stomme film, …), kies begin en eindteksten (en daarvan de stijl), kies je overgangen (duur en type) en specifieke beeldeffecten, etc. etc. Als tweede leert Gerrit ons hoe je een specifieke soundtrack kunt maken, met op de juiste momenten de juiste sfeer: spanning, rust, emotie etc. etc. En door uiteindelijk beiden te combineren en nog wat na te bewerken, maak je de presentatie dan helemaal af en steel je zeker de show. Bedankt weer Gerrit!

Wo 8 juli 2020: Smartphone cursus deel 2 –  les 5: Geavanceerd gebruik (Anja)

Vandaag de inhaalles van de Smartphone cursus van dit voorjaar (de les op do 26 maart was vervallen). Om zoveel mogelijk clubleden  ZOOM te laten ervaren, staat deze les ook open voor de andere clubleden. Circa 10 clubleden waren vanavond dan ook aanwezig en werden weer heel wat wijzer: wat zijn er voor accessoires, wat kun je met Bluetooth, Smart-TV en andere media centers? Daarna een heel mooi overzicht (allemaal toegelicht door Anja) van kwalitatief goede apps, bijvoorbeeld over sport en fitness, gezondheid, op reis gaan, je huis inrichten en heel veel andere ‘behulpzame’ apps. Als ‘kers op de taart’ tenslotte wat voorbeelden van Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR, het toevoegen van objecten aan de werkelijkheid). Beiden worden steeds meer toegepast, voor de hobby (zie bijvoorbeeld de app “VR Cosmic Roller Coaster”), maar ook bijvoorbeeld voor instructiefilms in de industrie. De kennis van Anja is ondertussen (na circa 5 jaar Smartpone cursus) ongeëvenaard en staat mooi beschreven in de twee handboeken. Veel cursisten spraken dan ook hun waardering uit: bedankt weer Anja, voor al deze handreikingen over het betere Smartphone gebruik!

Wo 1 juli 2020: Productie PHION “Stage Talk” interviews       –> NAAR DE FILMS

In deze ZOOM sessie, de productie van de PHION “Stage Talk” promotie (interview) video’s. Onze clubleden Paul en Andreas hebben samen met Michael (PHION) al diverse interviews opgenomen met verschillende PHION musici, maar volgende staan alweer gepland. Het eerste doel was hierbij promotie: het publiek laten kennis maken met diverse musici van het recent gevormde PHION. Daarnaast echter blijken de films ook te zorgen voor meer binding tussen de twee samengevoegde orkesten. We komen tijdens deze avond meer te weten over de aanpak (de voorbereiding), maar ook over de techniek (de interviewtechniek, de opstelling, de schmink, het licht, het geluid, de camera’s en de montage). Boeiend ook om te horen hoe dit alles steeds beter wordt aangepakt (met steeds betere films tot gevolg). Kortom een erg leerzame avond met veel mooie voorbeelden (zie de films). Bedankt Paul, Andreas en Michael!

 

Aanvullend op wo 3 juni 2020: Werken met een DJI Osmo Pocket 

Deze hadden we nog tegoed: een demo filmpje van Paul met de DJI OSMO Pocket (model OT110, circa 300 euro): eenvoudig en goed gestabiliseerd filmen met een bewegende camera (lopend of op de fiets).

Wo 17+24 juni 2020: Laat Maar Zien Avond       –> NAAR DE FILMS

Ook als test ditmaal, twee VCB “Laat Maar Zien” avonden! Helaas de eerste avond door computerstoringen bij Lau wat later begonnen (dat hoort er ook bij!) Daarna verspreid over twee avonden, de 6 films met circa 10 clubleden bekeken en beoordeeld. Lau (als host en moderator) maakte de bekende “Goed/Kan beter” lijstjes met de gedeelde ZOOM whiteboard functie (zie hierboven). Dat ging eigenlijk dan weer prima!

De Films (totaal circa 60 min)

  1. Paul Koppen De Neve (4.11 min)  – Bruggetjes en Bankjes
  2. Henk Visscher (9.00 min) – Roos
  3. Fred Boender, Bertie Borggreve  (4.31 min) –  The Cats in the house
  4. Peter Hendriks (10.06 min) – Glow Lichtfestival In Eindhoven
  5. Jan Kupper  (8.48 min) – De Traditie (Versie 2)
  6. Paul Koppen De Neve (18.30 min)  – Trans Siberie Mongolië Expres

Wo 10 juni 2020: Reisroutes maken (MagiX en Google Maps)

Reisroute maken met MagiX      Reisroute maken met Google maps

Vandaag leerde Gerrit ons hoe je, voor je vakantievideo’s, de gekozen reisroute met een landkaart kunt toevoegen. Allereerst met de laatste MagiX versie en, als alternatief, met Google Maps. Door de door Gerrit uitgevoerde handelingen online te “sharen”, was dit voor alle deelnemers prima te volgen. Vooral voor de deelnemers met twee schermen: op het linker scherm het voorbeeld van Gerrit, op het rechter scherm je eigen handelingen. Lau (als host) maakte ook gelijk ZOOM recordings en deze kunnen dan achteraf nog eens rustig bekeken worden (zie hieronder). Het mooie van de MagiX reisroutes is dat je nu ook op ieder tussenstation je zelf gemaakte foto’s en/of video’s kunt toevoegen. Iedereen was het erover eens dat deze avond, ook dankzij Gerrit zijn heldere stapsgewijze uitleg, met ZOOM op afstand erg goed was te volgen. Bedankt weer Gerrit!

