Cursus FCP-X

(docenten Hans en Peter, redactie: Peter)

Woensdag 2 oktober 2019 (cursus Apple FCPx, les 2/5)

Afgelopen woensdag was les 2 van de FCPx montage cursus en iedereen was weer aanwezig. Zoals gebruikelijk hebben we eerst het huiswerk van les 1 nagelopen, nog enkele vragen doorgesproken en zijn we daarna aan les 2 begonnen.

Les 2 bestaat uit de onderwerpen: project aanmaken, opslag media, media importen/snijden/verplaatsen, overgangen toevoegen en het vertragen/versnellen van shots. Dit is op zich vrij veel voor één les, maar het is Hans weer prima gelukt om dat allemaal overzichtelijk te behandelen en over te brengen.

Zoals eerder afgesproken, als het lukt om de stof van de les het eerste uur te behandelen, dan doen we het tweede uur een opdracht van Peter. Dat was dit keer “regen en onweer toevoegen aan de film”. Iedereen gaat hiermee enthousiast aan het werk, maar helaas was er geen tijd genoeg om dit helemaal te volbrengen. De cursisten krijgen het daarom mee als huiswerk en de volgende les zien we dus pas de resultaten hiervan.

Woensdag 18 september 2019 (cursus Apple FCPx, les 1/5)

De vakanties zitten er weer op, allemaal weer uitgerust gaan we weer aan onze hobby: FCP-X. Deze week zijn we weer begonnen. Er zijn twee nieuwe cursisten bij gekomen (Remco en John) en Jos is er mee gestopt. Na de voorstel ronde heeft Hans uitgelegd wat de aanpak is op de cursusavonden: dat is meestal het eerste uur uitleg van de les en de stof en het tweede uur oefeningen om zelf te doen (die Peter dan bedacht heeft of een oefening uit Icreate).

Deze week was les 1 en die ging over bestandsbeheer / interface / project aanmaken / opslaan media / importeren media. Bestandsbeheer blijf toch altijd weer een dingetje want als je het goed wilt doen vergt dat toch nog wel een beetje kunde, en daar ging veel tijd in zitten. We zijn het tweede uur dan ook niet aan de oefeningen toegekomen. De groep die we nu hebben is een leuke leergierige groep en als lesgevende heb je er dan net zo veel plezier in, en ik ben er van overtuigt dat het een mooi cursusjaar word. Op naar les 2 op 2 oktober!

Woensdag 22 mei 2019 (Apple FCPx/gebruikersgroep)

We zijn de avond begonnen met het bespreken van het huiswerk, dit keer was de opdracht het maken van een animatie van een bewegende horizon en er dan twee vliegtuigen door heen laten vliegen. Nou niets dan lof aan de cursisten want ze hadden het voortreffelijk uitgevoerd. Marco was verder gegaan en had er zelfs 4 vliegtuigen doorheen had laten vliegen (zie het filmpje). Je leert zo goed hoe je met het programma om moet gaan en waar de knopjes zitten. Het mooie van dat je zo bij elkaar zit is dat je ziet dat het ook vaak op een andere manier kan en je krijgt er dan ook nog meer plezier aan. Het tweede uur zijn we bezig geweest met een persoon uit de film te halen en dat is nog een hele klus. Daar kwamen we niet helemaal klaar mee en dit werd dus de nieuwe opdracht voor de volgende cursusavond.

De cursusavonden stoppen nu even (zomervakantie), maar in september gaan we weer verder, er is nog plek op deze avonden dus ik zou zeggen meld U aan. De cursisten die er nu bijzijn gaan allemaal door en dat is mooi om te horen. Hans en Peter wensen iedereen een mooie zomer en een prettige vakantie tot september, groetjes Hans en Peter

Woensdag 10 april 2019 (Apple FCPx/gebruikersgroep)

De cursus FCP loopt aardig naar het einde, nog een paar weken. Vanavond zijn we begonnen met het bekijken van het huiswerk en dat zag er verrassend goed uit .Iedereen die aan de cursus heeft mee gedaan kan al zelfstandig een film maken en dat hadden enkelen in het begin van het seizoen niet gedacht en dat is toch wel leuk en mooi meegenomen. Het tweede deel van de avond hebben een opdracht uitgevoerd en wel het klonen dus één en de zelfde persoon twee maal in de film met elkaar pratend. Het lukte iedereen maar wel met veel gedoe, maar wat is er nog mooier dan dingen uit proberen. Verder wil ik nog even kwijt dat we een ontzettend leuke groep bij elkaar hebben.

Woensdag 27 maart 2019 (Apple FCPx/gebruikersgroep)

Zoals gewoonlijk zij wij de avond begonnen met een bakje troost en naar een beetje bij geklets te hebben, zijn we begonnen. We waren vanavond met vijf man, maar niet getreurd ook dat gaat prima. Eerst werd gevraagd wie zijn opdracht gemaakt had en dat was Harrie en die had (zoals we van Harrie gewend zijn) het weer uitstekend gemaakt. Je ziet in de groep dat ze met het bewerken van FCPX met sprongen vooruit gaan en dat is mooi om te zien, want wat is er nog leuker om een mooi film te maken.  In het tweede gedeelte van de avond hebben wij met zijn allen een oefening gedaan die hield in “Laat het geluid eerder overgaan dan het beeld“. Het leek op zich vrij gemakkelijk, maar het duurde toch nog wel even voordat we het voor elkaar hadden. En verder was het weer een zeer geslaagde cursus avond en, wat heel belangrijk is, voor iedereen weer erg leerzaam!

