Cursus iMovie

(docente Lisette, redactie de deelnemers)

Woensdag 9 oktober 2019: Les 2/5 Muziek, kleuren, overgangen (verslag José)

Lisette constateert een kleine groep door 2 afwezigen, maar dat mag de pret niet drukken. Ze staat even stil bij de vorige les (herhaling is altijd goed!), maar we gaan dan snel verder met les 2. Lisette laat eerst haar nieuwe instructiefilm zien en vraagt of er nog aanmerkingen en/of toevoegingen zijn.

Lisette geeft een ieder extra aandacht indien nodig. Ze herhaalt nog even: “Herstel alles” zit rechts boven in de balk, de T is van titels, hoe we de kleuren automatisch goed (met de juiste witbalans) kunnen instellen, etc. etc. Dan een uitleg van de knoppen bovenaan in het werkvenster: (1) Palet: de 3 balkjes voor lichter, donker + herstel, (2) Snijden: Passend, snij bij tot vullend, (3) het “Ken Burns” effect (achteraf inzoomen en bewegen, zie ook hier). N.B. dit kan alleen bij films, niet met foto’s, (4) Stabilisatie instellen: R indrukken + slepen, let op met 2 vingers tegelijk scrollen (Ha, dat wil ik nog weleens vergeten). En dan nog 2 extra toetsen: (1) CMD-P die kende wij al en (2) CMD-Z d.w.z. terug.

Tot slot het huiswerk voor de volgende les (over 4 weken): een video (shot) importeren en kies “Video/film maken”, het geluid aanpassen, het beeld inzoomen en (tot slot) de kleuren aanpassen. Het was weer een gezellige les en Lisette maakt het ook vandaag weer voor iedereen erg duidelijk, groeten José.

Woensdag 25 september 2019: Les 1/5 Overzicht, interface, project (verslag Gerard)

Het was in de kleine zaal weer gezellig en leerzaam bij Lisette waar de tweede Apple iMovie cursus plaats vond voor de deelnemende cursisten. Na de koffie en een woord van welkom liet Lisette allereerst een eigen video intro zien waarin nog eens herhaald werd hoe je met behulp van iMovie een project opstart, hoe je content importeert en op de iMovie tijdlijn plaatst en eventueel splitst en met welke toetsen je dit alles vorm geeft. De deelnemers krijgen deze instructie video ook nog eens toegestuurd. Een prima service.

Het doel van vanavond was om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen die bij het maken van een film gevraagd worden in iMovie. Aanmaken van een nieuwe film en hoe maak je een titel op de foto of een titel voor de foto. Toen iedereen dit gelukt was kwam lettertype, grootte en de kleur van de titel aanpassen aan de beurt. Ook het naam geven van projecten werd geoefend. De geïmporteerde foto of film kan ook worden bijgesneden, passend gemaakt of in te stellen als in- of uitzoomend. Ook deze benodigde vaardigheden kunnen de deelnemers weer op video als instructiebeelden verwachten tijdens de volgende bijeenkomst. Lisette heeft aandacht voor alle deelnemers en zo ook kijken we weer uit naar de volgende bijeenkomst over twee weken waarin we ongetwijfeld weer het nodige opsteken. Groet Gerard.

Woensdag 11 september 2019: Introductie (verslag Hans)

Tijdens de eerste bijeenkomst van iMovie heeft Lisette Nijhuis aan de groep gevraagd om van elke bijeenkomst een kort verslag naar de voorzitter Lau te sturen. Er wordt besloten dat elke deelnemer een keer van een bijeenkomst een verslagje maakt.

Lisette stelt zichzelf voor en geeft aan voor de 2-de keer deze iMovie cursus te geven. Na de diverse opstartproblemen van de deelnemers (laptop vergeten, laptop voor de eerste keer echt gebruiken) wordt er na een half uur echt begonnen.Lisette laat eerst een paar van haar eigen filmpjes/video’s zien. We zijn al onder de indruk en zien mogelijkheden.Lisette raad “Smartswitch” aan om bestanden (foto’s, video’s etc) over te zetten van smartphone naar de laptop.

Er zijn door de deelnemers al video’s gemaakt van foto’s die een ieder op de laptop heeft staan: slepen, knippen, verwijderen, afspelen en Voice-over gebruiken. Lisette is er maar druk mee om alle vragen van de 6 deelnemers te behandelen.Er wordt zelfs door haar huiswerk opgegeven!