Wo 3 juni 2020: Werken met een smartphone Gimbal    (presentatie)

Ook deze sessie over de Rollei smartphone Gimbal doen we met ZOOM! Na een korte introductie over stabilisatie in het algemeen (3-assen of 5-assen?, rotaties en translaties), liet Lau ons zien hoe je je smartphone uitlijnt op de Rollei Gimbal, de app opstart en de bluetooth verbinding maakt met je smartphone. Het verhaal over de drie “werkmodi” is wel even lastig: kies je nu voor de draai-modus (alleen pannen), de draai- en kantel modus (pannen en tilten) of voor de lock modus (camera vergrendeld)? De bovenstaande voorbeeldfilmpjes (opgenomen in de draai- en kantel modus) laten wel heel goed zien wat de Gimbal zoal presteert.

Een van de clubleden (Paul) heeft recent de DJI OSMO Pocket (model OT110, circa 300 euro) gekocht en demonstreert vervolgens hoe dit werkt. Dit lijkt alle deelnemers eigenlijk wel een mooi geïntegreerd alternatief voor de smartphone Gimbal, zie ook het onderstaande filmpje. Bedankt Lau en Paul voor deze weer erg leerzame avond “Op afstand”.

Wo 3 juni 2020: Apple FaceTime sessie

Afgelopen woensdag 3 juni hebben een aantal FCPX-cursisten deelgenomen aan een FaceTime meeting. Het was fijn elkaar weer even (digitaal) te zien en te spreken. Onderling werden Motion en FCPX ervaringen utgewisseld. En er werden een aantal wensen geuit voor toekomstige, mogelijk  digitale, lessen: het toepassen van audio compressor effect, het uploaden van video’s naar YouTube, het aanbrengen van kleurcorrecties in video materiaal van verschillende bronnen, het beter leren kennen van Motion, het Apple pakket waarmee je geavanceerde effecten voor FCPX kunt maken.

Verder werden 2 met FCPX gemonteerde video’s besproken. En dat leverde weer mooi gespreksmateriaal op dat Peter gaat gebruiken om nieuwe tutorials te monteren. Maar eerst gaan we zomervakantie houden en daarna pakken we de draad weer op en gaan we weer FCPX kennis en ervaringen met elkaar delen. Blijf gezond! 

Hans (zie ook zijn website Moevi.nl)

Wo 27 mei 2020: Muziek bij je film    (presentatie)     LINK NAAR DE FILMS

Je hebt je film af, maar welke muziek hoort daar nu bij? Deze vraag stond centraal deze avond (op afstand en weer met ZOOM maar nu vanuit de studio bij Lau thuis). De muziekkeuze is geen gemakkelijke opgave, want ieder heeft zo zijn voorkeur. Dat bleek ook wel uit de voorbeelden en de discussies die daarop volgden. Waar de een griezelt van jodelen onder een Oostenrijks vakantieverslag, vindt de ander dat juist de sfeer van het land en de filmbeelden versterken. Toch weer veel geleerd deze avond, bijvoorbeeld het nut een muziekplan maken voor de scènes in je film. Is veel werk, maar daar wordt de film wel 10x boeiender van. Het werken met ZOOM op deze manier bevalt goed, dus we gaan er mee door!

Wo 20 mei 2020: IRIUN Smartphone webcam

Met het programma IRIUN kun je je smartphone foto/video-camera draadloos koppelen aan je desk/laptop en dus als webcam gebruiken. Geschikt voor Windows, Apple en Ubuntu, zie hier voor het installatieprogramma (met dank aan Gerard).

 

Do 14 mei 2020: Videoclub Borne ZOOM Try-out   (presentatie)   

Donderdag 14 mei hadden we een eerste Try-out sessie met ZOOM en circa 15 VCB clubleden. Lau, Gerard en Paul waren in onze clubruimte De Fontein met vijf ZOOM accounts (de “host”, de presentatie en drie camera’s). We probeerden van alles uit: de presentatie zelf (beeld en geluid) en het afspelen van filmpjes met verschillende formaten. De meeste clubleden hadden een tweede scherm aangesloten en ingesteld in ZOOM (zie de VCB ZOOM tutorial).

Dit werkte (volgens de deelnemers) eigenlijk al best goed: op deze manier kunnen we best informatie overbrengen en samenwerken. Verbeterpunten zijn er uiteraard ook: het geluid bij de presentator en het kan eigenlijk ook wel simpeler (met 1 camera en misschien ook wel vanuit huis). Al met al een prima eerste poging!