Woensdag 27 februari 2019 (Apple FCPx/gebruikersgroep)

Eindelijk weer eens een FCPx avond (er was een vakantie tussendoor) en iedereen op Jan na was aanwezig (Jan had netjes afgezegd). Na een lekker bakje koffie van Annie en wat bijgeklets zijn we begonnen. Het kwam zo ter sprake maar het eerste half uur hebben wij het over bestandsbeheer, bibliotheken, events en projecten gehad. Hierna kwam het opgedragen huiswerk aan de beurt (dat was: maak een filmpje van foto’s, verwerk er Ken Burns in en zet er overgangen tussen). De gemaakte filmpjes hebben we met zijn allen bekeken en niets dan lof voor de cursisten, het waren allemaal perfect uitgevoerde filmpjes en mooi om te zien dat er zoveel vooruitgang in zit. Na de pauze zijn we gaan werken aan het onderwerp “stabilisatie” en hebben daar (ieder voor zich) een filmpje (dat erg instabiel was) netjes stabiel gemaakt. En dan zoals gewoonlijk als het zeer boeiend en gezellig is, zit het er zo weer op en dan zeg ik maar weer tot over 14 dagen.

Woensdag 30 januari 2019 (Apple FCPx/gebruikersgroep)

Na dat het weer aan de koude kant was en de wegen niet al te best waren was de opkomt op één na weer volle bak en was er zelfs en nieuwe FCP’er bijgekomen, altijd welkom. Hans had weer het één en ander voorbereid en het was dit keer dat de materie van de bibliotheken wat bij meesten nog al wat verwarring brengt. Daarnaast moest iedereen een bibliotheek /event en een project aanmaken en materiaal in het project zetten. Verder had Hans een film gemaakt over zijn trip naar Moskou waarin hij liet zien hoe je Ken Burns (een methode om in en uit te zomen) kunt gebruiken in je film, en er is uitvoerig op in gegaan. De heren en dame kregen op het eind nog een beetje huiswerk mee. Het was alles bij elkaar weer een leerzame en een gezellige avond.

Woensdag 16 januari 2019 (Apple FCPx/gebruikersgroep)

Zoals gewoonlijk begon de avond met een bakje koffie en hebben wij ons aan elkaar voorgesteld. Er waren namelijk weer 2 nieuwe FCP’ers bij gekomen. Na de eerder (in het najaar van 2018) gegeven 5 lessen had Hans weer een training voorbereid. In het voorjaar van 2019 zijn de Apple avonden trainingen voor FCP-X en andere Apple tools. Omdat de stof niet altijd is blijven hangen hebben wij de stof van (de FCP-X cursus) les 1 nog een keer doorgenomen (inclusief bestandsbeheer). De cursisten krijgen dan deze week via Google drive nog een opdracht die dan over 14 dagen getoond mag worden. Wat mij opvalt, is dat de cursisten zeer gemotiveerd zijn om het onder de knie te krijgen en de sfeer prettig genoemd mag worden.

Woensdag 21 november 2018: FCP-X les 4/5

Tijdens de 4e les eerst nog even les 1 herhaald: hoe is de FCPX interface opgebouwd, uit welke delen bestaat deze, hoe begin je een nieuw video project (aanmaken bibliotheek, aanmaken events folder, importeren foto en video materiaal en aanmaken project). Daarna zijn we met les 4 verder gegaan waarin is behandeld hoe we van youtube op eenvoudige wijze een video of muziek kunnen importeren door een “add-on” op de browser FireFox te installeren. Het 2e deel van les 4 ging in op de “voice over”. Deze kan met een audiorecorder worden opgenomen en in de montage verder worden bewerkt. De komende 4 weken gaan de cursisten met het verstrekte voice over materiaal oefenen  en op 19 december is het dan tijd voor les 5. Waar we ondermeer “titels” en het delen van het video materiaal (DVD, youtube) gaan behandelen.

Woensdag 10 oktober 2018: FCP-X les 2/5

Afgelopen woensdag hebben we tijdens de 2e les geleerd hoe vanaf scratch een project te beginnen. Verder zijn we bezig geweest om ruw materiaal op verschillende manieren in de eventsfolder te importeren en deze vervolgens op de magnetische tijdlijn te zetten en te splitsen/tijdsduur aanpassen en te verschuiven. We hebben een muziek video van youtube gesplitst in een video en audiodeel en hebben de audio gebruikt om een begin te maken met een foto/video boek.
Voor de komende 3 weken hebben de cursisten voldoende huiswerk meegekregen, het trainingsmateriaal kunnen ze via de VCB google drive kunnen ophalen/inzien. Het was een intensieve en lange avond maar er werd met veel enthousiasme meegedaan en er werden goede vragen gesteld. Dit was ook voor de trainers goed om te ervaren. De volgende les gaan we verder met overgangen en titels toevoegen. Veel oefenplezier en alvast een fijne herfstvakantie gewenst, (docenten) Peter en Hans.

Donderdag 9/23 november 2017

Gisteravond zijn we bezig geweest om IMovie en Final Cut Pro verder onder de knie te krijgen. Weer een leerzame avond onder regie van Lisette Nijhuis. Zou je ook aan de slag willen met je eigen videomateriaal, kom dan eens kijken en ervaar het zelf. 

 

Donderdag 12 oktober 2017

Aanstaande donderdagavond gaan we voor de derde ronde video bewerken met I-movie en Final Cut Pro. Mocht je interesse hebben, er zijn nog plekken over om je bij ons aan te sluiten. Neem je eigen macbook of I pad mee. Dit alles onder leiding van Lisette Nijhuis

Donderdag 28 september 2017

Afbeeldingsresultaat voor fcpx

Wij zijn weer begonnen met het video bewerkingsprogramma Final Cut Pro voor Mac gebruikers. Heb je interesse, er zijn nog enkele plekken vrij. Ook voor het Mac programma I-Movie kunnen we nog enkele personen gebruiken.